Szaporodó streamingplatformok: a Netflixen túl is van élet

Tamás Attila 2019. július 30., 16:31

Nem csak sorozatokból, hanem streamingszolgáltatóból is egyre több lesz, hiszen mindenki a saját felületén akarja eladni a nézőnknek az exkluzív tartalmakat. Már tudjuk, hogy a Netflixen túl is van élet, összeállításunkban a leendő és már létező legnagyobb streamingplatformokat vesszük górcső alá.

Fotó: Pixabay.com

A jövő tévéi a streamingszolgáltatók – ez egy olyan tendenciózus kijelentés, mint az, hogy a nyomtatott sajtó helyét átveszi az elektronikus, azzal a különbséggel, hogy nem a hagyományos televíziót temetem, csupán a korosztályom „tévénézési szokásait” figyelembe véve úgy gondolom, hogy

a jövő egyértelműen a pénzért vett reklámmentességé, és azé, aki exkluzív, szórakoztató tartalmakat szolgáltat.

Nyilván a hagyományos tévé is megmarad, hiszen a hír- vita- és sportműsoroknak mindig is meglesz a létjogosultsága, de

az igazi szórakoztatás egyértelműen a streamingplatformok kiváltsága lesz.

{K2}

Sokan már most nem úgy nézzük a tévésorozatokat, hogy a nap bizonyos órájában odakapcsolunk arra a bizonyos tévécsatornára, hogy három vagy négy reklámblokk között megnézzük, hogy mi történik a kedvenc szereplőinkkel, hanem letöltjük a nézni kívánt sorozatot, vagy elindítjuk az okostévén, laptopon a Netflix vagy az HBO Go alkalmazást, és jöhet az önfeledt „sorozatdara”, amikor egyszerre több részt is megnézünk, majd később ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Mindez reklámmentes, és nincs időhöz kötve. Sorozatozhatunk már laptopon, tableten, telefonon, de lassan minden, képernyővel megjelenő okoskütyün.

{K3}

A reklámmentes, internetkapcsolattal egy hatalmas mozgóképes adatbázist elénk táró, DVD-kölcsönzőből streamingplatformmá lett Netflix indította ezt a trendet,

mostanra azonban több filmstúdió és szórakoztatóipari nagyvállalat is belátta, hogy ez a jövő és ehhez igazodni kell,

többek között amiatt is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az emberek hatalmas százaléka mondja vissza a kábeltévé-előfizetését a streamingplatformok javára.

Ezt már a több stúdiót is felvásárló és magába olvasztó szórakoztatóipari óriás Disney és vetélytársa a Warner sem tudja karba tett kézzel nézni, és a Youtube is hatalmas lehetőséget hagyna ki, ha az exkluzív tartalmaiért ne próbálna pénzt kérni a nézőktől, ha már ez ilyen jól bejött a Netflixnek.

A streamingplatformok harcában mindenki el akarja adni valahogy a saját maga által gyártott elképesztő mennyiségű mozgóképes tartalmat,

így ha a jövőben például a minden idők egyik legnépszerűbb sitcom-sorozatát, a Jóbarátokat (Friends) szeretnénk nézni, akkor nem elég, ha előfizetünk a Netflixre. De lássuk, hogy milyen új, illetve ráncfellvart streamingplatformok lesznek még.

Fotó: Disney

Disney+

A mostanság több hollywoodi stúdiót is felvásárló szórakoztatóipari gigacégről már évek óta tudni lehetett, hogy a kisképernyős szórakoztatásban is érdekelt. A Disney tulajdonában vannak a Marvel, a Pixar és a Fox stúdiók, valamint a Star Wars jogai is, így többek között

képregényhősök folytatásos történeteire és a Csillagok háborúja univerzumában játszódó saját gyártású sorozatokra lehet számítani tőlük, emellett platformjukon elérhetővé teszik az eddigi filmes és rajzfilmes adatbázisukat is.

A Netflixnek ez hatalmas érvágás, hiszen a jövőben így nem forgalmazhatnak Disney-produkciókat, emellett már elkaszálták a korábbi, közösen feljesztett szuperhős-sorozataikat, amelyek a Defenders tagjairól szóltak (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist) és a Punishert is.

A Disney+ 2019 novemberében indul az Amerikai Egyesült Államokban a Mandalorian című, a Jedi Visszatér után játszódó, egy fejvadászról szóló, rengeteg pénzből készült Star Wars sorozattal. Ennek legális nézése az amerikaiakkal ellentétben nem lesz a mi kiváltságunk is, hiszen a streaming-platform

Kelet-Európában várhatóan csak egy évre az amerikai indulás után, 2020 végére lesz elérhető, havi 6,99 dollárért.

{K1}

Időközben a Disney tulajdonába tartozó Marvel Cinematic Universe a San Diego Comic-Con fesztiválon bejelentette a filmes univerzuma következő projektjeit, ami a mozifilmeken túl több sorozatot is magába foglal, amik szorosan fognak kapcsolódni a filmekhez, ezek pedig szintén csak a Disney+ kínálatában lesznek elérhetőek.

Fotó: Hulu

Hulu

A Disney tulajdonában levő streamingszolgáltatónak egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa, de az már biztos, hogy nem olvasztják be a Disney+-ba, mivel olyan presztízssorozatok futnak rajta, mint a Szolgálólány meséje, a The Act, vagy az FX szériái. Ugyanakkor az is a beolvasztás ellen szól, hogy a napokban jelentették be, hogy a Hulu készít sorozatot a brit Douglas Adamsnak a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényéből, ami szintén nagy dobásnak ígérkezik. A várható jövőbeli konstrukció szerint

a Disney az inkább felnőtteknek szóló, korhatáros tartalmait a Hulura „száműzi”, a platformot pedig amolyan bónuszként fogja felajánlani az előfizetőinek.

A Hulu egyelőre csak az Amerikai Egyesült államokban elérhető, sorozatainak egy részét nálunk az HBO Go-n lehet nézni, de a Disney+ révén várhatóan világszerte is elérhetővé válik.

Fotó: HBO

HBO Max

A Disney-konkurens Warner Media tulajdonában levő HBO a tervek szerint 2020 tavaszán indítja el kibővített streamingszolgáltatását, ami biztosan változásokat eredményez a mostani HBO Go háza táján is. A Trónok harca és a többi HBO-sorozat jogai mellett a Harry Potter-univerzum, a DC Entertainment, a TBS, a CNN exkluzív sorozatai is ezen fognak futni, de

a Netflixről ide kerül vissza a Friends is, ami nagy húzónévnek fog számítani ahhoz, hogy akik emiatt fizettek elő eddig a Netflixre, váltsanak a konkurens szolgáltatóra.

Az eddigi hírek szerint az HBO Maxra 16-17 dollárért lehet havonta előfizetni, ami természetesen az amerikai piacra érvényes, és elég vaskosnak tűnik az HBO Go jelenlegi, itthoni, kedvezményes 3 eurós havi tarifájához képest. A kibővített tartalomszolgáltatás várhatóan drágulást hoz a nemzetközi piacon is. Hogy nálunk mikortól alakul át az HBO netes tartalomszolgáltatója, azt még nem lehet tudni.

Fotó: Apple

Apple TV+

Természetesen az Apple sem „maradhat ki a buliból”, ha arról van szó, hogy pénzt lehet kérni valamiért (a márkanév miatti túlárazásról most ne beszéljünk). Bár már évek óta jelen vannak a piacon az Apple TV médialejátszó eszközzel, most épp ott tartanak, hogy ezt meg is töltik saját tartalommal, és elindítják a saját streamingfelületüket. Az eddig bejelentett alkotók és sorozatok alapján ezek nem filléres produkciók lesznek, olyan nevek készítenek nekik sorozatot, mint Steven Spielberg, J. J. Abrams, M. Night Shyamalan, de „leigazolták” Oprah-t is, akinek műsorai az Apple streamingszolgáltatóján fognak futni, továbbá ez a platform lesz az exkluzív otthona a Carpool Karaoke című, népszerű showműsornak is. Emellett olyan színészeket láthatunk majd a sorozataikban, mint Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Steve Carell, Jason Momoa, Octavia Spencer, Chris Evans és Joel Kinnaman.

Videó: Apple

A kínálat nem lesz szegényes, és az Apple, hasonlóan a többi termékéhez, ezeket is prémium-kategóriásként adhatja el márkahű vásárlóinak.

Amerikában a tervek szerint már szeptembertől elérhető lesz, de várhatóan a nemzetközi piac sem marad ki a buliból. Arról, hogy mennyibe fog kerülni, még nincsenek információk, de az Apple üzletpolitikáját ismerve ez sem lesz olcsó mulatság.

Fotó: Prime Video

Amazon Prime

A nálunk még csak „lebutított” formában, havi 3 dollárért elérhető streamingplatform is igyekszik a Netflix babérjaira törni, nem tudni, hogy milyen sikerrel.

A pénz náluk sem számít, ugyanis ők csaptak le a Gyűrűk ura jogaira, amelyből pár éven belül elkészítik a világ egyik legtöbbe kerülő sorozatát.

(Annyit már lehet tudni, hogy a Gyűrűk ura története előtt mintegy háromezer évvel, a Második korban játszódik majd, és rengeteg korábbi sikersorozat szakembereit nyerték meg az elkészítéséhez).

Az exkluzív tartalmak terén már nem kell szégyenkezniük: minisorozatot készítettek Neil Gaiman apokalipszis-regényéből, a Good Omensből, náluk nézhető az új Jack Ryan sorozat, a Philip K. Dick regényéből készült Ember a Fellegvárban, az agyondíjazott The Marvelous Mrs. Maisel, Jeremy Clarksonnak a Top Gear után készített autós realityje, ami a The Grand Tour címet kapta, de most jött ki egy új, anti-szuperhős sorozatuk, a The Boys is, emellett számos korábbi sorozat és film érhető el a kínálatukban. Az Amazon a SyFy által korábban elkaszált, The Expanse (A térség) című sorozat gyártási jogait is megvette, és még a negyedik évad premierje előtt bejelentették, hogy az ötödiket is berendelték a sorozatból.

A több világnyelvű szinkronnal és felirattal elérhető mozgóképes tartalmai között azonban hiába keressük a magyar nyelvet, így ez sokakat elriaszthat attól, hogy előfizessen a platformra.

Fotó: Youtube

Youtube Originals

Bár a Youtube a legnagyobb, ingyenes videómegosztó felület, ha már mozgóképről van szó, ők is kérnek egy szeletet a tortából, igaz nem a legnagyobbat. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az egyre zavaróbb reklámdömpinget egy sima AdBlockerrel ki lehet iktatni, de amúgy ha valaki úgy dönt, hogy átvált a videómegosztó prémium felületére, akkor

havi 26 lejért cserébe nem kell többet a hosszú videókat félbeszakító reklámokat néznie, de ezért a pénzért exkluzív tartalmakhoz, többek között eredeti filmekhez és sorozatokhoz is hozzáférhet.

Ha azonban hozzátesszük, hogy a szinkron és a magyar felirat itt sem játszik, akkor már nem éri meg annyira ez a havidíj, amiért cserébe megkapjuk a Spotify-konkurenciának szánt zenelejátszó szolgáltatást és azt a funkciót, hogy lezárt képernyővel is tovább szól a zene a Youtube felületéről. A Youtube Originals sorozat-felhozatalától sem vágódunk hanyatt, főleg nem annak a tükrében, hogy az ingyenes verzióban is rengeteg mindent lehet nézni, igaz a nem jogtiszta tartalmat igyekeznek minél rövidebb idő alatt „eltakarítani” róla. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy egy magára valamit is adó tévécsatorna már online, legalább egy regisztrációért cserébe elérhetővé teszi a műsorai egy részét, vagy később, amikor azok lekerülnek a műsorrácsból, feltöltik a hivatalos Youtube-csatornájukra.

Így a Youtube „streamingszolgáltatója” tényleg csak a nagyon elkötelezettek szórakozása lehet, akik

inkább a hasznos funkciókért fizetnek elő a platformra, bónuszként pedig exkluzív tartalmakat kapnak, amiket megnézésétől nagy valószínűség szerint eltekintenek.

Fotó: Netflix

Netflix

Nálunk az HBO Go mellett egyelőre ő a „tuti befutó”. Bár az HBO olcsóbb, azonban az országhoz kötött regisztráció csak az eredeti nyelven való nézést és az angol mellett a román feliratot engedélyezi, addig a Netfix magyar nyelvű lokalizációja már nem teljesen korlátozódik országhatárokra, így cikkünk írásakor már 32 filmet és sorozatot lehet magyar szinkronnal élvezni a romániai Netflixen (Magyarországon ennek a többszörösét). De a magyar feliratos tartalmak száma ennél jóval nagyobb, igaz ebből nagyon sok a B- és Zs-kategóriás, az elmúlt évtizedekben megjelent film.

A folyamatosan megjelenő új sorozatok és filmek azonban már nagy valószínűséggel minimum magyar felirattal, jobb esetben szinkronnal jönnek,

úgyhogy ha valaki úgy dönt, hogy üsse kő, előfizet valamelyik streamingszolgáltatóra, akkor a Netflix elég kézenfekvő választásnak tűnhet, abból a szempontból is, hogy többféle csomagra lehet előfizetni (egyszemélyes, társas és családi), azonban a Jóbarátok-darálásának lehetősége, ahogy fentebb is írtuk a közeljövőben, az HBO-sok kiváltsága lesz.

A Netflix most épp azzal küzd, hogy ne veszítsen még több előfizetőt, mert a legutóbbi drágítást követően 130 ezren váltak meg tőlük, emellett a világpiacon sem tudott annyi előfizetőt szerezni, amennyit szeretett volna. Bár elképesztő összegeket ölnek a saját tartalmak gyártásába (kitűzött céljuk, hogy a platformon elérhető tartalmak fele saját, máshol nem nézhető film és sorozat legyen) és a lokális (német, francia, spanyol, kínai) tartalmak fejlesztésébe, a potenciális előfizetők immár választás előtt vannak, és nem biztos, hogy úgy döntenek, hogy a Netflix kasszáját csilingeltetik, amikor más lehetőségek is vannak. A jólét pedig úgy tűnik, hogy az Amerikai Egyesült Államokban sincs még olyan szinten, hogy az ember több, hasonló szolgáltatásra fizessen elő, ráadásul a streamingszolgáltatók tükrében úgy, hogy bármelyik annyi tartalmat kínál, hogy lehetetlenség azt belátható időn belül végignézni.

Fotó: Liget-montázs

A sorozatrajongóknak a legkézenfekvőbb az lenne, ha ezeket a felületeket egy csomagban el lehetne érni, ez azonban a törvényes keretek között (a szerzői jogok és a piaci verseny miatt) lehetetlen,

ha pedig mégis megvalósítható lenne, az annyi pénzbe kerülne, hogy azt egy jól kereső amerikai vagy éppen nyugat-európai néző sem biztos, hogy szívesen pengetné ki, nemhogy egy kelet-európai, aki még ráadásul nagy valószínűség szerint kábeltévé-, internet- és mobiltelefon-előfizetéssel is rendelkezik.

A jövőben tehát aki legálisan szeretne filmet vagy sorozatot nézni, jól meg kell gondolja, hogy mi fér és mi nem fér bele a költségvetésébe a már nem kevés streamingplatform közül. De

amíg léteznek az ingyenesen elérhető, reklámokkal teletűzdelt online sorozatos oldalak és a torrentezés, addig az emberek többsége nem fizet elő arra, amit ingyen is megkaphat.

Ha azonban a fájlcserés oldalak ellehetetlenítésén az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan dolgoznak a hazai és nemzetközi hatóságok, akkor lehet, hogy a legális sorozatnézés marad a legkézenfekbőbb alternatíva. De csak miután az Ncore-t is bezárták...