LED-falak, adásfolyam: műszaki szempontból is rendkívüli a pápalátogatás

Rédai Attila 2019. május 30., 17:55

Hat darab óriási LED-fal, többszáz tudósító, számtalan tévékamera, gyakorlatilag napokig tartó adásfolyam: nem pusztán szimbolikus jellege miatt számít történelmi eseménynek Ferenc pápa romániai látogatása.

LED-technológiájú kivetítők biztosítják az éles mozgóképeket Fotó: Gábos Albin

Rendkívüli erőfeszítésekre készteti a szervezőket Ferenc pápa romániai, ezen belül pedig csíksomlyói látogatása technikai szempontból is. A pápai szentmise helyszínén és közelében a szervezők tájékoztatása szerint összesen hat darab LED-technológiájú óriáskivetítőt helyeznek el annak érdekében, hogy minden zarándok kényelmesen láthassa a történéseket.

A legnagyobb kivetítő 12x9 méteres lesz, ezt egy 24 tonnás kamion szállította Somlyóra Belgiumból,

ezt a Salvator kápolna dombjának háttal szerelték fel, és a teljes szemközti dombnak biztosítja a vizuális közvetítést. További kivetítők lesznek az oltár jobb és bal oldalán, egy a sajtótribün mögött, további két kivetítő az újonnan felállított székelykapu közelében, amelyek a völgy, illetve a Salvator-kápolna felé közvetítenek. Lesz kivetítő ugyanakkor a kegytemplom előtt, illetve egy a fogyatékos és speciális helyzetű zarándokok számára a Jakab Antal Tanulmányi Ház mellett. Ezek a „kisebb” LED-falak is 5x7 méteresek, így távolról is jól láthatók, és szintén Belgiumból érkeztek Csíksomlyóra.

A legnagyobb, 12x9 méteres képernyő Fotó: Gábos Albin

A kivetítőkön a román közszolgálati televízió, a TVR közvetítésének képei lesznek láthatók, ugyanakkor a tervek szerint a szervezőknek a zarándokok számára küldött üzeneteit is olvasni lehet majd rajtuk. A mozgóképek létrejöttéért az esemény hivatalos közvetítője, a TVR felel, amely a maga részéről szintén hatalmas erőforrásokat mozgósít az összes helyszínre, amelyet Ferenc pápa Romániában felkeres. Az eseményhez kapcsolódó adásfolyam már május elején megkezdődött, de péntek és vasárnap között szinte nem is lesz más a román közszolgálati televízión, csak olyan műsorok és közvetítések, amelyek a pápalátogatáshoz kötődnek. A tévések több mint harminc (!) óra élő közvetítéssel és több mint tíz órát kitevő dokumentumfilmekkel készülnek. A technikai háttér sem kevésbé lenyűgöző:

a közvetítéssorozathoz összesen 105 rögzített tv-kamerát használnak majd, 54 mobil képfelvevőt, amelyből 11 az élő közvetítésekhez szükséges, 15 közvetítőkocsi és közel ezer technikus fog dolgozni azon, hogy az esemény képei világszerte mintegy kétszáz országban foghatók legyenek.

A közvetítések között stúdióbeszélgetésekben magyarázzák a történéseket, amelyeknek moderátora, a közvetítések kommentátora az a Titi Dincă lesz, aki húsz évvel ezelőtt, II. János Pál pápa idején is hasonló feladatkört töltött be a televíziónál. „Csak úgy lehet lelkileg erre felkészülni, ahogy húsz évvel ezelőtt már megedzted magad. Csodálatos volt akkor, most is erre a csodára készülünk. Rákészülünk az elmélettel is, értékes beszélgetőtársaink lesznek. Alaposan felkészülünk a liturgiákból, péntek reggeltől vasárnapig szinte folyamatosan adásban leszünk. Dokumentumfilmekkel is készültünk a pápaságról illetve minden helyszínről, amit felkeres a pápa, lefedünk minden nézőpontot” – vallotta a Liget megkeresésére a neves televíziós szakember, aki a vallások filozófiája és történelme témakörében doktorált.

Összesen 105 rögzített kamerát használ majd a TVR Fotó: Gábos Albin

Mennyire történelmi esemény ez az ön, illetve a közszolgálati televízió számára? – kérdeztük. „A TVR-nek ez olyan, mint általában a történelmi események. De tudja, hogy van ez a történelemmel. Csak évek elteltével jövünk rá, tudatosul bennünk, hogy valami történelmi esemény részesei voltunk. Fennáll a veszélye, hogy most csak annyit fogunk fel, hogy valami ugyan rendkívüli volt, de csak úgy, a mindennapok részeként. De vitathatatlan, hogy Ferenc pápa látogatása történelmi pillanat.

A jelenkor Romániájában két nagy történelmi esemény volt, s ez a két pápalátogatás. A többi történés függetlenül attól, hogy politikai vagy társadalmi volt-e, egyféleképpen természetes fejlemény, következmény. De ez két olyan esemény, amely meghatározó Románia történelme számára”

– fogalmazott a szerkesztő.

{P11}

Ferenc pápa romániai látogatására közel hatszáz újságíró, tudósító akkreditáltatta magát, számukra Csíksomlyón, a Szent Anna Speciális Szakiskola épületében alakított ki egy médiaközpontot Hargita megye önkormányzata, ahol dolgozhatnak és megpihenhetnek: kávét, ásványvizet és internethozzáférést biztosítanak számukra, tudtuk meg Csata Orsolyától, az önkormányzat sajtóirodájának vezetőjétől.