Hűtlenkedés anno: mit tanácsoltak a megcsalt feleségnek 1932-ben?

Liget 2019. október 07., 14:59

Tudják, miről írt az Ellenzék 1931. július 15-én? Hát azt, hogy miként vélekednek a megbocsátásról a Káviár, Szekszuális tanácsadó rovatában 1932-ben?

Viszontlátják egymást?

A Látótér melléklet Sajtóhistorikum rovatának vezető cikke egy olyan férjről szól, aki a háború után tizenöt évvel került elő. „Egy garammenti faluban lakott Izsai Mihály nevű 28 éves fiatalember. Szép szál legény volt, a falu egyik legszebb lányát vette el, akitől két gyermeke is született. Ekkor történt a szarajevói gyilkosság. Izsai is bevonult katonának. Az asszony otthon maradt a két kicsi gyermekkel s türelmetlenül várta a háború végét, amely majd hazahozza a férjét. De a háború nem akart szűnni s egy novemberi napon levelet kézbesítettek Izsai Mihálynénak, amelyben közölték, hogy Izsai Mihály a legutóbbi harcokban eltűnt s valószínűleg halálát lelte” – írták az 1931. július 15-én megjelent Ellenzékben.

A cikkből továbbá kiderül: Izsai Mihályné, tíz évvel férje halálhíre után, újra férjhez ment, azonban békés életét egy váratlan találkozás zavarta meg. Lapozzák fel a Látótér mellékletet, és elolvashatják mi történt egy reggel a boltban.

{A}

1935 január 2-án a Brassói lapok arról tudósított, hogy „Serecin Livius dr., lugosi orvos, véletlen revolverlövéssel megsebesítette feleségét, ki szintén orvosnő és a lugosi kórházban működik”. Véletlen revolverlövés? – teszi fel a kérdést a cikk írója, megemlítve a rövid tudósításban azt is, hogy bizony a házaspár viharos családi életet élt.

1932-ben jelent meg a Káviár 23. száma. „ (…) Ha valaki krónikus alkoholista, hazudozó, könnyelmű ember, úgy ebbeli fogyatkozásait nem lehet megbocsátani, mert javulás nem remélhető.

Ellenben, ha például egy kis hűtlenkedésről van szó, ugye ezt nem helyes nagy drámává felfújni és szemrehányások özönével elmérgesíteni az ügyet.

A férfi borzad a furia szerepébe öltözött nőtől, ellenben hálás, ha azt látja a nő belátó, megértő, megbocsátó” – olvashatták anno a Szekszuális tanácsadó rovat követői.