Megvan az idei és tavalyi Irodalmi Nobel-díjas

Liget 2019. október 10., 15:30

Olga Tokarczuk lengyel írónak ítélte oda a 2018-as és Peter Handke osztrák írónak a 2019-es irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Olga Tokarczuk és Peter Handke Fotó: Liget-montázs

A testület az Olga Tokarczuknak odaítélt Nobel-díj indoklásában az 57 éves író „narratív képzeletét” emelte ki, „amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”. A 76 éves Peter Handkét nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát, tájékoztat az MTI.

A legrangosabb irodalmi díj mellé 9 millió svéd korona is jár. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik. Az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémiát sújtó botrányok miatt tavaly nem osztották ki, ezért jelentették be csütörtökön a 2018-as díjazottat is.

A díjazottakról

Olga Tokarczuk lengyel regényíró, pszichológus, aki 2018-ban elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. Magyarul megjelent munkái: Az Őskönyv nyomában; Sok dobon játszani. 19 elbeszélés; Őskor és más idők; Nappali ház, éjjeli ház.

Peter Handke osztrák író és fordító, akit többek között Büchner-díjjal is kitüntettek.  Az egykori Jugoszlávia szétesését valamint az 1999-es koszovói konfliktust érintő politikai állásfoglalását ill. hozzáállását sokan igen keményen kritizálták. Peter Handke korai prózáit a nyelvvel szembeni bizalmatlanság jellemzi, példa erre a Kaspar, amelyben az egyes ember determináltságára és manipulálhatóságára világít rá. Korai prózájára jellemző a hagyományos tapasztalati világok kritikus megvilágítása, hisz azok is a nyelvben gyökereznek. Több regényének témája az írás.