Hé, Magyar Joe! Hobo Kolozsváron és Váradon

Liget 2019. október 02., 17:42

Kolozsváron és Nagyváradon lép fel október közepén Földes László Hobo a Hé, Magyar Joe! című előadással.

A koncert-színházi előadásban Földes László Hobo és Rácz József látható Fotó: Eöri Szabó Zsolt

„Az ötlet a semmiből csapott le rám. Jimi Hendrix világhírre juttatott egy féltékenységi gyilkosságról szóló bluest, a Hey Joe-t, amit én negyven éve lefordítottam, és azóta is játszom.

Valamiért eszembe jutott, hogy ha nekem amerikai nevem van, azaz a »Hobo«, akkor a »Joe« is lehet magyar, és egy ültő helyemben leírtam a gyilkos élettörténetének vázlatát.

Joe Magyar József néven született a hetvenes évek végén. Apja a rendszerváltás után bankár lett, verte a fiát, az anyja színésznő volt, bármit eljátszott, csak anya nem volt. Józsi utálta az iskolát, futballista akart lenni. Megismerte a bluest, és a legjobban a Hey Joe tetszett neki. A BKV Előre ificsapatában középcsatárt játszott, és minden gól után a dal egyik sorát kiabálta: »Lelövöm az asszonyt!« Ezért nevezték el Joe-nak. Nem vágyott nagy életre, csak villamosvezető lett, és feleségül vette az első nőt, aki lefeküdt vele.

A 2018-ban bemutatott előadást Földes László Hobo írta Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A nő azt hitte, a bankár apuka majd arany életet biztosít nekik, ám hamar rájött, hogy ez soha nem teljesülhet, és megcsalta a férjét. Joe rajtakapta őket, és miután az asszony megalázta, az apja vadászpuskájával lelőtte. Utána kihívta a rendőröket, feladta magát, mindent bevallott. Súlyos ítéletet kapott, tizenhat évet húzott le a börtönben, ahol naponta küzdött a lelkiismeret-furdalással és a szégyennel. Aztán kiszabadult, és itt találta magát a mai Magyarországon, ami nem hasonlított arra, ahol ő felnőtt. Az utcán élt, munkát nem kapott, végül utcazenész lett, így találkozott egy néhai osztálytársával, aki munkát és szállást adott neki” – vallja Földes László Hobo az általa írt előadásról.

A budapesti Nemzeti Színház Hé, Magyar Joe! című előadását Vidnyánszky Attila rendezte Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A koncert-színházi előadás Nagyváradon október 12-én 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók termében, Kolozsváron október 13-án 19 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében látható. A budapesti Nemzeti Színház Hé, Magyar Joe! című előadását Vidnyánszky Attila rendezte, benne Földes László Hobo és Rácz József látható. A 2018-ban bemutatott előadás zenéjét Gál István, Pengő Csaba, Kiss Zoltán és Igali Csanád jegyzi.