Fogínysorvadás: a megelőzéstől a kezelésig

Liget 2019. október 04., 12:07

Napjainkban a lakosság 80-85%-ánál kimutatható a fogínysorvadás valamely fázisa, ám aggodalomra semmi ok, hiszen a betegség az esetek többségében orvosolható. A Székelyhon napilapban megjelenő, e heti nyomtatott Ligetben László Zsuzsa fogorvos a tünetekről, kezelésről, megelőzésről beszél.

Az ínygyulladás felismeréséhez kérjünk tanácsot a fogorvostól, hiszen sok esetben egy helyes szájhigiéniai rutinon múlik a betegség kialakulása Fotó: 123RF

A fogakon képződő lepedék megerősödött, csak mechanikailag eltávolítható formáját plakknak nevezzük. A plakk baktériumokkal van tele, melyeket a sok étel – a cukrok, szénhidrátok – savtermelésre késztet, aminek hatására a fogzománc oldódik, előidézve a fogszuvasodást. A plakkban lévő baktériumok olyan irritatív tényezők az ínyvonal mentén, amelyek ínygyulladást idéznek elő. Ha a plakk nem távolítódik el kellő időben, akkor kialakul a fogkő, ami tökéletes talaja további baktériumok megtelepedésének.

„Ez még többnyire tünetmentes, de előrehaladtával megjelenik a fogínyvérzés.

Ilyenkor ijedünk meg és gondoljuk, hogy kímélnünk kell az adott területet a mechanikai tisztítással, de sajnos mivel ettől további baktériumok halmozódnak fel, ördögi körben találjuk magunkat.

Amennyiben a fogkő és a rajta állandóan jelen lévő plakk nem távolítódik el, a felszíni ínygyulladás egyre mélyebbre hatol, egészen a foggyökeret körülvevő rostrendszerig és csontig. A fogat körülvevő csont pusztulásának előrehaladtával meglazulhatnak a fogak, ami fogvesztéshez vezet” – magyarázza a csíkszeredai fogorvos.

László Zsuzsa csíkszeredai fogorvos

A szakember szerint a fogínygyulladás kezdeti tünete, amikor a vérbő, duzzadt és erősen piros íny fogmosáskor rendkívül vérzékeny. Ilyenkor még könnyen orvosolható a probléma, ugyanis nem kell mást tenni, mint eltávolíttatni a fogkövet. Ha fogkő-eltávolítás után sima a fogaink felszíne, de pár nap múlva mégsem szűnik a vérzés, érdemes tanácsot kérnünk, ugyanis lehet, hogy nem megfelelő a fogtisztítás hatékonysága. A fogágybetegség további tünete lehet az íny visszahúzódása, a kellemetlen lehelet, a fogíny elválása a fogaktól. Későbbi stádiumban pedig meglazulnak a fogak.

{A}

Az ínygyulladás felismeréséhez kérjünk tanácsot a fogorvostól, hiszen sok esetben egy helyes szájhigiéniai rutinon múlik a betegség kialakulása, illetve lefolyása.

Ha alaposan és hatékonyan mosunk fogat, megelőzzük az ínygyulladást, de elkerülhetjük a fogszuvasodást is, és nem utolsósorban egy helyes szájhigiéniai rutin elsajátításával és gyermekeinknek való átadásával hozzájárulunk az ő mosolyuk egészségéhez is – tanácsolja a szakember.

Bővebben a témáról a Székelyhon napilap e heti Liget mellékletében olvashatnak.