Várandósság: kettő helyett kell enni?

Liget 2019. október 25., 13:48

Amikor egy kis jövevény útnak indul a pocakunkban, elgondolkozunk: biztosan megkap mindent a kicsi? Nem ártunk neki, ha ezt vagy azt esszük? Többet vagy kevesebbet kellene enni? Mindezekre a kérdésekre, de másokra is választ kaphatnak, ha elolvassák a Székelyhon napilap pénteki Liget mellékletének a témával foglalkozó cikkét.

A sok ajánlat mellett természetesen vannak tiltólistás ételek is, amelyeket érdemes inkább elkerülni a kilenc hónap alatt Fotó: 123RF

„A várandósok táplálkozása nagyon komplex dolog, főleg azért, mert a sok hormonális és fiziológiai változás miatt sokszor nem tudunk egy kiegyensúlyozott étrendet betartani” – kezdi Nagy Beáta dietetikus, aki maga is első gyerekének megszületését várja. Szerinte a legnagyobb tévhit az, hogy egy kismamának kettő helyett kell ennie. „Ha már csak a baba súlyát nézzük, akkor is kiderül, hogy az első vagy akár második trimeszterben semmiképp nincs szükség a bevitt kalória duplázására. Az energetikai szükségletek változók, az anya alapanyagcseréjéhez szoktunk rászámolni az első trimeszterben plusz 300 kalóriát, a második trimeszterben plusz 500-at, míg harmadikban plusz 700-at. Ehhez még hozzá kell számolni 200–300 kalóriát, ha aktív fizikai munkát végzünk vagy rendszeresen sportolunk” – mutat rá a szakértő.

A terhesség első harmadában nagyon fontos, hogy gyakran kis mennyiségű élelmiszereket fogyasszunk: akár napi öt-hét alkalommal is, ezzel elkerülve a savtúltengést, hányingert, szédülést. Célszerű, ha reggel felkelésnél már van az éjjeliszekrényen egy korpás keksz hányinger ellen. De nagyon fontos, hogy ezek az étkezések ne csak cukorból vagy egyoldalú élelmiszer-választásból álljanak. Hogy mire lenne szükségünk ilyenkor? Az első trimeszterben és már a baba tervezésnél is a folsavban gazdag élelmiszereket kellene választania a leendő édesanyának, vagyis hüvelyeseket, spárgát, tojást, spenótot, céklát, brokkolit, gyümölcsök terén érdemes sok citrust, banánt, avokádót fogyasztani, valamint jót tesznek az olajos magvak is. Mindemellett nem szabad elfeledkezni a folyadékpótlásról sem, főleg ha étvágytalanság, hányás, hányinger kíséri a várandósságot.

A második trimesztertől a terhesség végéig a megfelelő vas-, kalcium-, magnéziumbevitelre kell figyelni, emellett pedig a terhes kismamáknak is az egészséges életmód aranyszabályát kell alkalmazni, vagyis

50–55 százalék szénhidrát, 15 százalék fehérje, 25–30 százalék zsír fogyasztása ajánlott, ilyenkor is fontos lenne a napi öt étkezést betartani, a felesleges nasikat – amennyiben lehet – kihagyni.

A sok ajánlat mellett természetesen vannak tiltólistás ételek is, amelyeket érdemes inkább elkerülni a kilenc hónap alatt. Ezekről, no meg arról, hogy mennyit is kellene, szabadna hízni a kilenc hónap alatt, arról a nyomtatott Liget kiadványban olvashatnak részletesen.