Folyékony vitaminbomba: hogyan készítsünk dzsúzt?

D. Balázs Ildikó 2019. július 03., 17:08

Bár mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, sokunk számára a naponta elfogyasztott adag nem ér el számottevő mennyiséget. Pedig szervezetünknek szüksége vana  zöldségekre és gyümölcsökre. De ha nem esszük, akkor legalább igyuk. Dzsúzkészítési útmutató.

Fontos, hogy minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, s ennek egyik leghatékonyabb módja a kipréselt lé ivása Fotó: Veres Nándor

Spenót, sárgarépa és zeller – nem, ez nem az ebédünk, hanem a tízóraink. És nem esszük, hanem isszuk. Minél több friss gyümölcsöt és zöldséget préselünk, facsarunk vagy akár turmixolunk, annál több tápanyag jut be szervezetünkbe. A nyári kánikulában pedig igazán üdítően hathat egy pohár gyümölcs- vagy zöldséglé. Tulajdonképpen semmi ördöngösség nincs az egészben, mindenki elkészítheti a saját ízlésvilágának megfelelő dzsúzt, csak egy, számára megfelelő konyhai eszközt kell beszereznie. Ez lehet gyümölcsprés, centrifuga vagy turmixgép.

„Gyümölcsöt a gyümölccsel, zöldséget a zöldséggel”

– talán ez az egyedüli titka a dzsúzkészítésnek, mondja Keresztes Hunor. A csíkszeredai fiatalember és barátnője, Csíki Rozália közel két éve működtet dzsúzbárt Csíkszeredában, őket látogattam meg tanácsokért, trükkökért. Hunor és Rozália a hidegen préselt gyümölcs- és zöldséglé készítésére esküsznek, hiszen mint mondják, ezáltal több vitamin kerül a kipréselt termékből a pohárba.

Mindig azt fogyasszuk, aminek a szezonja van – tanácsolja Hunor – és ennek a legegyszerűbb módja, hogy a kertünkben, a piacon megtalálható idényzöldségeket, gyümölcsöket keressük.

A nyári gyümölcsitalok egyik fontos kelléke a menta Fotó: Veres Nándor

A gyümölcslé készítésnél az alap az alma vagy a narancs, hiszen ezek lédús gyümölcsök. Igazán zamatos gyümölcslé készíthető például az eper-alma-ananász-narancs kombinációból. Mivel teljében a dinnyeszezon, ihatunk sárgadinnye-menta-ananász-alma levet vagy görögdinnye-menta-citrom dzsúzt. Aztán ősszel préselhetjük a szőlőt ananásszal és almával, vagy a szilvát almával, kis őrölt fahéjjal megszórva. Igazi C-vitaminbomba a grapefruit-narancs-citrom-gyömbér keverék, nyilván ez télen, megfázásos időszakban lehet igazán a segítségünkre, és ebben az esetben egy pohárka préselt gyömbérlé egy kis kurkumával ízesítve csodákra képes. Egyébként a gyömbért nem csak télen lehet fogyasztani, ezt a kis gyógyító hatású fűszernövényt bátran lehet használni a különböző levekhez – derül ki beszélgetésünk során.

Fotó: Veres Nándor

Ananász-alma- narancs – készül a húsítő gyümölcslé Fotó: Veres Nándor

Ízletes és nem utolsósorban egészséges párosítás például a cékla-gyömbér-murok-alma lé. A gyömbér jótékony hatása mellett a sárgarépa például szintén nyugtatóan hat a gyomorra, a céklának pedig rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, nem hiába hívják gyógyító zöldségnek.

Csíki Rozália és Keresztes Hunor Fotó: Veres Nándor

A nyári időszakban nagy kedvenc a spenót-alma-citrom-gyömbér dzsúz – jegyzi meg Rozália. Nagyon egészséges a zöld levelek fogyasztása, hiszen ezek egyik fontos összetevője a klorofill, mely méregtelenítő és lúgosító hatású. És ha már a zöld leveleknél tartunk, a zeller leveléből és szárából is lehet levet préselni, és ezt párosíthatjuk almával és gyömbérrel. Igen üdítően hat nyáron a menta, így a spenót-menta-alma-ananász keverék a nyári melegben nem csak vitalizál, hanem hűsít is.

A spenót is bekerül a présbe Fotó: Veres Nándor

Ne ódzkodjunk a fűszerek használatától sem – tanácsolja Hunor. Kurkumával például – melynek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van – gyömbéres italokat, déli gyümölcsök leveit lehet „megbolondítani”.

Fotó: Veres Nándor

És elkészült a vitaminbomba Fotó: Veres Nándor

Otthon a legegyszerűbb módja a dzsúzkészítésnek egy kézi prés beszerelése, de válasszuk is a gyümölcs- és zöldséglé készítésének bármelyik formáját, fontos, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk nyersen is.