Merre tart tudományos és kulturális örökségünk digitalizációja?

Liget 2019. október 14., 13:47

Szeptembertől elérhetővé vált a Digitéka, ahol elsősorban 20. századi erdélyi magyar napi-, és hetilapok között böngészhetünk. De hol helyezhető ez el az erdélyi magyar közgyűjtemények és nyomtatott sajtó digitalizációja sorában? Megtudhatják, ha elolvassák a Székelyhon hétfői Kilátó mellékletét.

Székely Estván által 1559-ben kiadott Székely Krónika. Restaurálni igen, digitalizálni még nem sikerült... Fotó: Beliczay László

Az első nagyobb digitalizációs projektek mintegy 15 éves múltra tekintenek vissza, s magyarországi koordinációval születtek. A főleg társadalomtudományi referenciakönyvtárként tekintett Erdélyi Magyar Adatbank beüzemelése 2006-ban történt meg. Az adattár tartalmilag összetett, szótáraktól elkezdve, térképeken, vagy tematikus bibliográfiákon át, a videóelőadásokig. A másik jelentős adatbázis az Erdélyi Múzeum-Egyesület által 2011-ben elérhetővé tett Erdélyi Digitális Adattár (EDA). Az EDA főképp az erdélyi tudósok hagyatékainak digitalizációját tekinti feladatának, adatbázisában jelenleg több, mint 23 ezer tétel szerepel - tudhatják meg a Kilátó olvasói.

A cikkből többek között az is kiderül, a kifejezetten hang- és képanyagokat bemutató adatbázisok közül említhető a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemhez kötődő Erdélyi Audióvizuális Archívum, amely a sporttörténet dokumentálására fektet hangsúlyt. Érdekes kezdeményezés a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum által 2018-ban beindított Digitális Interaktív Archívum (DIA). A fotótár a Gyergyói-medence képi örökségének felgyűjtését közösségi szintre emeli, arra buzdítva a lakosságot, hogy saját képek feltöltésével, s információkkal gazdagítsák a gyűjteményt.

Továbbá a Román Nemzeti Levéltár (Arhivele Naționale ale României) arhivamedievala.ro címen elérhető adatbázisa 1600-ig terjedő oklevelek digitalizált változatát teszi közzé, ahol a korabeli Magyar Királyság fontos dokumentumai érhetők el. Ugyancsak a nemzeti levéltáron belül érhető el a romániai kommunizmus időszakát felölelő digitális fényképtár, ahol több, mint 5700 felvétel közül böngészhetünk. A gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár húzódó restitúciója közismert, jelenleg a bukaresti Román Nemzeti Könyvtár egyik fiókintézménye.

Az egyházi intézmények közül kiemelhető a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Könyvtárának digitális archívuma, ahol eddig több, mint 2500 tétel került feltöltésre, ezek elsősorban folyóiratok, cikkek, és tanulmányok. Igényes honlappal találkozunk, ha a Szatmári Római Katolikus Püspökség egyházmegyei könyvtára, a Bibliotheca Laurenziana weboldalát nyitjuk meg. Digitális könyvtárában sokat keresett sematizmusok, történeti munkák, életrajzi kiadványok, és szentbeszédek érhetők el – tudhatják meg a Kilátó melléklet olvasói.