Sorozatgyilkosok, fantázialények, pankrátornők és időbevándorlók – őszi sorozatajánló

Tamás Attila 2019. szeptember 02., 14:00

Mi is lenne jobb időtöltés a nyaralás utáni, egyre hosszabbodó őszi estékre, mint kedvenc sorozatainkkal elütni az időt, vagy épp új kedvenceket fedezni fel a rendkívül nagy kínálatból? Ehhez ajánlunk most néhány sorozatot a streamingszolgáltatók aktuális kínálatából.

Fotó: Liget-montázs
Mindhunter (2. évad)

A Netflix 2017-es sorozata idén kapott folytatást, aki pedig eddig nem nézte, most érdemes felzárkózni az FBI viselkedéskutató osztályának kialakulásáról és módszereiről szóló sorozattal. A ’70-es években játszódó, valóságon alapuló történet két főszereplője, Holden Ford és Bill Trench ügynökök már lesittelt sorozatgyilkosokkal beszélgetnek, hogy próbálják megérteni a viselkedésüket, hogy ezt később felhasználhassák a leendő sorozatgyilkosok kiszűréséhez.

{A}

A profilozásnak nevezett, akkor még úttörőnek számító módszer kitalálói nem egyszer folyamodnak rendhagyó módszerekhez, hogy szóra bírják a szörnyű tettek elkövetőit, ezt pedig nem mindenki nézi jó szemmel. A két FBI-ügynök emellett vidéki rendőröknek is besegítenek a folyamatban levő nyomozásaikba, és segítik a megoldatlannak tűnő ügyek felgöngyölítését. A Mindhunter első és második évada elérhető a Netflix kínálatában, magyar felirattal.

Videó: Netflix

Beforeigners (1. évad, hetente érkező új rész)

A norvég HBO első sorozata egy nyomozós thriller, különleges alaphelyzettel: napjaink Norvégiáját úgynevezett „időbevándorlók” lepik el, akik teljesen véletlenszerűen tűnnek fel a jelenben. Az őskorból, a vikingek hőskorából és a viktoriánus időkből „érkező” bevándorlók beilleszkedése nem zökkenőmentes és alaposan átformálja a társadalmat, ahol ráadásul egy megmagyarázhatatlan gyilkosság is történik. A nyomozást egy családi drámával és komplexusokkal terhelt rendőr és a múltból érkező, beilleszkedési nehézségekkel küszködő amazon egyáltalán nem találó kettőse nyakába varrják, ami nem hétköznapi szituációkat eredményez.

A high-concept keretbe tett nyomozósdi újabb epizódjai hetente válnak elérhetővé az HBO Go kínálatában norvég nyelven és román vagy angol felirattal.

Videó: HBO Magyarország

Glow (3. évad)

Női pankrátorok a ’80-es évek Amerikájában? Egyáltalán mi vesz rá egy nőt, hogy erre a showműsorra ráhúzott „küzdősportra” adja a fejét? A Netflix csupaszív sorozata rendkívül jól használja a társadalomkritika eszközeit, a pankráció pedig csak egy alaphelyzete mindannak, amit kiveséz a történet, amelynek már a harmadik évada is megjelent. A háromszor tíz rész könnyed szórakozást nyújt, de ugyanakkor számos elgondolkodtató helyzettel is szembesíti a nézőt. Érdemes tehát esélyt adni neki, a dramedy műfaj kedvelőinek pedig egyenesen kötelező darab.

Videó: Netflix

Az ajánlóból ez tűnik ki a legjobban, hiszen egy 1982-es fantasy-bábfilm előzménytörténetéről van szó, szintén bábos animáció formájában. A Netflix legújabb presztízssorozata azt mutatja meg, hogy a streamingszolgáltató mennyire széles palettán gondolkodik, ha tartalomgyártásról van szó, hiszen a készítők az utolsó részletekig kidolgozták ezt a fantasyvilágot, ami aranyos és végtelenül jóságos koboldokról és tündérekről, valamint az őket elnyomó keselyűszerű gonosz lényekről szól. Tipikus jó és rossz harcával van dolga a nézőnek, amelyben elképzelhetetlennek tartjuk, hogy létezik olyan ember, aki nem a koboldok diadaláért szorít a sorozat nézése közben.

A Netflix sorozata ráadásul nem csak magyar felirattal, hanem magyar szinkronnal jött ki, úgyhogy akinek az ajánlás alapján szimpatikusnak tűnik a folytatásos történet, annak nem lehet kifogása ahhoz, hogy esélyt adjon neki.

Videó: Netflix

Carnival Row (1. évad)

Az Amazon is a fantasy-műfajban utazik legújabb sorozatában, azonban ezt annyiban „megspékelték”, hogy a viktoriánus korszak párhuzamos valóságában járunk, ahol a fantasztikus lények (tündérek, kentaurok, faunok) osztoznak a világon az emberekkel. A Narnia krónikáihoz hasonló világban épp egy háború után vagyunk, ahol a fantasztikus lények alsóbbrendűnek számítanak és egy külön, nekik fenntartott városrészbe száműzik őket, többen pedig más választás híján az emberek szolgálatába állnak. A Cara Delevingne által alakított tündér és az Orlando Bloom által megformált nyomozó se veled, se nélküled viharos kapcsolata egy különleges, de elég keszekusza, első látásra nehezen követhető történetet eredményez, aminek így első látásra megéri esélyt adni. Reméljük, hogy nem lesz csalódást keltő, középszerű sorozat, amit láthatóan részben a Trónok harca által keletkezett űr betöltésére is szánhattak a készítők.

A sorozat teljes első évada elérhető a Prime kínálatában, eredeti nyelven, magyar felirat nélkül.

Videó: Prime Video

The Affair (5. évad, hetente érkező új epizódok)

Akik nem követik napi szinten, hogy épp melyik sorozatnak érkezik az új évada, bizonyára azt sem tudják, hogy a Showtime egyik legnépszerűbb szériájának a napokban indult az ötödik, és egyben utolsó évada. A félrelépést taglaló, a nők és a férfiak szemszögéből is bemutatott dráma végére hamarosan pont kerül, immár Ruth Wilson és Joshua Jackson nélkül.

Az HBO hetente, a premierrel egyidőben adja az új részeket, úgyhogy akik eddig követték a sorozatot, az ősz derekáig búcsúzhatnak el tőle.

Videó: Showtime

Workin’ Moms (3. évad)

Az eredetileg a CBC csatornán bemutatott, idéntől pedig Netflix által is forgalmazott rétegsorozat olyan amerikai anyukákról szól, akik szülés és gyermeknevelés után próbálnak visszailleszkedni a munkahelyükön, ahol számos új kihívással szembesülnek. A helyzetkomikum eszközeivel élve rengeteg megmosolyogtató helyzettel szembesülhet a néző, anyaként pedig biztosan nagyon könnyen lehet azonosulni a csetlő-botló szereplőkkel.

Aki pedig kedvet kapott hozzá, az magyar felirattal élvezheti a sorozat mindhárom szezonját.

Videó: Netflix

Bónusz: Stranger Things (3. évad)

Jó hírünk van azoknak, akik eddig a magyar felirat, vagy épp a szinkron hiánya miatt nem nézték napjaink legmenőbb retró-nosztalgia sorozatát a Stranger Thingst. A magyar lokalizációnak köszönhetően ugyanis mindhárom évad magyar nyelven nézhető a Netflixen, úgyhogy ha valakit eddig a szinkron hiánya tántorított el a megnézésétől, akkor most minden akadály elhárult.

{K1}

Már csak az a kérdés, hogy megéri-e kipengetni a havidíjat az egyre nagyobb magyar feliratos és szinkronos kínálatért? A streamingplatformok közül emiatt az exkluzivitás miatt eddig ez a nyerő.

{K2}