Visszaszámlás a VIBE-on: nyerj belépőket a Ligettel!

Szász Cs. Emese 2019. június 28., 16:24

Már elkezdődött a visszaszámlálás a VIBE Fesztivál háza táján, ugyanis július 4-én rajtol a Marosvásárhelyen a fesztivál, amely több mint száz előadóval, egyre zsúfoltabb nappali programmal az összerdélyi magyar diákságot célozza meg, s mind a Maros-partra invitálja.

De vajon mitől vibrálnak a VIBE-on? Fotó: Bereczky Sándor/Vibe Fesztivál

A marosvásárhelyi VIBE Fesztivál az egyik legfiatalabb rendezvény a hazai fesztiválpalettán, amelynek azonban már az első kiadásán sem látszottak kezdeti „gyermekbetegségek”. A fiatal szervező csapat úgy fogott neki a rendezvény szervezésének, hogy jól körülhatárolhatóan azonosította a célcsoportját, s elsősorban az erdélyi középiskolás diákoknak és egyetemistáknak szánták a rendezvényüket, legyenek azok 14 vagy 28 évesek, jöjjenek Székelyföldről, Szatmárról, Kolozsvárról vagy épp a fesztiválnak otthont adó Marosvásárhelyről. 

S hogy mivel lehet megfogni az ilyen fesztiválozót? Elsősorban azzal, hogy a barátai, iskolatársai, a haverok a bandából mind ott akarnak lenni, és lehet velük bulizni és szórakozni. Ahhoz pedig, hogy mindenki ott akarjon lenni, a szervezők elsősorban igyekeznek nagy nevekkel előrukkolni, s olyanokat állítani színpadra, akik nem mindennap lépnek fel Marosvásárhelyen vagy Erdélyben.

A fiatalok, a diákok a fesztivál fő célcsoportja 14 és 28 év között Fotó: Bethlendi Tamás/Vibe Fesztivál

Ilyennek számít például a Lost Frequencies, amely a VIBE Fesztivál történetének eddigi legnagyobb nemzetközi előadójának számít. A belga származású DJ és producer 2014 óta, az Are You With Me című sláger megjelenésétől számít a nemzetközi zenei szcéna meghatározó alakjának. Az Are You With Me 300 milliós nézettséget súrol a Youtube-on, megjelenése utáni hetekben pedig tizennyolc országban vezette a toplistákat. A dupstep műfajban alkotó Modestep DJ Set is nagy névnek számít. Alle Farben német lemezlovas és a brit Foreign Beggars is ott lesz idén a Maros-parton. Ott lesznek a legismertebb magyarországi zenekarok is, mint a Punnany Massif, Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, Follow the Flow, Horváth Tamás, Krúbi, Fran Palermo, YesYes, Sky Fanatic és Drop The Cheese. Visszatér a Wellhello, ByeAlex és a Slepp, Intim Torna Illegál és Kistehén is. Ott lesz a hip-hop képviseletében Saiid, NB és persze a Bëlga. Az X-Faktor győzteseiről sem feledkeztek meg a szervezők, a VIBE-on ott lesz a hazai kedvenc USNK.

„A VIBE történetének eddigi legnagyobb előadóit sikerült idén Marosvásárhelyre hívnunk, a nemzetközi sztárfellépők mellett Magyarország toplistás zenekarai és Erdély legjobb lemezlovasai is fellépnek. A lista még nem teljes, sőt, nemzetközi fellépők is várhatóak még”

– mondta Polacsek Péter, a fesztivál kommunikációs koordinátora.

A koncertek a fő attrakciók. Minden évben van olyan fellépő, akiért tömegesével kilátogatnak a Maros-partra Fotó: Bethlendi Tamás/Vibe Fesztivál

S míg az idei években az erdélyi felhozatal volt kissé hiányos, idén ez ellen is tettek a VIBE szervezői, egy új elektronikus zenei helyszínen, a Black Boxban az erdélyi DJ szcéna krémje napi 24 órás zenei programot kínál. A fellépőket ráadásul egy verseny keretében válogathatta ki a fesztivál közönsége.

Összességében elmondható, hogy több mint száz fellépő lesz a fesztivál négy napja alatt, s ennek közel egynegyede erdélyi.

A fesztivál ugyanakkor nem csak a zenei kínálatra fektet hangsúlyt, hanem igyekszik

minél színesebb nappali programkínálatot is nyújtani.

Elsősorban a VIBE Koli programjai nyújtanak mindenféle beszélgetéseket, előadásokat, ami csak az idei témának szolgáló millenniumi nemzedéket érdekelheti. A VIBE KOLI-n felbukkanó témák között van az is, hogy meddig álmodhat egy nő, hol kezdődik az üvegplafon, mik a Facebook és a szólásszabadság összefüggései. Dezső Bence egy influenszer életéről beszél majd. A VIBE Koli húzóneve idén a közösségi média mém-sztárja, Tibi atya, akinek humoros, szarkasztikus bejegyzéseit minden huszonöt év alatti fiatal ismeri – hogy csak néhány témát és előadót említsünk.

Nappal is jó a VIBE-on Fotó: Haáz Vince

A VIBE két különleges helyszíne ugyanakkor a Fashion Corner és a Kerengő.

A Fashion Corner a legjobb erdélyi dizájnerekkel erősít majd, vásárolni lehet majd az alkotóktól vagy csak beszélgetni velük, kideríteni, hogy mi a legtrendibb ruha, cipő és leginkább hozzánk illő smink, frizura idén nyáron.

A Kerengő fesztiválhelyszín célja, hogy a tartalmas kikapcsolódást népszerűsítse, egyfajta chill zone másképp. Az ide látogató fesztiválozó kulturális, művészeti programok közül válogathat a rendezvény központi részében, mégis kissé elzárva a külvilágtól.

Tömegeket vonz a marosvásárhelyi rendezvény Fotó: Bethlendi Tamás/Vibe Fesztivál

A július 4–7. között zajló fesztiválra még lehet jegyet venni: a Magenta Pass 209 lejbe kerül. A helyszínen 250 lej lesz egy négy napos bérlet. Ugyanitt lehet beszerezni a VIP jegyeket is, amiért 399 lejt kell fizetni s extra ellátást kap a tulajdonosa.

Nyerj belépőt!

A VIBE idei kiadására is lehet belépőt nyerni a Liget portál segítségével, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a jelen cikket a Facebook-oldalunkon népszerűsítő bejegyzés alatt hozzászólásban megjelölni (taggeld be), hogy kit vinnél szívesen magaddal a fesztiválra. A játék határideje július 2., kedd 12 óra, s még aznap sorsolással eldöntjük, ki lesz a kétszemélyes belépő szerencsés tulajdonosa. A nyeremény összértéke 500 lej.