Román filmek hétvégéje Csíkban

Liget 2019. október 09., 15:51

A Románia által a 2020-as Oscar-díjra jelölt, La Gomera című film is megtekinthető a csíkszeredai román filmnapokon. A vetítésekre szombaton és vasárnap a Szakszervezetek Művelődési Házában kerül sor.

Catrinel Marlon és Vlad Ivanov a La Gomera című filmben

Az idei román filmes termés legfrissebbjeit nézheti meg a csíkszeredai közönség, az érdeklődők közönségtalálkozón is részt vehetnek. Vasárnapra például Csíkszeredába érkezik Tudor Giurgiu, a Parking című film rendezője.

Október 12-én, szombaton délután öt órától tekinthető meg a Marius Olteanu rendezte Monștri (Szörnyek) című film. Az idei Berlinálén levetített alkotás egy pár – Dana és Arthur – egy napját mutatja be. Döntésekről, a páros magányról, kompromisszumokról és a párbeszéd hiányáról szól a film, amelyben Judith Statet, Cristian Popat, Șerban Pavlut, Dorina Lazărt și Alex Potoceant láthatjuk.

Az alkotás egyébként a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválról a legjobb filmnek járó díjjal tért haza.

Szintén szombaton 19.30-tól a Mo című film kerül a vetítővászonra. Radu Dragomir filmje egy zaklatás, visszaélés felkavaró története Dana Rogozzal, Răzvan Vasilescuval és Mădălina Craiuval a főszerepben.

Jelenet a Parking című alkotásból

A vasárnapi vetítések sorát délután öt órakor a Tudor Giurgiu rendezte Parking indítja. A film főszereplője, Adrian 2002-ben Spanyolországban vállal munkát, nem is annyira megélhetési okokból, mint inkább a felesége elől menekülve. Ám cordobai élete váratlan fordulatot vesz.

A vetítést követően a csíkszeredai közönség az alkotás rendezőjével, valamint a főszerepet játszó Mihai Smarandacheval találkozhat.

A csíkszeredai román filmnapokat vasárnap 20.30-tól a La Gomera / The Whistlers című alkotás vetítése zárja. A főhős, Cristi egy korrupt nyomozó a kábítószer-osztályról, akinek a feladata, hogy kiszabadítsa a börtönből Zsoltot, a gengsztert. Előtte azonban a La Gomera szigetekre utazik, hogy megtanulja a Kanári-szigetek ősi, fütyülésre épülő nyelvjárását. Főbb szerepekben: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi, George Piştereanu, István Téglás, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto. Rendező Corneliu Porumboiu.