Világsztárok erdélyi színpadokon – megnéztük az erdélyi fesztiválpalettát

2019. június 13., 14:25

Több száz lejre rúg a többnapos fesztiválbelépők ára, mégis fiatalok százezreit tudják bevonzani ezekre a zenei rendezvényekre. Idén sem lesz hiány fesztiválokból Erdélyben, bárki megtalálhatja a zenei ízlésének megfelelőt.

Fotó: Facebook/Double Rise

Erdélyben évről évre számos olyan többnapos fesztivált szerveznek, amelyeken a hazaiak mellett világsztárok és nemzetközi előadók is fellépnek. Széles a választék, bárki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő zenei rendezvényt, hiszen

a pop, rock, komolyzene, elektronikus zene és a népzene kedvelőinek is egyaránt bőven van kínálat az erdélyi fesztiválok palettáján.

Fotó: Facebook/DiMansions Hit Music Festival

Dimansions

Mindjárt a soron következő hétvégén mutatkozik be az erdélyi, székelyföldi fesztiválpaletta legfrissebb kezdeményezése, amely már első kiadásán igencsak nagy dobásnak ígérkezik: a háromszéki Oltszemen, a Mikó-kúria udvarán zajlik a DiMansions slágerzenei fesztivál. A szervezők a fellépők kiválasztásánál főleg a nyolcvanas, kilencvenes évek nagy neveire fókuszáltak, és

amikor nagy neveket mondunk, akkor ne csak a román és a magyar könnyűzene nagyjaira gondoljunk:

péntektől vasárnapig itt koncertezik a Modern Talking, Dr. Alban, a Hermes House Band, Lou Bega, Turbo B (Ex Snap), az Inner Circle, Tania Evans és a The Dire Straits Experience. Húzónevek lehetnek ugyanakkor itthonról és otthonról Mirabela Dauer, a Bosquito, a Compact B vagy a Karthago. Ott lesz ugyanakkor a világ egyik legjobb Guns n’ Roses tribute zenekara, a Reckless Roses, különleges színfoltnak ígérkezik továbbá a Massaoke Live Band, amelynek élő zenei kíséretére a közönség énekelheti a legnagyobb világslágereket.

A szervezők az autóval érkezők számára kiépített, őrzött parkolót ígérnek, Sepsiszentgyörgyről, Brassóból és Kézdivásárhelyről (és talán Csíkszeredából) pedig buszjáratokat is indítanak, ezek pontos menetrendjéről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. Belépők beszerzésére a helyszínen is lehetőség lesz, egy napra 139, három napra 279 lejért illetékek nélkül.

Fotó: Facebook/Double Rise

Double Rise

A Double Rise fesztivált Torockón, a Székelykő lábánál idén negyedik alkalommal rendezik meg. Hazai előadók mellett külföldi zenekarok, énekesek is felléptek már a színpadán, mint például a Tankcsapda, az Irie Maffia, a The Biebers, és még sokan mások.

Az elektronikus zene, a pop és a rock  mellett olyan műfajokkal is találkozhatunk itt, mint a népzene vagy a komolyzene.

Weboldalukról megtudtuk, idén is színházi előadásokkal, slam poetryvel és folkprogramokkal várják az érdeklődőket július 3–6. között. Ebben az évben fellép többek között az Asian Dub Foundation, a Bagossy Brothers Company és az AWS is. Tavaly egyébként 249 lejbe került egy Double Rise-jegy, idén pedig 299 lejért lehet hozzájutni.

Fotó: Vibe

A Vibe fesztivál

A Vibe fesztivál szervezői először hívnak olyan nemzetközi előadót a Maros-folyó partjára, akinek zenéjét már 300 millióan tekintették meg a YouTube videómegosztó portálon: a Lost Frequencies belga DJ is érkezik a fesztiválra. Ugyanakkor ebben az évben jelen lesz például a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, az USNK és az erdélyi Ego Sum. Egyébként a fesztivált idén harmadik alkalommal rendezik meg Marosvásárhelyen. A korábbi években olyan fellépők fordultak meg a rendezvényen, mint Byealex és a Slepp, Margaret Island, Chris Lawyer vagy Willy William francia előadó.

2018-ban 34 ezer látogatója volt a fesztiválnak, akkor egy belépő 179 lejbe került. Idén 209 lejt kérnek egy bérletért.

A Vibe fesztiválra ebben az évben július 4–7. között várják a szórakozni vágyókat.

Fotó: EC/Facebook

Electric Castle

Kolozsvár közelében, a Bánffy-kastélyban tartják 2013 óta minden nyáron az Electric Castle zenei fesztivált. Az előző években olyan nagy nevek léptek fel, mint Jessie J, Damian Marley vagy Zedd – sorolták weboldalukon. A szervezők idén sem hagyják világsztárok fellépése nélkül az érdeklődőket, jelen lesz például a Florence + The Machine, Limp Bizkit és Sofi Tukker. Egy évvel ezelőtt az Electric Castle-jegy 429 lejbe került, idén azonban már 599 lejre drágult.

Tavaly 210 ezren vettek részt a többnapos rendezvényen.

Idén is az elektronikus zene birodalmává válik a bonchidai Bánffy-kastély udvara július 17–21. között.

Fotó: Beliczay László

Tusványos

Harmincadik alkalommal nyitja meg kapuit Tusnádfürdőn a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos július 23–28. között. A kerek évfordulót ünneplő, ötnapos rendezvényen esténként hazai és külföldi előadók követik egymást a színpadon. Az előző években olyan nagy nevekkel találkozhattunk, mint a Tankcsapda, Rúzsa Magdi, Budapest Bár vagy a HoneyBeast. Idén többek között fellép a Bagossy Brothers Company, a Magashegyi Underground, a Quimby, a Magna Cum Laude, valamint Ákos is. A hetijegy mellett, amely 60 lejbe kerül, napijegyet is lehet vásárolni, melynek ára 20 lej. Diákoknak, egyetemistáknak vagy 65 év felettieknek a napijegy 10 lejbe kerül. A tábor területére mindennap 16 óráig ingyenes a belépés, az ekkor kapott karszalag egész napra érvényes.

2018-ban 75 ezer látogatója volt a Tusványosnak.

Fotó: Untold

Méra World Music – Erdély világzenei csűrfesztiválja

Erdély világzenei csűrfesztiválja augusztus 1-4. között negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé. A csűrfesztivál idén sem a nagy tömegeket célozza meg zenei programjával, hanem több kontinensről összeválogatott igazi zenei egzotikumokkal csalogatja kalotaszeg hagyományőrző falvába ínyenc közönségét.  A Méra World Music különleges hangulatának a titka, hogy mer kicsi és családias maradni. Ezért a helyek száma korlátozott: összesen napi 1000 jegyet értékesítenek a szervezők. A csűrfesztiválon fel fog lépni a magyar világzene legnagyobbja, a Csík Zenekar, a bukaresti Trei Parale, akik az ottomán hódoltság alatti Havasalföld udvari zenéit rekonstruálják, a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség, norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik. A Near East Collective, kisázsiai dallamokat hoz az ottomán birodalom napjainkban török és görög lakta területeiről, míg a világhírű magyarországi Romano Drom, a „Cigányok Útja” az ősi oláh cigány nyelven szólal meg, modern felhangokkal. A fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar, akik erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezetik be a közönséget a kárpát medencei népzene legelőkelőbb bugyraiba. A két templomi koncert egyikét Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs szolgáltatja. Miután a fesztivál főszervezői „Páva győztesek” lettek 2017-ben, nem meglepő, hogy idén sem maradhat el a minden évben nagy sikert arató Fölszállott a Páva gálaműsor.

{P11}

A fesztivál idén is csűrfiával és játszóházzal várja a családosokat, tematikus filmekkel és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket és egy hűvös gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.  A négy napos fesztiválbérletek kedvezményes áron, mindössze 129 lejért kaphatóak a fesztivál weboldalán: www.meraworldmusic.com/.

Awake Fesztivál a Teleki-kastélyban

Harmadjára szervezik meg és négy naposra nő idén agernyeszegi Awake Fesztivál. Az augusztus 15-18. közötti butikfesztiválon fellép többek között Netsky, JP Cooper, De Staat, Triggerfinger és AJ Tracey is. A résztvevők a Pussy Riot ritmusaira is tombolhatnak 2019-ben. A nemzetközi fellépők mellett romániai és magyarországi együttesek is jönnek a fesztiválra. Az alternatív rock képviseletében a már említett The Mono Jacks és a Grimus, az indie-pop, beat-rock spektrumról a Blahalouisiana lép fel, a soul, electron és funk stílustó a Moonlight Breakfast és a Mörk képviseli. A romániai fesztiválpiacon egyedülálló helyszín, a Teleki-birtok csodálatos környezete és évszázados fái idén is felejthetetlen élményeket ígérnek.

Fotó: Awake/Bereczky Sándor

Az Awake fesztiválra jegyeket, bérleteket a tickets.awakefestival.ro, iabilet.ro és eventim.ro oldalakon lehet vásárolni 139 lejért, vagy 169 lejért táborhellyel.

Az Untold fesztivál

Az Untold Románia legnagyobb zenei fesztiváljának számít, amelyet rendszerint augusztus elején rendeznek meg Kolozsváron. Először 2015-ben nyitotta meg kapuit az elektronikus zene kedvelőinek, ekkor lépett fel a fesztivál nagyszínpadán a tavaly elhunyt Avicii, a nemzetközileg elismert svéd lemezlovas is.

Az első fesztiválon több mint 240 ezren vettek részt, azóta egyre nőtt látogatóinak száma, 2018-ban már 355 ezer szórakozni vágyó lépte át kapuit.

A fesztivál honlapján olvasható adatok szerint a négynapos Untold-bérlethez tavaly 400–650 lej közötti áron lehetett hozzájutni, attól függően, hogy ki mennyire idejében próbálta megvenni. Az idei évre szóló fesztiváljegy ára jelenleg 619 lej. Ebben az évben olyan nagy világsztárokkal bulizhatunk együtt, mint David Guetta, Steve Aoki vagy Robbie Williams. Románia legnagyobb elektronikus zenei rendezvénye augusztus 1–4. között várja látogatóit.

Rakpart feszt

Az első Rakpart Nyári Fesztivált tavaly rendezték meg a Kovászna megyei Besenyő-tó partján, ahol többnyire helyi zenekaroknak biztosítottak fellépési lehetőséget. Színpadukon lépett fel többek között a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar és a Teddy Queen is. A második kiadást június 20–23. között tartják. A fesztiválbelépő tavaly mindössze 60 lejbe került. A szervezők egyelőre nem tették közzé, hogy kik lépnek fel és hogy mennyi lesz a beugró ára.

Fotó: Veres Nándor

Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozó és Rockfesztivál

Hetedik kiadásához érkezett a Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozót és Rockfesztivál, amelyet a szentegyházi termálfürdőnél tartanak meg július 4–6. között. A székelyföldi motorosklubok által szervezett többnapos rendezvény nagyszínpadán fellép többek között a Masterpiece, Selfish Murphy, a Pokolgép, az Ossian, az Ocho Macho, a Leander Kills és a Beatrice.

Barabás Hajnal, Vitos Zita