Startupok Székelyföldön – álom vagy valóság?

Liget 2019. október 14., 14:19

Sokan a meggazdagodást tűzik ki célul, amikor nekifognak vállalkozni. Ez a legnagyobb hiba, amibe általában beleesnek az emberek – állítja Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó, akivel Székelyhon napilap október 14-i számának Kilátó mellékletében olvashatnak interjút.

Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó Fotó: Forrás: IT BUSINESS

Hogyan kell elkezdeni egy vállalkozást, mi vezethet sikerre? Egyáltalán Erdélyben van-e lehetőség arra, hogy egy jól működő céget indítsunk? A választ is megtudhatják, ha elolvassák a Kilátó mellékletben megjelent, Szőke László által készített interjút.

„Mi évek óta járunk ide, Erdélybe, mikor Székelyudvarhelyre, máskor Tusnádfürdőre, de néha máshová. Én azt gondolom, nincs behatárolva, hogy ki az, aki ki fogja találni a következő Prezit (a Prezi egy internetes prezentáció-készítő szoftver – szerk. megj.). Sok éven keresztül a magyar startup-világban nem lehetett mást hallani, csak a Prezit, a Ustream-et meg a LogMeIn-t, mert ezek voltak azok a vállalkozások Magyarországon, melyek a legelső hullámban nagyon sikeresek lettek. Bizonyára használod a Skype-ot, és tudod, hogy azt Észtországban, egy olyan országban üldögélő emberek találták ki, ahol nem volt addig startup. Ennek sikerén mindenki felbolydult, vállalkozni kezdtek, megpróbálták kitalálni a következő ilyen sikeres ötletet.

Megjósolni nem fogom, hogy melyik lesz a következő ország, mely egy nagyon jól menő startupot fog összekovácsolni. Egyébként Romániának van unikornisa, ami a legmenőbb egymilliárd dollár értékelés fölötti startup, de Magyarországon még nincs ilyen”

– magyarázza Turcsán Tamás Péter az azt firtató kérdésre, hogy egy székelyudvarhelyi vagy csíkszeredai kisváros hogyan találhatná meg a helyét a startupok világában.

Turcsán Tamás Péter startup-tanácsadó, közösségi média szakértő és társadalmi innovátor. A magyar Közgazdasági Társaság Startup Szakosztályának vezetője. A magyarországi startup ökoszisztéma véleményvezére, a magyar startup élet egyik meghatározó szereplője. A vele készült interjú teljes terjedelmében a Székelyhon napilap Kilátó mellékletében olvasható.