A természet közelsége, a gyógyfürdő és az állatpark izgalma: Nyíregyháza

Antal Erika 2019. szeptember 04., 15:16

Fürdő, kalandpark, múzeumfalu, állatpark, városi múzeum – dióhéjban így lehetne elmondani, hogy miért érdemes Nyíregyházára látogatni. Ehhez még hozzájönnek a gasztronómiai élmények, a színház vagy a belvárosban szervezett fesztiválok, emlék- és ünnepnapok, rendezvények.

A Kossuth tér a nyíregyházi Városházával Fotó: Wikipédia

Marosvásárhelyről hét óra alatt értünk oda személygépkocsival, és az egykori kádasfürdő épületében, a háromcsillagos Hotel Fürdőházban telepedtünk le. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. vendégei voltunk.

{A}

Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza része, körülbelül 4-5 kilométer választja el a belvárostól. Aki szeret sétálni vagy kerékpározni, azt is megteheti, hiszen az erdőn át végig ide lehet sétálni, illetve a biciklisávon kerékpározni. Ha nem akarjuk a gépkocsinkat használni a pihenőszabadságunk alatt, a tömegközlekedést is igénybe vehetjük, pontosan közlekednek az autóbuszok a városközpont és Sóstógyógyfürdő között.  

Nyíregyházát az Év turisztikai városává választották Magyarországon, turisztikailag az egyik legdinamikusabban fejlődő desztináció, amely az elmúlt években közel kétszeresére növelte vendégforgalmát

– tudtuk meg vezetőnktől, Tatár Anikótól, turisztikai iroda munkatársától, akárcsak azt, hogy 2017-ben Magyarország egyedüli városaként felvételt nyert a világ legrangosabb turisztikai szervezetébe az ENSZ Turisztikai Világszervezetébe (UNWTO).  A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 39 millió euró értékű turisztikai beruházás valósul meg Nyíregyházán 2020-ig.

{P11}

Sétánkat, ismerkedésünket a hellyel a tavak körül kezdtük. Vadkacsák a vízen és a parton, hozzászoktak már az emberek közelségéhez. Csónakázási lehetőség, illetve a Tófürdő áll a látogatók rendelkezésére. A parton sétálva, a parkban üldögélve az árnyas fák alatt igazi pihenést és feltöltődést jelent. 

Fürdő – gyógykezelés és élmények

Az elsődleges turisztikai vonzereje a helynek a fürdőkomplexum, amely a Fürdőházból, a Tófürdőből, a Parkfürdőből és az Aquarius Élményfürdőből áll. Az élményfürdőben a felnőttek és az idősebbek kedvelt pihenőhelye a Termálvilág. A regenerálódást termál medencék, pezsgőfürdő, Kneipp medence és szaunavilág biztosítja. Az itt található gyógyvíz nátrium-kloridos hidrokarbonátos, jódos, brómos, mely rendkívül kedvező hatású az ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére.

Élményfürdő Fotó: Antal Erika

Élményfürdő Fotó: Antal Erika

Minőség, egészség, elegancia – ezt kínálja az 1400 négyzetméteres új gyógyászati részleg 21. századi színvonalon, ahol a balneo- és fizikoterápiás kezelések teljes sora igénybe vehető – tájékoztatott Podlovics Lajos értékesítési vezető. A fürdőn Majoros István vezetett végig, mutatta meg a számos medencét, csúszdát, benti és kinti lehetőségeket. 

Állatpark ritka állatokkal, ócenáriummal, fókabemutatóval

Ha Sóstógyógyfürdő, akkor kihagyhatatlan a Sóstózoo – Európa legjobb állatparkja 2015-ben és 2018-ban, „Az év turisztikai attrakciója” Magyarországon 2017-ben. A világ legritkább állatai között sétálhatnak a látogatók egy 30 hektáros tölgyerdőben több mint 5000 állat között. Egyik legizgalmasabb létesítménye a kelet-közép-európai térségben egyedülálló Zöld Piramis, amelynek alján ócenáriumot alakítottak ki.

Afrikai elefántcsalád a Sóstózoo-ban Fotó: Antal Erika

Ócenárium Fotó: Antal Erika

Átlátszó alagútban barangolhatnak a látogatók és tekinthetik meg az Indiai-óceán élővilágát. E fölött egy háromszintes és 15 méter magas indonéz esőerdőház található. A világ ritka és különleges állatait mutatja be a Viktória Ház. Az Andok világát a fák magasságában, függőhidakon járva fedezhetik fel a vendégek, emellett papagáj és fóka show is szórakoztatja a közönséget. Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető, szóvivő vezetett végig, és mutatott be olyan érdekességeket, mint a bébielefánt vagy bébizsiráf, a szabadon tartott makik, amelyek érkezésünkre kíváncsian vettek körül.

Nyírségi falu, jellegzetes lakóházakkal, templommal, szatócsbolttal

A Múzeumfalu Északkelet-Magyarország egyetlen élő szabadtéri néprajzi múzeuma, amely egységes faluszerkezetbe foglalva mutatja be a térség változatos népi építészetét és lakáskultúráját. Dr. Szabó Sarolta igazgató vezetésével megnéztük a különböző paraszti- és szegényparaszti-, zsellér-, valamint a nemesi-, hétszilfavás nemesi-, tehetősebb nemesi portákat, lakóházakat, gazdasági épületeket, melléképületeket. Templom és harangláb, szatócsbolt, kocsma, papilak, nyomda, szárazmalom, kovácsműhely, temető is van, mint egy valóságos, élő faluban.  

Múzeumfalu: nyírségi református templom és harangtornya Fotó: Antal Erika

A múzeumfaluban szervezett rendezvényeken a látogatók megízlelhetik a kemencében sült finomságokat, sőt részesei lehetnek a hagyományos falusi ünnepek különleges világának.  

Szálláslehetőségek a legmagasabb kategóriától a kiadó szobákig

Nyíregyháza széleskörű szálláshely-kínálattal várja vendégeit összesen 3000 férőhellyel a négycsillagos szállodától kezdve a panziókon és kempingeken keresztül a magánszállás-helyekig. 2018-ban adták át a 38 szobás Hotel Pangeat az Állatpark területén, mely az itt megszálló vendégek részére korlátlan idejű állatparki belépőt is biztosít – mutatta be a szállodát Czifrik Viktória szállodavezető.  

Múzeumfalu: szatócsbolt Fotó: Antal Erika

Idén októberben megnyílik a 123 szobás, 200 főt befogadó, szekcionálható konferenciateremmel rendelkező, négy csillagos Hunguest Hotel Sóstó, melyet egy zárt, fűthető híd köt össze az Aquarius Élményfürdővel. A fürdő nyújtotta gyógy- és wellness szolgáltatások mindegyike a szállodavendégek rendelkezésére áll majd. Katona Ilona marketing vezető elmondta, a 4 milliárdos beruházással 85 új munkahelyet teremtettek. Az alkalmazottak helyiek, köztük több olyan személlyel, aki külföldről tért haza a szállodaiparban, idegenforgalomban szerzett tapasztalatával.

Régészet, aranykincsek és Szinyei impressziói

A belvárosban található Jósa András Múzeumot Körösfői Zsolt régész mutatta be. Arról beszélt, hogy ki volt az a polihisztor, akinek nevét a kórház és a múzeum is viseli. 

Cigányputrik a múzeumfaluban Fotó: Antal Erika

Jósa András 1834 november 30-án született Nagyváradon. Szülővárosában, illetve Pesten, Pozsonyban, Kassán és Bécsben járt gimnáziumba. Amikor 14 éves volt, nemzetőrnek jelentkezett, és dobosként szolgált. Érettségi után jogot kezdett tanulni, de azt abbahagyta, és elvégezte a gazdasági akadémiát. Nem nagyon érdekelte a gazdálkodás, inkább olvasott vagy faragott, a gyalu- és az esztergapad mellett időzött többet. Akkor határozta el, hogy orvos lesz, amikor egy félrekezelt tályog következményeként több mint fél évet feküdt Pesten, és 1860-ban be is iratkozott a bécsi egyetemre.

Sokoldalúságát az az emlékszoba mutatja be, ahol a könyvespolc előtt esztergapad, asztalos szerszámok, készülő hegedű, az orvosi szekrénykében gyógyszeres tégelyek, a különleges íróasztalán pedig jegyzetek találhatók. 

Múzeumfalu: iskola a századfordulón Fotó: Antal Erika

A régész-kalauzunk az ásatások során felszínre került számos értékes leletet is bemutatta, az aranykincseket, valamint a néprajzi kiállítást és a Szinyei impressziói című tárlatot.