Karcolások metamorfózisa a könyvvásáron

D. Balázs Ildikó 2019. május 09., 16:23

Izgalmas játék: mit emel ki a mindennapokból az íróember, és mit lát meg a szövegben a képzőművész? Péter Beáta, a Liget.ro portál munkatársa mesél a Karcolások blogon megjelent írásokról, a kiállítás ötletéről.

„Karcolások” a mindennapokról Fotó: Veres Nándor

„Nem tartom magam írónak. Van aki, berúgja az irodalom kapuját, én csak ott karcolgatok rajta” – mondja nevetve Péter Beáta újságíró, a Karcolások blog szerzője, mintegy megmagyarázva a blog névadásának alapötletét. Évekkel ezelőtt a jegyzetírással kezdődött minden – jegyzi meg. „A Csíki Hírlap számára születtek a jegyzetek, amelyek egy idő után nem feltétlenül egy eseményre reflektáltak, kicsit úgymond elemelkedtek a földtől. Aztán időközben elkezdtem Marosvásárhelyen a Művészeti Egyetemen a drámaíró mesteri tanulmányaimat, és mindamellett, hogy nagyon sok olyan írásgyakorlatunk volt, ami különbözött a mindennapi újságírói munkától,

a buszozások, vonatozások alatt nagyon sok inger ért, különböző helyzetekben találtam magam, és innen már könnyebb volt egy történetet ráhúzni az adott helyzetre.

2017-ben arra gondoltam, hogy ezeket egy csokorba gyűjtöm, és elindítom a Karcolások blogot, amit becsatoltak aztán a Székelyhon.ro valamint a Liget.ro portálokra” – magyarázza. A világhálón pedig szélesebb olvasóközönséghez eljutottak ezek az írások, maga a szerző is meglepetéssel tapasztalta, hogy olvasói vannak szerte a nagyvilágban, így például Peruban vagy akár Kínában is.

Így látják a művészetis diákok

Visszajelzésekből sincs hiánya, jólesik, amikor ismerősök, olvasók egy-egy karcolat befejező mondatát ismétlik el neki. „Az én szemüvegemen keresztül mutatom meg a világot. Volt olyan, aki rákérdezett, az adott szöveget róla írtam-e. Soha nem írok egy konkrét személyről, talán kiindulok belőle, vagy egy adott helyzetből, és akkor azt elviszem valamerre, lehetséges történeteket írok. Van, hogy egy témához megvan az első vagy utolsó mondat, és úgy fűzöm fel, megtörténhet, hogy a téma van meg, és azt alakítom, vagy alakítja magát – mert ez is előfordul – írás közben. Szoktam kísérletezgetni is, hogy egy adott témát, gondolatot, ötletet milyen formában lehet megírni, mi lenne a legmegfelelőbb forma neki, hogy azt a hangulatot, »mondanivalót« közvetítse, amit én elképzeltem. Mindenképp egy jó játék ez. Most is van három-négy történet a fejemben, amit előbb-utóbb megírok” – fűzi hozzá.

Mit ír az újságíró, és mit lát a grafikus?

És ha már adottak voltak a szövegek illetve egy színvonalas könyvvásár, amelyet az újságíró is magáénak érez, arra gondolt, miért ne lehetne a kettőt összekapcsolni. Így született meg a kiállítás ötlete. A kezdeményező újságíró lelkes támogatókra talált a Nagy István Művészeti Középiskola két tanára – Siklódy Ferenc és Fazakas Ildikó –, valamint tíz és tizenegyedikes diákjai személyében. „A több mint száz szövegből húszat kaptak meg a diákok, és arra kellett rajzokat, grafikákat készítsenek. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit látnak bele egy szövegbe, hogy nyúl hozzájuk egy jövendőbeli grafikus. Izgalmas, szép munkák születtek. Kíváncsian várom majd az olvasói visszajelzéseket is. Lehet ez a kiállítás eltörpül a nagy programok, könyvbemutatók mellett, de egy kis színfoltja lehet a könyvvásárnak” – mondja Beáta.

{K1}

Az Előretolt Helyőrség, a Székelyhon, a Liget.ro és a Nagy István Művészeti Középiskola közös kiállítását a Csíkszeredai Könyvvásár ideje alatt – csütörtöktől vasárnapig – lehet megtekinteni a vásártérben.

A Nagy István Művészeti Középiskola közreműködő diákjainak névsora: Mihály Tímea, Petres Tamás, Szabó Nóra, Salamon Blanka, Nagy Lilla, Beke-Bőjte Anna, Bencsik Réka, Benedek Orsolya, László Ákos, Onodi Fruzsina, Vajda Emőke, Puskás Klaudia, Csiky Gindele Tünde, Vass Krisztina, Kiss Balázs .