Bohém művészetet! Nagyméretű installációk a Teleki-kastélyba

Szász Cs. Emese 2019. június 18., 13:08

Hogy az Awake, a gernyeszegi kastélykert fesztiválja nem csak a zenéről szól, az is bizonyítja, hogy szerves része az a pályázat és kiállítás, amelyen fiatal képzőművészek, építészek azt próbálják bizonyítani, hogy a köztéri alkotások nem csak hagyományos műemlékek vagy hősök szobrai lehetnek.

A bohém életérzés a tavalyi alkotásokból sem hiányzott Fotó: Facebook/Awake

Akárcsak az Awake, a fesztivál művészeti installációkat felsorakoztató programja, az Artdoor is harmadik kiadására készülődik. Amint Kim Attilától, az Awake fesztivál kreatív igazgatójától megtudtuk, az Artdoor igazából a fesztivál társrendezvénye, mivel már az elejétől úgy képzelték, hogy a gernyeszegi kastélykertben otthont kapó butikfesztivál ne csak a zenéről szóljon, hanem képzőművészeti, építészeti és sok egyéb irányba fejlődő esemény legyen.

„Az Artdoor az Awake Fesztivál nagyméretű installációinak kiállítása, amellyel az volt a szándékunk, hogy az alkotók munkái a fesztivál kereteit meghaladva más terekben is otthonra leljenek, bár ez csak részben valósult meg, ugyanis egyelőre Mircea Cantor két évvel ezelőtti munkája az egyetlen, amely a fesztivál után a marosvásárhelyi várban kapott helyet”

– magyarázta a kreatív igazgató, hozzátéve: eddig pályázat útján választották ki azokat az alkotásokat, amelyek aztán megvalósultak a fesztivál előtti héten a helyszínen, a kiállítás megnyitója pedig mindig egybeesik a fesztivál nyitónapjával is. Idéntől évről évre biennálé is lesz, ami azt jelenti, hogy kétévente válogatott helyi és nemzetközi művészek installációit is kiállítják az pályázat nyerteseivel együtt: idén például a pályázat csak építészeknek szól, míg a képzőművészek meghívásra kerülhetnek be az Artdoor kiállítására.

Nem csak hősök szobrai állhatnak köztéren Fotó: Facebook/Awake

Az idei pályázatot már meghirdették,

a nagyméretű installációk terveivel június 21. 23:59-ig lehet jelentkezni,

a nyertesek a fesztivál előtt megvalósíthatják a pályamunkájukat, az elkészült művészeti elemek pedig a fesztivál egész ideje alatt láthatók lesznek a helyszínen, megfűszerezve az évszázados Teleki-birtok előkelőségét.

„Változatos alkotások, nagyméretű installációk szoktak születni. Mi minden évben kiindulópontnak a fesztivál adott évi tematikáját adjuk, ami idén a bohém életérzés, de nyilván ez tágan értelmezhető, rugalmas dolog. Ami számomra például nagyon fontos, hogy az alkotás mennyire kapcsolódik a helyszínhez, mennyire emeli ki annak az értékét. Tulajdonképpen olyan munkákat szeretnénk látni, amelyek organikusan kapcsolódnak a kastélyhoz, annak parkjához, s ehhez az egész művészeti fesztivál hangulathoz” – magyarázta Kim Attila.

A kreatív igazgató szerint

a világ megváltoztatása mindig a fiatalokon keresztül történik, a kortárs térinstallációk népszerűsítése is ennél a generációnál kell kezdődjön,

amely fokozatosan szokhat majd hozzá, hogy a kortárs képzőművészet köztéren nem csak műemlékekből meg hősök szobraiból áll, hanem létezik ezenkívül más típusú szobrászat és képzőművészeti installáció is. Kim Attila szerint ez lenne a kortársabb, európaibb hozzáállás a köztéri alkotásokhoz, s ezért indult az Artdoor is, mint a fiatal képzőművészek, építészek népszerűsítése.

Nagyméretű installációkat várnak idén is Fotó: Facebook/Awake

Az Open Call pályázatra vonatkozó pontos információk, jelentkezési feltételek, nyeremények és az előző év nyertes installációi az artdoor.awakefestival.ro oldalon tekinthetők meg. A nyertes installációkat hozzáértő zsűri választja ki, tagjai: Mircea Cantor nemzetközileg is ismert román művész, Kim Attila többszörös díjnyertes építész, a Velencei Biennálé romániai biztosa, valamint Angela Kovacs, a Romániai Építészeti Rend Maros megyei kirendeltségének az elnöke.

A Teleki-birtokon augusztus 15 és 18. között nem csak nagyméretű installációkkal találkozhatunk, hanem többek között Netskyjal, a Pussy Riottal, Lady Leshurrel, a Blahalouisianaval. A szervezők reményei szerint a butikfesztivál hangulatát a #BohemianBlast témára külsőségekkel is készülők teszik majd teljessé.