Ha a székely harcba száll. Régészeti anyagokból rekonstruált hagyományőrzés

D. Balázs Ildikó 2019. július 17., 16:49

Sodronyvértezet, láncing, vaskesztyű, vaskalap, pikkelypáncél – nem, nem a mai trendeknek megfelelő öltözet, de hasznos. Persze nem napjainkban, így nézhetett ki a 14-15. században egy székely harcos. Az Arany Griff Rend vezetője Sashalmi-Fekete Tamás történész mesél.

Egy páncélba öltözött harcos 35 kilót is visel Fotó: D. Balázs Ildikó

Ha akarnának sem tudnának belesimulni a tömegbe az Arany Griff Rend székely középkori hagyományőrző szervezet tagjai. Különleges ruházatukkal magukra vonják a tekintetet, hadi bemutatójukon pedig csak ámul és bámul a köréjük sereglett tömeg.

„Tradicionális középkori székely, magyar és európai harcművészettel foglalkozunk, hiteles történelmi források, helyi régészeti leletek alapján és a helyi hagyományokra épülve valósítjuk meg a középkor had-, és harcművészetét. Rekonstruáljuk a 14-15. századi székely harcosok fegyverzetét, ruházatát, harcászatát”

– mutatja be a székelyudvarhelyi hagyományőrző szervezetet Sashalmi-Fekete Tamás történész. A kaposvári születésű férfi immár hetedik éve él Székelyföldön, ide hozta mondhatni a szerelem – felesége csíkszeredai – valamint a táj, a hegyek szeretete. Történelemtanár, történész, aki rendhagyó történelemórákat tart, kutat, a régi középkori székely szokásokat eleveníti fel az összesereglett nézők legnagyobb örömére. Még mielőtt magára öltötte volna a mintegy harmincöt kilót nyomó páncél ruházatát, arra kértem, meséljen az éppen rajta lévő kaftánról, süvegről, hiszen az sem egy mindennapi látvány.

Kaftán, süveg, hegyes tőr

Kaftánja keleti szabásmintájú, oldalhajtott, kicsit kunos – mutatja. „A mongolok is hasonlót hordtak, de számos magyar királyság területén megtalálható ábrázoláson láthatunk ilyent. Székelyföldön többek között a bögözi templomban a Szent László-legenda középkori ábrázolásában, a kunoknak tartott elemeken láthatunk ilyen öltözeteket. A süveg tipikus magyar jellegű, lóhere díszítésű, nemezből készült fejfedő. Az öv a helyi ábrázolások alapján készített veretes öv, az úgynevezett szíves rózsa majdnem ezer éven keresztül megtalálható a honfoglalás kori sírokban, a visegrádi királyi palotában, de Erdélyben például a marosgombási honfoglalás kori leleten, illetve Székelyudvarhelyen a Jézus szíve-kápolnának a festett kazettás mennyezetén. A rézcsatokkal díszített csizma tipikus hosszú szárú, hegyes orrú, hasonlót a nagyszebeni oltárképen lehet látni. Mivel páncélosként, nemesként harcolok a bemutatón, van nálam egy hegyes tőr, a páncélosok használták kegyelemdöfésre, ezzel csak az illesztékeken lehet beszúrni, hiszen ha talpig páncélban van az ember, akkor sok fogást nem kapnak rajta. Mi igazából a Hunyadi- korszakra összpontosítunk, a 15. század második felére, ez alapján állítjuk össze az öltözeteinket” – magyarázza.

Kaftánja keleti szabásmintájú, oldal hajtott, kicsit kunos - mutatja Sashalmi-Fekete Tamás, történelemtanár, történész Fotó: D. Balázs Ildikó

A történész szerint számukra nagyon jó kiindulási pont volt például az almakeréki templom, mert ott nagyon sok öltözet van megfestve. Ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régészeti anyaga segítette őket rekonstruálni a harci eszközöket, így például a hajító fejszét, láncos buzogányt, a lándzsát, illetve a különböző kardtípusokat.

Egyébként nem csak a férfi, hanem a női öltözetben is igyekeznek a korra jellemző sajátosságokat feleleveníteni. Megtudom,

a női ruházat érdekességét az a 15. századi reneszánsz forradalom adja, amelynek nyomán a ruházat felső része nyitottabbá válik, így a keblek már jobban hangsúlyozódnak, ellenben mind a nőknél, mint a férfiaknál szabály, hogy a ruha, a köntös alól nem látszódhat ki a boka.

Minél több anyagot használtak fel az öltözet elkészítésére, annál előkelőbb volt annak viselője, de a színek is sok mindent elárultak. Például az előkelőség a meleg színeket preferálta, ezeket drágább is volt előállítani.

Régi idők hadi bemutatója Fotó: D. Balázs Ildikó

De ahol az Arany Griff Rend tagjai megjelennek, nem csak ruházatukat lehet szemügyre venni, a hadi bemutatójuk is nagy érdeklődésre tart számot. A számszeríj vagy nyílpuska használatához például – amit be is mutatnak – fegyvertartási engedély szükséges. Sashalmi-Fekete Tamás szerint korunk emberét is érdekli az általuk bemutatott világ, és generációról generációra feltűnnek olyan filmek – Trónok harca, Vikingegek, Gyűrűk ura, Hobbit – ami növeli az érdeklődést a letűnt idők iránt.

Hajító fejszét, láncos buzogányt, a lándzsát, illetve a különböző kardtípusokat is használnak Fotó: D. Balázs Ildikó

„Akik nem a mutatóujjukat izmosítják a kattintgatással a számítógépen, van bennük kurázsi, kalandvágy, a harcművészeti iskolánkban tanulhatnak íjászatot, kard- és lándzsatechnikát, pajzshasználatot, kardforgatást, birkózást. Immár hatodik éve történelmi tánccsoportunk is van, korhű öltözetben 15-16. századi történelmi táncokat mutatunk be” – jegyzi meg. Érdeklődő pedig akad, egy egy bemutató után ösztönzésként zsoldot is kapnak a rend tagjai, de a sikerhez a rendszeres edzésre is szükség van. „Egy-egy harcos kiállítása egy-két ezer euróba is kerülhet, drága mulatság, de a rendezvényekből, pályázatokból és a saját zsebünkből finanszírozzuk a szükséges kellékek beszerzését” – fűzi hozzá Sashalmi-Fekete Tamás.

Kardforgatás régi módra Fotó: D. Balázs Ildikó

Arany Griff Rend harcosaival legközelebb a hétvégi székelyderzsi várfesztiválon lehet találkozni.