Szerelmes az életbe, és túlságosan zajos

Liget 2019. október 25., 12:07

Lackfi János, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert lesz a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár vendége október 28-án. A déli 12 órakor a Szakszervezetek Művelődési Házában kezdődő esemény mottói: „szerelmes az életbe” és „túlságosan zajos”.

Laczkfi János (középen, fent): az irodalom a legvadabb utazási iroda Fotó: Forrás: Kájoni János Megyei Könyvtár

A rendhagyó irodalomórán elhangzik pár megzenésített Lackfi János vers is, Lackfi Dorottya, az író lánya és Sinha Róbert gitárművész előadásában. A továbbiakban Lackfi János mesél költői pályája alakulásáról, elemzi egyik versét és válaszol a résztvevők kérdéseire. Erre a nem mindennapi alkalomra főként 8–12. osztályos diákokat várnak, de a felnőtt érdeklődőket is szívesen fogadják. A csoportokat kérik, hogy előzetesen jelentkezzenek be a 0753-073 489-es telefonszámon.

Lackfi János József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula- és Prima Primissima-díjas író és költő, negyvenhét könyv, harmincöt műfordításkötet szerzője.
Az utóbbi évek kirobbanó sikere, a Milyenek a magyarok? című publicisztika-kötete eddig harminchétezer példányban kelt el, és folytatása, a Milyenek MÉG a magyarok?, majd a Három a magyar igazság, valamint a sorozatot záró kötet, az Egy a ráadás szintén hatalmas siker lett. Verseit többek közt a Kaláka, Lovasi András és Malek Andrea énekli, műveit tizenöt nyelvre fordították le.

Lackfi szerint „a mai költészet színes, mint a tűzijáték. Egy kis zenével megbolondítva a legpikánsabb »gasztroélményt« nyújtja: mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.

És hogy az irodalom a legvadabb utazási iroda: ezer éveken és ezer kilométereken vágtatunk át, hogy végül a saját életünkben landoljunk, amely földig ér és égig ér. Az élet mindig elmozdul” – idézik a szerzőt a könyvtár közleményében.

{K1}

A hatállomásos erdélyi turné további helyszínei: Nagyvárad (október 25.) Temesvár (október 26.), Sepsiszentgyörgy (október 28.), Gyergyószentmiklós (október 29.), Kolozsvár (október 30.).