Öltözködés: a tudatosságé legyen a főszerep

Liget 2019. október 25., 14:25

Nemcsak a környezetért, de saját magunk kényelméért is sokat tehetünk azzal, ha a tudatos öltözködés mellett tesszük le voksunkat. A Székelyhon napilap pénteki számának Liget mellékletében Vass Aranka Adelina divattervező segít abban, hogy hogyan rendszerezzük ruhatárunk, miként dobjuk fel a már megunt darabokat, illetve hogyan szerezzünk be újakat

A cserebere vásár és ruhaforgó azért praktikus, mert az új darabok beszerzése mellett el is cserélhetjük azokat a ruháinkat, amelyektől alapos szelektálás után megválnánk Fotó: Haáz Vince

Vass Aranka Adelina divattervező szerint azért kell elköteleződnünk a környezettudatos és fenntartható divat mellett, hogy lassítsuk a természeti katasztrófák bekövetkezését, a meg nem újuló erőforrások kiapadását, és hogy megállítsuk az etikátlan körülmények között dolgozók kihasználását.

De legtöbben azzal sem vagyunk tisztában, hogy pontosan mennyi és milyen darabokkal rendelkezünk, hiszen a ruhatárunk felét sem használjuk aktívan.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, egy több lépésben létrehozott optimális ruhatárra van szükségünk. Az első részfeladat a szelektálás, hiszen a szükségtelen darabok elveszik a helyet a rendszeresen használt ruhadaraboktól, megnehezítik az átláthatóságot, és rontják a minőségi tárolás esélyeit. Ha a szelektálással kész vagyunk, a szortírozás során szükségtelenné vált ruhadaraboknak három környezettudatos útja lehet. Az első ilyen a feltuningolás vagy az átszabás. Viszont ha végleg megválnánk néhány szükségtelen ruhától, cipőtől, kiegészítőtől, ami másnak még értéket jelenthet, gondoljuk át, hogy mit éri meg eladni vagy elcserélni, és mi az, ami hasznos lehet még a rokonoknak vagy a rászorulóknak. Végül pedig ha egy ruhadarab már hordhatatlan állapotban van, és részlegesen sem tudjuk hasznosítani, akkor érdemes olyan helyre vinni, ahol újrahasznosítják, lebontják szálaira és új textil készül belőle, ráadásul több boltban még kuponokat is kaphatunk értük.

Ha a szelektálással kész vagyunk, érdemes figyelmet fordítani a megőrzött ruhadarabok észszerű elhelyezésére és tárolására. Tanácsos egymáshoz közel tárolni a szezonnak megfelelő ruhákat, illetve igyekezzünk minden ruhadarabot az anyagának és igényeinek megfelelően tárolni. A megfelelő tárolás mellett továbbá kiemelt fontosságot kell kapnia a ruhaápolásnak és -tisztításnak is. A tartósság érdekében fontos, hogy ruháinkat minél környezetkímélőbb módon ápoljuk és tisztítsuk, az előírásoknak megfelelően.

A szakértő saját ruhatárunk rendszerezése és felfrissítése mellett azokra az esetekre is adott néhány jó tanácsot, amikor mindenképpen új darabokra van szükségünk.

Ha életünk olyan szakaszába érünk, amikor különleges ruhadarabot kell beszereznünk, érdemes olyan ruhadarabot készíttetni, ami a későbbiekben is használható, akár darabjaira szétbontva. További hasznos tanácsokat a ruhavásárlást illetően a pénteki nyomtatott Ligetben találhatnak.