A magyar ételek mindent visznek. Kedvencek a halászlé és a gulyásleves

Liget 2019. október 17., 12:15

A kisiratosi Miska étterem története olyan, mint egy Kárpát-medencei tanmese. Elindul a szakácsmesterséget élethivatásnak választó legény világot látni, szakmát tanul, majd kellő tudással felvértezve hazatér, és éttermet nyit szülőfalujában. Misik Endre szakmai múltjáról, példaképeiről is beszél.

A Miska étterem barátságos beltere. A tulajdonos ragaszkodik a népi hagyományokhoz Fotó: Dorozsmai Endre

Mikor határozta el, hogy szakács lesz? Mi vonzotta a pályára? Van-e valamilyen családi hagyománya a mesterségnek? – teszi fel a lap munkatársa a kérdéseket Misik Endrének. A válaszokból kiderül, Endre családjában szakképzett szakács vagy vendéglátós nem volt, de apai nagyapja és anyai nagyanyja is jól főzött, sőt az édesapja mind a mai napig szeretettel és élvezettel főz a családnak, sőt falunapkor vagy bármilyen más alkalommal, amikor hívják, megcsillogtatja tudását.

Misik Endre békéscsabai tanulmányai alatt a szabadkígyósi Vadász Panzióban dolgozott, családot alapított, így Battonyára került, ahol a napközi otthon konyháján főzött, de időközben elvégezte a szegedi tanárképző főiskola pedagógia szakát, így taníthatott is.

Misik Endre régi álma, hogy saját vendéglője legyen Fotó: Facebook/Misik Endre

„Közben Kisiratoson édesapámék garázsát átalakítottam pizzázóvá, ami hét évig szezonban szépen működött, majd elcsábítottak a battonyai strandfürdőbe, ahol melegkonyhás gyorsétkezdét működtettem. Valahogy mindig az étterem felé vonzódtam, azt tartottam az igazi vendéglátásnak. 2012-ben a pécskai Tavernában kezdtem el dolgozni, közben újítgattam a kisiratosi kis parasztházunkat, ahol idén májusában megnyitottam a Miskát” – meséli.

Ugyanakkor azt is megtudhatják az olvasók, hogy Misik Endre legjobban a pörkölteket szereti, kedveli a kemencében készült sülteket, legyen az bárány, kacsa vagy liba, illetve a birkahússal készült gulyáslevest.

Vendégei körében a halászlé viszi a prímet, de igen kedvelt a gulyásleves is,

továbbá a harcsaételek. Balla Géza a kedvenc bortermelője, az ő termékskálájáról a vörösborokat kedveli leginkább.

A gulyásleves a vendégek egyik nagy kevdence Fotó: Pixabay.com

„Nekem ez az étterem volt a gyermekkori álmom, ezt szeretném hosszú távon működtetni, és persze mellette a családommal is minél több időt tölteni” – mondja Misik Endre a csütörtökön a Székelyhon és a Krónika napilapok mellékleteként megjelent Erdélyi Naplóban.