Trónok harca: rég várt találkozások

Tamás Attila 2019. április 16., 14:25

Több mint másfél évet kellett várni, hogy folytatódjon a világ legnagyobb érdeklődésre számot tartó tévésorozata. A hosszú várakozást egy korrekt, humort és drámai fordulatokat nem nélkülöző, várva várt találkozásokat bemutató résszel hálálták meg a készítők. Spoileres kibeszélő.

Fotó: HBO

A képileg teljesen megújult bevezetőt követően máris grandiózus képsorokkal indított az új epizód: Danaerys seregeinek Deresbe vonulásával kezdődik, amit az északiak meglehetősen nagy ellenérzésekkel és ijedtséggel fogadnak, amit a sárkányok megjelenése csak tetéz. A soha nem látott méretű sereg vonulása közbeni háttérzene nem véletlenül lehet ismerős:

a Trónok harca első évadának első részében is ezeket a dallamokat hallhattuk a királyi család Deresbe vonulása alatt, amikor és ahol ez az egész történet elkezdődött.

Videó: HBO

Nem ez az egyetlen visszautalás a kezdetekre: a mostani rész vége az első epizód egyik legfontosabb történésével való szembenézés: a szintén északra érkező Jaime Lannister, az általa halottnak hitt Bran Stark tekintetét kapja el az utolsó képsorokban, akit, mint tudjuk, ő lökött ki egy toronyból, miután a Stark-fiú rajtakapta őt, amint ikertestvérével enyeleg.

Rég várt és nem várt találkozásokat kaptunk tehát a nyolcadik évad első részében: egymás nyakába borul Jon és Arya, végre találkozik Jon és Bran, Gendry és Arya, de az örömteli egyesülések mellett a kellemetlen találkozásokból is jut néhány. Sansa és Danaerys között kézzel tapintható a feszültség, Sansa és egykori férje, Tyrion sem a legkellemesebb emlékeiket idézik fel, Danaerys és Samwell találkozása pedig egyenesen fájdalmas, hiszen Sam kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az előtte álló, eddig számára ismeretlen uralkodó ölte meg apját és testvérét. A testvéri szeretetből is kapunk ízelítőt, hiszen Theon, aki korábban cserbenhagyta nővérét, most kiszabadítja őt nagyravágyó és szadista nagybátyja fogságából, így már ők is kivehetik a részüket a holtak elleni összecsapásból.

Fotó: HBO

A Jon származását övező nagy titok felfedésére sem kellett sokat várni a legújabb epizódban, bár Sam még csak Jonnal osztotta meg az abszolút el nem hanyagolható tényt, miszerint Jon nem fattyú, hanem Targaryen-leszármazott, ezáltal igényt tarthat a Hét Királyság trónjára. Az érintett még egyelőre nem tud mit kezdeni ezzel az információval, hiszen mint az többször is elhangzik az epizódban, ő nem akarta az Észak-királya titulust sem, mivel ő mindössze azt szeretné, ha Westeros megmenekülne a holtaktól.

Sárkányos képsorokból sincs hiány az első részben: egy kis romantikázásra is futotta az íróktól, mégpedig úgy, hogy Jon és Dany sárkányháton vetik bele magukat az ismeretlenbe, ezáltal is próbálva titkolni szövetségeseik elől a bimbózó románcukat, amit Jon igazi származásának Dany előtti felfedése árnyékolhat be.

Fotó: HBO

Mindeközben Királyvárban Cersei a következő lépéseire készül, de ő sem teljesen ura a helyzetnek és képes eltűrni az az Arany Kompánia nevű zsoldoshadsereget szállító Euron Greyjoy falig elmenő arcátlanságait is, feltételezhetően azért, hogy szövetségese véletlenül se fordítson neki hátat, amíg szüksége van rá. Bár nem kapta meg a hőn áhított elefántokat az újonnan érkező hadserege mellé, ez biztosan nem szegi kedvét, hogy ördögi tervét tovább szövögesse, bármi is legyen az. Egy részére már fény derült: a korábban öccsei szolgálatában álló zsoldost, a mindig arcátlan, kastélyra és mesés vagyonra vágyó Bronnt bízza meg testvérei likvidálásával, amennyiben túlélnék a holtak elleni összecsapást.

Az epizód visszatérő motívuma az ellentétek kiütközése azok között, akiknek most létszükséglet az összefogás. De nem is lenne a sorozathoz méltó, ha mindenki rögtön egymás nyakába borulna a közös ellenség közeledése hallatán.

A szükség hozta úgy, hogy egymás mellett kell harcoljanak azok az emberek, akik korábban egymás életét próbálták kioltani, vagy a másik szövetségesét / barátját / rokonát hányták kardélre, vagy éppen égették porrá.

Fotó: HBO

Most ezeknek az embereknek kell valamilyen szinten túllépni a múltban történt sérelmeken, hogy együtt szálljanak szembe az Éjkirály seregeivel, akiről ismét bebizonyosodik, hogy nem ismer kegyelmet, elég csak a fiatal Ned Umber horrorisztikus megsemmisülésére gondolni az epizód második felében.

A kérdés tehát az, hogy a Trónok harca megmaradt szereplői felül tudnak-e emelkedni ezeken az ellentéteken, hiszen a túlélésük és egész Westeros jövője múlik ezen,

és mint Bran szájából elhangzott, már nincs idő a tétovázásra, hiszen a holtak serege Danaerys feltámasztott sárkányával megerősödve már egyre közelebb van az éppen civakodó, ellenségeskedő élőkhöz.

Fotó: HBO

Jaime kilátásai sem a legfényesebbek északon, és bár a következő rész előzetese azt mutatja, hogy az általa megölt Őrült király lánya, Danaerys is felelősségre vonja a múltbeli tettéért, mérget vennék rá, hogy nem egy halálos ítélet következtében kell búcsút vennünk tőle.

A Nagy Harc a küszöbön van, és csak reméljük, hogy ebből az élők kerülnek ki győztesen. Kiderül, néhány hét múlva.

Videó: HBO