Trónok harca: a tűz és a jég összecsapása

Tamás Attila 2019. április 30., 14:43

A nyolcadik évad harmadik epizódja volt a Trónok harca történetének legsötétebb része. Szó szerint a legsötétebb, hiszen időnként alig lehetett bármit is látni a képernyőn. A reakciókat látva azonban elég megosztóra sikeredett.

Fotó: HBO

Nyilván van, amiért fanyalogni, hogy ez már nem az a Trónok harca, amit megismertünk, hiszen ahogy a kollégám is fogalmazott, egy random harmadik évadi részben is több sokkoló halál volt, mint a legújabb epizódban, ugyanakkor arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy

a Trónok harca mozgóképes adaptációjának forgatókönyvét már nem George R. R. Martin, a könyvek szerzője írja.

Fotó: HBO

Jogos tehát a felháborodás, hogy abban az összecsapásban, amit évadok óta építgettek nem halt meg egy főszereplő sem, igaz, a fontos és közönségkedvenc mellékszereplők esetében rendesen megsuhant az a bizonyos kasza, de ne szaladjunk ennyire előre.

A nyolcadik évad harmadik részében pont került az első évad óta épített egyik legfőbb cselekményszál végére:

összecsaptak az élők a holtakkal, találkozott a tűz a jéggel és végre megtudtuk, hogy melyik oldal került ki győztesen ebből az összecsapásból.

A tévétörténet legnagyobb csatájának beharangozott részben (ami tényleg grandiózusra, de a sötétség miatt annál kevésbé látványosra sikerült) tényleg csak a nagy összecsapásra koncentráltak.

Fotó: HBO

Láthattuk ahogy:

  • visszatért Melissandre, a vörös papnő azzal a céllal, hogy beteljesítse a neki szánt szerepet a tűz és jég-sagában.
  • lenullázták a dothraki sereget azzal, hogy lángoló arachjaikkal megrohamozzák a holtakat, és a nem mutatott összecsapásban azon nyomban meg is semmisültek.
  • a holtak teljes erővel rohamozzák meg az élők seregeit, akik rengeteg áldozat árán, a várfalon belülre szorulnak, de itt sincsenek biztonságban.
  • mindenki küzd, ki hősiesen, ki kényszeredetten.
  • Arya harcol, majd menekül a holtak elől, Beric pedig feláldozza magát, hogy a lány megmenekülhessen, így ő is beteljesíti a sorsát. A vörös papnő elmondja, hogy ezért hozták vissza többször is a halálból, hiszen megvolt a neki szánt szerep a végső összecsapásban.
  • Jon és Dany sárkányháton veszik ki a részüket a harcból, de amint látjuk, a holtaknál van az előny még úgy is, hogy az élőknek két sárkányuk van.
  • a holtak közben bejutnak Deresbe és a kriptában várakozó asszonyok és gyerekek, köztük Tyrion, Sansa és Varys sincsenek biztonságban.
  • a mindenki által kedvelt és nagyon karakteres Lyanna Mormont nekiszalad egy óriásnak, aki összeroppantja őt, Lyanna viszont az utolsó erejével a szemébe döfi a sárkányüveg karját, elpusztítva ezzel az óriást.
  • Jon sárkányháton csap össze az Éjkirállyal, akit Dany segítségével le is taszít az élőholt sárkánya hátáról.
  • a sárkánytűz meg sem sebzi az Éjkirályt, aki lábon folytatja a menetelést Deresbe, ahol egyértelműen Bran a célpontja.
  • ha nem is boszorkányok, de holtak potyognak az égből is, a harc egyre kilátástalanabb lesz a túlzott élőholt létszámfölény miatt.
  • Jon majdnem utoléri az Éjkirályt, aki feltámaszt mindenkit, aki elesett a csatában, még kilátástalanabbá és reménytelenebbé téve a harcot az élők számára. Feltámadnak a kriptában eltemetettek is, így a védteleneknek is küzdeniük kell az életükért, Tyrion és Sansa is megkapják a kis közös pillanatukat.
  • Dany földre szállt sárkányát ellepik a holtak, a sárkánykirálynő a földre esik és hűséges tábornokával, Jorah Mormonttal próbálja túlélni a holtak véget nem érő támadásait. Jorah őt védelmezve halálos sebet kap, de továbbra is védelmezi a királynőjét.
  • Bran védelmezői hősiesen helytállnak, de a végzetüket nem kerülhetik el. Theon utolsó leheletéig küzd a holtak ellen, amikor az Éjkirály megérkezik, hogy Brant megölje, egy lándzsával nekiszalad a holtak vezérének, de esélye sincs ellene.
  • Jon közben kétségbeesetten küzd a várban, és az Éjkirály felé igyekszik, de az őrjöngő élőhalott sárkány miatt egy helyben ragad, mint minden más, még élő karakter.
  • az Éjkirály odaér Branhez, kivonná a kardját, hogy megölje a fiút, amikor a semmiből előugrik Arya. Az Éjkirály résen van, elkapja a levegőben a lányt, aki a valíriai acélból készült tőrét egyik kezéből a másikba ejtve mellbe szúrja a holtak vezérét, aki rögtön egész seregével együtt megsemmisül.
  • Melissandre kisétál a várból, ledobja az őt fiatalon tartó nyakláncot, percek alatt megöregedve összeesik a hóban és meghal.
  • az élők áldozatok árán győznek, a holtak teljesen megsemmisülnek, az egyik legfontosabb és leghosszabb történetszál lezárul, új időszámítás kezdődik.

Érthető, hogy sokan fölháborodtak, hogy mégsem a holtak elleni küzdelem a tétje a Trónok harcának, hanem az élők és élők közti harc, jelen esetben a győztes és súlyos veszteségeket szenvedő északi oldal és a zsoldoshadsereggel megerősödött régenskirálynő, Cersei közül kerül ki az új korszak uralkodója.

Fotó: HBO

Három rész van még hátra a sorozatból, amiről a negyedik részhez kiadott előzetesen kívül szinte semmit nem lehet tudni, ugyanis ezeket az infókat a készítők és a színészek is hét lakat alatt tartják, és ha idő előtt ki nem szivárognak az epizódok, akkor

számolhatunk még váratlan fordulatokkal az elkövetkező három hét alatt.

Még az is lehet, hogy az igazi nagy puskaport el sem sütötték és egy mindent eldöntő, látványos csata van kilátásban, és amit eddig láttunk az csupán a bemelegítés volt.

Fotó: HBO

Reménykedhetünk abban, hogy visszatérnek azok a fordulatok, amik miatt ennyire népszerű lett a sorozat,

lesznek még árulások, hátbadöfések és olyan sokkoló pillanatok, amikre tényleg nem számítunk.

Tény, hogy bármit is mutatnak még a sorozat készítői, hetekig, hónapokig, évekig fogunk róla beszélni, hiszen bármennyire megosztóra is sikerült az aktuális epizód, máris megdöntött egy rekordot: a legkibeszéltebb sorozat-epizód lett, a miatta születő 7,8 millió tweet, rengeteg poszt, kibeszélő és cikk miatt, nem beszélve, hogy a rajongók is megbeszélik egymás közt a látottakat.

Fotó: HBO

Én részemről túllépek azon, hogy milyen volt a harmadik epizód minden sutasága ellenére, és várom, hogy milyen fordulatokkal lepnek meg még a készítők. Reméljük, hogy megérte a várakozást és nem elnagyolt befejezést kapunk, hanem tényleg egy Trónok harcához méltót.

Videó: HBO

Keserédest, sokkolót, olyat, amitől nem jutunk szóhoz egy darabig.

És utána elengedhetjük ezt az egészet. Ja, és köszönjük az eddigieket Edd, Lyanna Mormont, Beric Dondarrion, Jorah Mormont, Theon és Melissandre. Nélkületek nem lett volna ennyire nagyszerű az eddigi utazás.

Fotó: Liget-montázs