Tavaszi fáradtság: tévhit vagy valóság?

D. Balázs Ildikó 2019. április 25., 16:00

Létezik vagy sem tavaszi fáradtság? Egyáltalán tavasszal szüksége van-e szervezetünknek vitaminpótlásra, és ha igen, mire figyeljünk? Vagy az egész csupán valamiféle divatos kitaláció, marketingfogás? Kovács Emőke háziorvos segítségével merülünk el a témában.

Fáradtság, bágyadtság, erőtlenség, aluszékonyság, csökkent koncentrációképesség, de fejfájás, ingerlékenység, sőt még végtagfájdalmak is lehetnek a tünetek közt Fotó: 123RF

Igenis létezik tavaszi fáradtság, de szerencsére nem mindenkit érint, akinél pedig meg is jelenik, a tünetek átmenetiek, csak rövid ideig tartanak – szögezi le indulásból a főorvosi rangú csíkszeredai háziorvos. „A tavaszi fáradtság igazából egy átmeneti állapot, a szervezet reakciója a megváltozott évszaki és napszaki változásokra, ugyebár emelkedik a hőmérséklet, nyúlnak a nappalok, rövidülnek az éjszakák, és minderre még rátevődik az indokolatlan nyári időszámításra való áttérés, még jobban megterhelve szervezetünk alkalmazkodó képességét. A tüneteket tekintve a legjellemezőbb a fáradtság, bágyadtság, erőtlenség, aluszékonyság, csökkent koncentrációképesség, de fejfájás, ingerlékenység, sőt még végtagfájdalmak is megjelenhetnek. A jó hír az, hogy ezek a tünetek átmenetiek, néhány hét alatt enyhülnek, megszűnnek. Egy kialakuló »igazi« betegség esetén viszont ez az állapot nem szűnik, sőt más tünetek is megjelennek” – magyarázza Kovács Emőke. Elmondása szerint a panaszokat többnyire a megváltozott fényviszonyok okozzák, a fáradékonyságért, aluszékonyságért a melatonintermelődés átmeneti zavara a felelős, a lecsökkent szerotoninszint okolható az ingerlékenységért, kedvtelenségért, fejfájásért.

A háziorvos szavaiból az is kiderül,

amennyiben vitaminpótlásról beszélünk, akkor a tavasz kezdete az, amikor vitaminkészítményekhez nyúlhatunk,

hiszen a téli kalóriadús, egyoldalúbb táplálkozás hatására, a kevesebb fizikai aktivitás, a szabad levegőn való tartózkodás miatt kialakulhat a vitaminhiány. „Egy jó egészségi állapotban levő, megfelelően táplálkozó, megfelelő mennyiségben szabad levegőn tartózkodó személynek nincs szüksége plusz vitaminokra. A vitaminkészítmények szerepe elsősorban a hiányállapotok korrigálása. Négyféle vitamin van, amely zsírban oldódik, ezek felhalmozódhatnak a szervezetben, a többi vízben oldódó vitamin viszont a vesén keresztül kiválasztódik. Tehát a fölöslegesen szedett vitaminnak nincs szakmai orvosi javallata” – hangsúlyozza ki Kovács Emőke.

Kovács Emőke csíkszeredai háziorvos Fotó: Veres Nándor

A tavaszi fáradtság esetében – magyarázza – jelentős szerepet tulajdoníthatunk a D-vitaminnak, melynek képződése a szervezetben a napfény hatására történik, hiányában viszont csökken a szervezet védekezőképessége, és ilyen esetben gyakrabban fordulhat elő nátha és egyéb megfázásos betegség. Elsősorban tehát a D-vitaminpótlásról érdemes gondoskodni, de egy-egy tíznapos C-vitamin kúra is beiktatható, amennyiben viszont bizonyított hiányállapot merül fel, célszerű megfelelő orvosi segítséggel kezelni azt.

„Fontos, hogy időt adjunk a szervezetünknek a megújulásra, kezdjünk el ismét mozogni, több időt a szabadban tölteni, kezdjünk el könnyebben emészthető ételeket fogyasztani, valamint a megfelelő mennyiségű alvás, pihenés is segít az átmeneti állapot leküzdésében”

– teszi hozzá.

A háziorvos szerint gyerekek esetében nem is annyira tavaszi fáradtságról, hanem inkább kifáradásról beszélhetünk. Ezt is inkább az iskoláskorúaknál figyelhetjük meg, hiszen a mindennapos korán kelések, a tanulás, a plusz foglalkozások monotóniájában a gyerekek elfáradnak, így előfordulhat egy átmeneti koncentrációképesség-csökkenés, reggeli fáradtság, ingerlékenység. „Szerencsére a tavaszi vakáció besegít a tünetek enyhítésébe, a gyerekek ösztönösen is a szabadba vágynak, mozognak, így nincs más dolgunk, mint támogatni őket ebben, és a tavaszi időszakban D-vitaminnal valamint Omega 3 készítménnyel pótolni a fennálló hiányállapotokat” – ajánlja.