A Pál utcai fiúk: legyen szabad a Grund!

Liget 2019. október 25., 12:43

„Miért félnénk? Miért élnénk, ha nem egy álomért?” – éneklik a musical főcímdalát közösen a Pál utcaiak és a füvészkertiek a budapesti Vígszínház előadásának végén. Az elmúlt évek legsikeresebb magyar színházi produkcióját sikerült megnéznünk.

A Pál utcai fiúk a Vígszínházban. Aki teheti, nézze meg az előadást! Fotó: Gordon Eszter

Grund, gittegylet, einstand, nemecsek ernő csupa kisbetűvel, vörösingesek, füvészkert – mindannyian ismerjük ezeket Molnár Ferenc 1907-ben megjelent A Pál utcai fiúk című regényéből. A történetből több filmfeldolgozás, illetve diafilm is készült, több alkalommal játszották színházak is a regény nyomán készült darabot, de musicalként először vitték színre. A szövegkönyvet Grecsó Krisztián írta, a dalokat pedig Geszti Péter és Dés László. A produkciót a nemrég elhunyt Marton László rendezte, a színpadi változat kialakításában részt vett a rendező és Radnóti Zsuzsa dramaturg, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva.

A darab bemutatóját 2016. november 5-én tartották, és azóta nagy sikerrel játsszák nemcsak a Vígszínházban, hanem országos turnék keretében is, jegyet hónapokkal előtte kell foglalni, szinte lehetetlen. A Mi vagyunk a Grund főcímdalból sláger lett, osztályhimnuszként éneklik az iskolákban, a dalokból az eredeti szereposztás színészeinek előadásában, a Tom-Tom Records kiadásában megjelent CD 2017 márciusában aranylemezt kapott, a főcímdal videoklipjét pedig közel tízmillióan tekintették meg. Időközben, 2017. május 1-jén megalakult A GRUND vígszínházi fiúzenekar is.

Hogyan lehet közelebb hozni a mai fiatalokhoz a történetet, időtállóságát megmutatni, és hogyan tudja beszippantani az előadás a felnőtt nézőket is úgy, hogy bár ismerik a történetet, mégis végig fennmaradjon a figyelmük, hogy megérintse őket? Erről írunk a nyomtatott Ligetben.

A teljes írást a kiadvány október 25-ei számában olvashatják.