Mikor hatékonyabb a vérnyomáscsökkentő?

Liget 2019. október 24., 16:40

Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket – mutat rá egy frissen közzétett kutatás.

A vérnyomásnak éjszakára csökkennie kell, ha továbbra is magas marad, az a szakemberek szerint megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát

A European Heart Journal folyóirat által közölt kutatás megállapítása szerint a tabletták jobban védenek a szívroham és agyvérzés ellen, ha lefekvés előtt veszik be, ugyanis a test biológiai órája, illetve természetes 24 órás ritmusa megváltoztatja a szervezet válaszát a gyógyszerre.

A BBC News által ismertetett tanulmányban a magas vérnyomás miatt gyógyszert szedőket vizsgálták, a kutatásban több mint tizenkilencezer páciens vett részt. Őket véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik csoport reggel, a másik este, lefekvés előtt vette be a vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kutatók pedig a következő öt vagy több évben figyelemmel kísérték őket.

Kiderült, hogy a gyógyszerüket este szedőknél fele akkora volt a kockázata, hogy szívinfarktust kapnak, szívrohamban meghalnak, vagy agyvérzésük lesz.

A vérnyomásnak rendes körülmények között éjszakára csökkennie kell, amikor pihenünk és alszunk, ha nem ez történik, és továbbra is magas marad, az a szakemberek szerint megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Ramon Hermida professzor, a spanyolországi Vigói Egyetem kutatója szerint jó volna, ha az orvosok ennek megfelelően instruálnák a betegeket. „Nem kerül semmibe, és sokak életét megmentheti” – hangsúlyozta.

A jelenlegi ajánlások a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban nem térnek ki arra, hogy mikor kell szedni a gyógyszert, de Hermida professzor szerint sok orvos általában azt ajánlja, hogy a páciensek reggel vegyék be, arra gondolva, hogy akkor nappal csökken a vérnyomás. A professzor hozzáfűzte, hogy további kutatással kell igazolni az eredményeket, amelyeket különböző népességcsoportokkal végeznek, és azt is figyelembe veszik, hogy milyen vérnyomáscsökkentő tablettákat szednek, számol be az MTI.

A Brit Szívalapítvány szakértője ugyanakkor figyelmeztetett: mielőtt valaki változtatna a gyógyszerszedési időpontján, keresse fel a háziorvosát, és konzultáljon vele. „Lehet valamilyen különleges indoka is annak, hogy egy gyógyszer bevételét reggelre vagy estére írja fel az orvos” – mondta.