Szabadon elérhető Sára Sándor-filmek

Liget 2019. október 11., 15:13

Sára Sándor hét emblematikus filmjét szabadon elérhetővé teszi a Filmalap.

Sára Sándor Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus hét emblematikus filmjét péntektől október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF).

A Filmalap közleménye szerint a hét film – a Cigányok (1962), a Sodrásban (1963), a Vízkereszt (1967), a Feldobott kő (1968), a Szindbád (1971), a Holnap lesz fácán (1974) és a Magyar nők a Gulagon (1992) című háromrészes dokumentumfilm – a Filmarchívum oldaláról (filmarchiv.hu) érhető el. Az alkotások mindegyike restaurált, illetve digitális felújításon esett át.

Az életműről a Filmarchívum honlapján Fazekas Eszter filmfelújítási és digitalizálási menedzser gazdag képanyaggal illusztrált cikkel emlékezik meg, amely szerint Sára Sándor a „modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója” volt, aki „a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait”.