Legyen full laza az egész: az erdélyi influenszer nem befolyásolni, csak szórakoztatni akar

Szász Cs. Emese 2019. július 09., 15:58

Megesett már, hogy a legújabb típusú okostelefont egyszerűen ledarálta vagy kirántott egy Ipadet, de nem csak erről híres a legismertebb erdélyi youtuber, Dezső Bence. Kitartóan, immár hat éve készít videókat, s lassan fél millió követője van,  magyar Youtube toplistán ő a tizenötödik.

Általában videókról lehet ismerni. Most élőben is megnézhették maguknak rajongói Dezső Bencét Fotó: Haáz Vince

Ha valakiről igazán állítják ma, hogy influenszer, az a Sepsiszentgyörgyről elszármazott Dezső Bence. Már hat éve készít videókat, két éve Budapesten építi karrierjét, s a hétvégén a VIBE Fesztivál vendége volt: magáról, a munkájáról beszélt, miközben rajongók hada vette körül.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy mi is az influenszer. Jelentése szó szerint az, hogy „másokat befolyásoló ember”, rövidebben, magyarítva: véleményvezér. Dezső Bence maga nem szereti ezt a szót, úgy érzi, kicsit sokat használták és használják az utóbbi időben, ráadásul most már arra is mondják, akinek négyezer követője van.

„Azt gondolom, hogy a véleményemmel tudok befolyásolni embereket, de én nem azért készítek videókat, hogy megmondjam a követőknek, hogy mit igyanak vagy hova menjenek nyaralni. Én tudom, mi érdekelheti őket, és én szórakoztatni szeretnék. Egyszerűen csak szórakoztatni”

– mondja magáról a fiatal videós, akitől többször megkérdezték, hogy mire akarja tanítani a követőit. Bence egyszerű válasza erre, hogy semmire. Az ő csatornája nem tanít, hanem szórakoztat, az a célja, hogy kikapcsolja a szürke hétköznapokból a nézőit, egyszerűen legyen „full laza az egész”.

Sokan voltak kíváncsiak az influenszer történetére Fotó: Haáz Vince

Kiderült, hogy a 21 éves srác hat évvel ezelőtt, amikor elkezdte feltölteni a videóit, akkor még ritka madár volt ezen a területen. Ő maga is csak két videóst ismert, de mivel gyerekkora óta érdekelte valamilyen formában ez a terület, elhatározta, hogy kipróbálja magát. „A mostani tudásommal, ha visszanézem, egyáltalán nem vagyok büszke az akkor készített videókra. Borzalmasok voltak. Ráadásul, ha egy nap alatt megnézték 32-en a videómat, akkor az már király volt” – emlékszik vissza Bence a kezdetekre. Eleinte álnévvel, titokban csinálta, de csak egy hónap kellett hozzá, hogy az egész iskola rájöjjön, ki is áll a videók mögött. Volt, amikor volt társa, akivel videózott, de leginkább egyedül, s bár öt beceneve is volt, a 2Face névvel lett igazán ismert, amit akkor cserélt le a saját nevére, amikor már 90 ezres közönsége volt.

S hogy milyen tartalmakat gyárt? Ő leginkább két csoportba osztja: szponzorált tartalmakat – mert ugye közben kiderült, hogy ebből a videókészítésből meg is lehet élni– és olyan videókat, amihez neki kedve van: nap vlogok, kérdezz-felelek videók, kihívások. És igen,

egyik legnépszerűbb videója az iPhone ledarálása volt, amelyet egy turmixgéppel műveltek, másfél millióan nézték meg.

Videó: SZBYST

Dezső saját bevallása szerint nem vették észre, hogy nem szereti a közönség ezt, ezért egy másik hasonló videó is született, amelyen egy iPadet konkrétan bepaníroztak, majd kirántottak olajban, azt is megnézték 1 millió 700 ezeren. Kapott ezért rendesen, ismeri el. S azt mondja, most már nem is vágyik arra, hogy mindenképp valami polgárpukkasztó videót csináljon, olyat, amivel mindenkit kiakaszt. Így mostanság a napi vlogok mellett például hagyja, hogy kisminkelje a barátnője a kamera előtt, és ha hisszük, ha nem, van, akit ez érdekel, rákattint, s megnézi, hogyan is néz ki majd Bence, amikor kisminkelik.

A VIBE Fesztivál meghívottjaként Fotó: Haáz Vince

Ha valaki arra kíváncsi, van-e magánélete annak, aki állandóan videókat készít önmagáról, annak elmondhatjuk, a 21 éves videós egy ideje ügyel arra, hogy igenis legyen. „Ha végig nézi valaki tíz napi vlogomat, meglátja, hogy nem engedem magam olyan közel a nézőhöz: már nem mutatom meg például, hogy hol lakom, hol és kikkel dolgozom, nem derül ki például, hogy van-e kutyám. Megvan még ez a fal, amit nem tudom, hogy később le fogok-e dönteni” – magyarázza Bence leginkább a rajongóknak, akikből a youtuber nem szűkölködik. Igaz, leggyakrabban az egészen fiatalok nézik, de Bence szerint egyáltalán nem baj az, ha 12-13 évesek kommentelnek inkább a videói alatt.

Nem mindenki szereti, ismeri el, szoktak rajta csámcsogni, beszólnak neki, kommentekben is oltogatják, de ő nem szokott forgolódni álmatlanul ezért, még akkor sem, ha a legtöbb követővel rendelkező magyar youtuber, Dancsó Péter mondja elő róla a véleményét. Ami őt érdekli, az a nézettség.

„Ha egy picit is lennebb esik a nézettség, akkor reszketés van, meg álmatlan éjszakák”

– fogalmazza meg, de rögtön hozzáteszi: valószínűleg ezért is nem ég ki, ezért is csinálja ezt immár több, mint hat éve, mert szeret videózni, emellett pedig érdekli, hogyan lehet jó ebben, hogyan érhet el minél több nézőhöz.

Kérdésekből sem volt hiány Fotó: Haáz Vince

Bence pedig ezt már nem csak szórakozásból csinálja, egészen jól meg is él belőle. Olyan szponzorokkal dolgozott már együtt, mint az egyik ismert magyarországi bank vagy az egyik gyorsétteremlánc, de még ismert óvszermárka kampányában is vett részt, sőt eljutott arra a szintre, hogy megválogatja a szponzorait, és csak azokkal dolgozik együtt, akikkel szeretne, ő pedig már csak presztízsmárkákkal akar. De nem csak ezzel keresi a pénzt vagy a Youtubetól kap a megtekintések után, létezik már egy egész cég, ami erre van felépítve. A cégben pedig nem csak saját Youtube megjelenéseivel foglalkozik Bence, egy ideje leszerződtet kezdő youtubereket is, és igyekszik elindítani őket az úton.

Dezső Bence és rajongói Fotó: Haáz Vince

Erdélyben mondhatni nem egy elismert szakma az influenszer, ezért lehet fontos kérdés, hogy vajon Dezső Bence szakmájához mit szól a családja. Vállalkozó szülei azonban mindenben támogatják az ifjú vloggert, csak azt fájlalják – derül ki – hogy Bence nem végezte el az egyetemet. A fiatalember ugyanis sepsiszentgyörgyi középiskolai évei után költözött ki Budapestre, s azt vallja, egyszerűen nincs ideje egyetemre járni, mert mindig a melón jár az esze, azon pörög, hogy kinek kéne mailt írni, milyen videót kéne csinálni, hogy lehet azt jól megvalósítani. Nem állítja, hogy követendő példa ez a mai fiataloknak, de lám, így is lehet sikeres valaki.

Fotózkodni sokat szerettek volna vele Fotó: Haáz Vince

S hogy mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen manapság ezen a területen? Bence szerint technikailag most már egy okostelefon is elég, annak az anyagát is meg lehet vágni, meg lehet színezni. „A technika mellett a kulcs az, hogy kitartó legyél, nem szabad feladni. Én egy év alatt 3000 feliratkozót szedtem össze az elején, most napi szinten jön annyi, s ha feladtam volna, biztos nem ülnék itt most veletek. Szeretem, imádom, folyton foglalkozom vele, s azért vagyok benne jó is” – vallja az ifjú vlogger, akinek már van 5 éves terve is. Azt nem hiszi, hogy releváns kérdés az ő esetében, hogy mi leszel, ha nagy leszel, mint ahogy

azt sem tudja, hogy mit fog csinálni 20 év múlva, de reméli, hogy valamiképp a szórakoztatóiparban lesz akkor is.