Trónok harca: szívmelengető pillanatok a végjáték előtt

Tamás Attila 2019. április 23., 17:03

Már csak négy rész, és véget ér a világ legnépszerűbb fantasy-sorozata, a Tűz és Jég dala könyvsorozat mozgóképes adaptációja. A várakozás és az izgalom mondhatni a tetőfokán van, hiszen utoljára láthattuk a szívünkhöz nőtt karaktereinket békében, a küszöbön álló háború előtt.

Fotó: HBO

Nem akarok túlságosan borúlátó lenni, de meglehet, hogy az eheti Trónok harca epizód az egyik utolsó, amelynek több jelenete is mosolyt csalt a néző arcára. A következő négy részben ugyanis már tényleg a végjátékon lesz a hangsúly, a holtakkal való összecsapást követően pedig

már semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt.

{K1}

A nyolcadik évad második része tele volt emocionális, helyenként pedig humoros jelenetekkel, egyértelműen azzal a céllal, hogy kedvenc, még élő karaktereinket újabb mélységekkel ruházzák fel, hogy aztán annál fájdalmasabb legyen tőlük a búcsúzás a hátralevő négy epizódban.

Fotó: HBO

Az új részben ismét rengeteg találkozás, rövid párbeszéd van, a főszereplők és a mellékszereplők mindegyike megkapja a maga kis pillanatát.

Az első jelenetben már tanúi lehettünk annak, hogy a háború küszöbén könnyebben megy a megbocsájtás, így az Északra érkező Jaime Lannister kegyelemben részesül, igaz, hogy szüksége volt Brienne közbenjárására is. Bár a legtöbben kivégezték volna a Királyölőt, mégis a józan ész győzött és Dany / Jon / Sansa is belátták, hogy

mindenkire szükség van a holtak elleni csatában, még akkor is, ha korábban ellenük harcolt.

Bran pedig már nem törődik ilyen régi, „földi” sérelmekkel, hiszen tulajdonképpen azzal, hogy Jaime lelökte a toronyból a történet kezdetén, elindította őt a mindent tudó Háromszemű hollóvá válásának útján.

Fotó: HBO

Bár úgy tűnik, hogy Sansa és Danaerys felülkerekedett az egymás iránt érzett ellentéteken, a jövőbe pillantás, miszerint mi lesz majd a továbbiakban senkinek sem behódolni hajlandó Starkokkal, ha Dany ül a Vastrónra, újra kiélezi a meglévő feszültséget a két nő között.

Theon is megérkezik Deresbe, északról pedig Tormund és az Éjjeli őrség csapata is belovagol a várba. Utóbbiaktól megtudjuk, hogy ennyi volt:

aki nincs Deresben az északiak közül, az már az Éjkirály seregét erősíti.

Láthatjuk, ahogy Lyanna Mormont kitart azon elhatározása mellett, hogy harcolni fog az északiakért annak tudatában is, hogy rajta áll a Mormont-ház fennmaradása, ugyanakkor azt is, hogy Samwell felajánlja a családja valíriai-acél kardját Jorah Mormontnak, hogy ő forgassa majd a csatában.

Fotó: HBO

Kapunk valamiféle magyarázatot az Éjkirály motivációira is, hiszen mint Bran a harci tanácskozáson elmondja, a Mások vezére őt akarja megölni, hiszen

ő ennek a világnak az élő emlékezete, az emberi létnek pedig ennek hiányában nem igazán van tétje.

A legjobb és legszívmelengetőbb részek azonban Aryának, Briennenek és Tormundnak jutnak. Arya és a Robert Baratheon király fattya, Gendry egymás iránt érzett vonzalma végre fizikailag is kiteljesedik, Brienne pedig megkapja a hőn áhított lovagi titulust Jaimetől, aki a tűz mellett, Davossal, Podrickkal, Tormunddal és Tyrionnal borozgatva készül a rájuk váró csatára. Itt szembesülnek továbbá azzal a ténnyel, hogy korábban mindegyikük harcolt a Starkok ellen.

Fotó: HBO

Az epizód végén Jon elmondja Danaerysnek, hogy ő is Targaryen, amit Dany indulatosan fogad, hiszen eddigi lételeme kérdőjeleződik meg azzal, hogy

nem ő a Vastrón vér szerinti várományosa, hanem szerelme, akinek valódi származását mindenki titkolni próbálta. (látszólag a kiderült rokonság kérdése annyira nem zavarja)

A második részben a könyvolvasóknak is kedveskedtek a készítők, de a Florence + the Machine rajongók is elégedetten állhattak fel a rész után, hiszen erre a részre egy dalt is készítettek koprodukcióban az együttessel, ami a Trónok harca világának egy korábbi tragédiájáról szól.

Videó: HBO

Röviden összefoglalva, Duncan Targaryen, Sárkánykő hercege apja akarata ellenére feleségül vette az általa megismert köznép sorából származó Jennyt, aki miatt le kellett mondania a trónról, mivel a neki szánt jegyes apja, Lyonel Baratheon fellázadt a Targaryenek ellen. A herceg és felesége végül a summerhall-i tragédiában vesztették életüket, aminek részletei tisztázatlanok: feltételezhetően sárkánytűz szabadult el, amely felégette a dorne-i várost, a dal szerint pedig Jenny táncolt a tűzben meghaltak szellemeivel. Ez a történet úgy kapcsolódik Westeros jelenéhez, hogy Jenny barátnője, egy erdei boszorkány, aki tulajdonképpen a Másokat megalkotó Erdő gyermekeinek egyik leszármazottja volt az, aki megjósolta a herceget/hercegnőt, aki egyesíti a tűz és a jég erejét és legyőzi a Másokat, elhozva a békét Westerosra.

Fotó: HBO

Mint tudjuk, egyre valószínűbb, hogy a prófécia Jonra, vagyis immár Aegon Targaryenre vonatkozik.

Az utolsó képsorokban láthatjuk, amint a Mások seregei megérkeznek Dereshez, úgyhogy a következő részben megtörténik az élők és a holtak közti összecsapás,

amire tulajdonképpen az egész történet épül, és amelyet már a sorozat első részétől vezetnek fel a készítők.

Fotó: HBO

Hogy ki marad élve ezt követően, teljes homály fedi, de a Trónok harcát ismerve, több kedvenc karaktertől is elbúcsúzhatunk a következő, eddigi leghosszabb részben, ami az ígéretek és az előzetes alapján

teljes egészében a csatára fókuszál.

Videó: HBO

A felcsigázás megtörtént, jövő héten pedig láthatjuk a tévétörténelem legnagyobbnak ígért csatajelenetét. De vajon készen állunk mindarra, amit látni fogunk?