Ez az ember mindenkin segíteni akar, de őt mindenki csak kihasználja

Tamás Attila 2019. augusztus 05., 16:29

Gösta a legjobb ember a világon. Csendes, nem ártana a légynek sem és valamiért úgy érzi, hogy mindenkin segítenie kell, aki az útjába kerül. De családja, illetve a hozzá közel álló emberek történetesen mind olyanok, akiknek erre a csupaszív, segítőkész emberre van szükségük, hogy maximálisan kihasználják őt. Ajánl&a

Ő itt Gösta, a világ legjobb embere, akit nagyon könnyű kihasználni Fotó: HBO Nordic

Az HBO Nordic első sorozatában egy Gösta nevű svéd pszichológus mindennapjaiba kaphatunk betekintést, aki a munkája miatt egy vidéki kisvárosba, vagyis annak is a szélén levő kis házba költözik.

Egy szíriai menekülttel lakik együtt, akinek helyzetét látszólag képtelenek megoldani a hatóságok, van egy társfüggő barátnője, akivel távkapcsolatban él, a munkahelye pedig látszólag a tolerancia fellegvára.

Videó: HBO Magyarország

Gösta egy szociális központban dolgozik, ahová problémás fiatalokat küldenek pszichológiai tanácsadásra, ő pedig a lehetőségeihez mérten próbál segíteni nekik. De főhősünk az, aki bevásárláskor minden általa vásárolt élelmiszert a bolt előtt kolduló román nőnek ad, majd újra megveszi magának, amire szüksége van, ő az, aki a mindennapos szorongásokkal élő barátnőjében tartja a lelket, befogadja az éjjel közepén megérkező apját, akit az utcára tett az aktuális partnere. Gösta minden nap kerékpárral jár munkába, amíg el nem lopják tőle, de ő az a „balfék” akire az eladó rásózza az eladhatatlannak bizonyuló női biciklit, amit kénytelen megvásárolni, mert szüksége van rá.

Fotó: HBO Nordic

Lukas Moodysson 12 részes sorozata Svédország vidéki mindennapjainak egy szeletét mutatja be a végtelenül segítőkész és empatikus Gösta megpróbáltatásain keresztül, aki, ha úgy vesszük, elmenekült az őt hátráltató emberek elől. De ezt csak ideig-óráig tehette meg, ugyanis ezek az emberek megtalálják őt, és rázúdítják minden problémájukat, tőle várva azok megoldását. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy

Gösta története a világ egyik legegyhangúbb és legunalmasabb vidékén játszódik, ahol az emberek jobb elfoglaltság híján egymás agyára mennek.

Fotó: HBO Nordic

A sorozat révén ugyanakkor a svéd toleranciáról és az ottani emberek viselkedéséről is képet kapunk. Bár eléggé eltúlozva és karikatúraszerűen látjuk ezeknek az embereknek a mindennapi botladozásait, európai nézőként azonban felismerjük, hogy mindez a valóságban gyökerezik, a sorozat alkotója pedig igenis az ottani társadalmat próbálta leképezni.

Pszichológusként rendkívül szórakoztató lehet végignézni a sorozatot, hiszen a szereplők mindegyike külön esettanulmány lehet:

a mániákus depressziótól kezdve a társfüggőségen át a túlzott exhibicionizmus megnyilvánulásáig egy csomó mentális betegség legkülönbözőbb megnyilvánulásait láthatjuk, amelyek kezeléséhez egy tucatnyi szakember is kevés lenne.

Fotó: HBO Nordic

Ezek a problémás emberek mind Göstától várják a megoldást, nem törődve azzal, hogy mennyi gondot okoznak neki és mennyire vannak a terhére, többen pedig akaratukon is kívül a legarcátlanabbul használják ki ezt a végletekig kedves és segítőkész embert, aki

lassan összeomlik a rá nehezedő elvárások miatt, az pedig, hogy ő mit érez, látszólag senkit nem érdekel.

A sorozat egyik legidegesítőbb, de ugyanakkor legkidolgozottabb karaktere a Mattias Silvell által, rendkívül hitelesen megformált apa, aki a mindig zsíros hajával, pánikrohamaival, folyamatos pörgésével és mindent megjavítani akarásával magát a fékezhetetlen káoszt testesíti meg: a tornádót, ami átseper mások életén, és csak romokat hagy maga után. És ő csak egy szereplő a sok közül…

Fotó: HBO Nordic

A sokszor harsány, abszurd és kényelmetlen helyzeteket bemutató sorozat kihagyhatatlan az európai mozgóképes alkotások kedvelőinek.

Nem egy agykikapcsoló esti szórakozás, hiszen nagyon oda kell figyelni, ha eredeti nyelven, felirattal nézzük, de megéri a ráfordított időt. Főleg, ha utána elgondolkodunk azon, hogy mi mennyire megyünk a körülöttünk levők agyára, és mennyiben várjuk el másoktól, hogy megoldják a mi problémáinkat. És ha valamire „tanítani” akar bennünket ez a történet, az lenne, hogy lehetőleg mi

próbáljuk meg ne kihasználni az életünkben jelen levő „Göstákat”.

Fotó: HBO Nordic

A sorozat teljes első évada elérhető az HBO Go kínálatában.