A versmondás nem szavalás. Nyerj jegyet a vers rehabjára!

Szász Cs. Emese 2019. április 09., 16:01

A közönséget a versekre, a színészeket a versmondásra szerették volna visszaszoktatni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol éppen egy évvel ezelőtt, a költészet napján kezdődött a „vers rehabja”. Az idei költészet napja sem telhet el költemények nélkül, s a Liget olvasói még jegyet is nyerhetnek a De szeretnék gazdag lenni

A színészek is rákaptak a versek ízére Fotó: Bereczky Sándor

Tavaly éppen a költészet napja apropóján döntöttek úgy a Tompa Miklós Társulatnál, hogy verset mondanak: bár De szeretnék gazdag lenni! címmel hirdetik ezeket az alkalmakat, ez nem azt jelenti, hogy folyton József Attilát vagy Petőfi Sándor szavalnának a színészek, akik ráadásul ki is kérik maguknak, hogy szavalnának: Latinovits óta ugyanis a verset mondják, s a szavalásnak negatív töltete lett.

„Eleinte volt egy kötött formája ezeknek az alkalmaknak, de azóta mi kicsit másként csináljuk: alkalmakhoz igazítjuk a verseket. Volt már téma 1848, Ady halálának a századik évfordulója, április elsején a bolondozás világnapjának a gyűjteménye, és most magyar költészet napja megint”

– sorolja a vers-visszaszoktató sorozat ötletgazdája, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, aki nem csak az estek szerkesztésében vállal szerepet, de a műsorvezetés feladata is ráhárul ezeken az alkalmakon.

„Néha beszélnek a színészek is, nem csak én, nincsenek kötött forgatókönyvek, a közönség is beleszólhat, véleményt nyilváníthat” – magyarázza Gáspárik, aki szerint egy évvel ezelőtt azért kezdték el ezt a fajta „versrehabilitációt”, mert

úgy tűnt, nem divat a vers, az emberek, miután kikerülnek az iskolapadból, nem tanulnak, nem is olvasnak verseket,

ők azonban meg akarták mutatni, hogy a versekhez lehet másként nyúlni, kicsit felturbózni. „A versmondásban rengeteg lehetőség van: ha az ember nem tudja a gondolatat kifejezni, akkor ott van a költő, aki tud segíteni ebben” – fejti ki Gáspárik.

A vásárhelyi teátrum igazgatója elismeri, eleinte falakba ütközött projektjével, voltak színészek, akik mindent megtettek volna, hogy kimaradjanak az előadásból, mondván, hogy ők nem tudnak és nem is szeretnek verset mondani, na meg eleinte a közönséget is „lasszóval kellett fogni az iskolákból”. Mára azonban ez mind változott: meglett a törzsközönsége is a verses műsoroknak, de a Tompa Miklós Társulatból is sokan jöttek rá, hogy nem is olyan rossz verset mondani.

Gáspárik Attila projektje a "versrehabilitáció" Fotó: Bereczky Sándor

Az április 11-ei előadásban újra vendég is lesz a színpadon, Markó Béla József Attila-díjas költő fog beszélni néhány versről, az előadásban szereplő színészek pedig kedvenc verseiket mondják el, de további vásárhelyi szerzőktől is elhangzanak költemények.

Játék a belépőért!

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata verses szórakozásra és elmélkedésre hívja a felnőtteket és az ifjakat április 11-én, csütörtökön a Kisterembe. A különleges verses estre most két szerencsés Liget-olvasó is kétszemélyes belépőt nyerhet. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Liget Facebook-oldalán a jelen cikket népszerűsítő bejegyzést lájkolni, és hozzászólásban beírni/bejelölni, hogy kivel mennénk el csütörtökön a színházba. A játékban való részvétel határideje április 10., szerda 16 óra, a nyertesek kilétéről még aznap sorsolással döntünk.