Kovács János meghal – háromszor a héten

Liget 2019. október 28., 15:54

Az elmúlás és az azt körülvevő formalitások problémáját egy családtag szemszögéből bontja ki a szerző. Három alkalommal látható a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban október végén Hatházi András darabja, a Kovács János meghal című produkció.

Fotó: Balázs Attila

A Tomcsa Sándor Színház a dráMa 11 – kortárs színházi találkozó keretében, a szerző jelenlétében mutatta be a 2019/2020-as évad első produkcióját, a Kovács János meghal című előadását, Zakariás Zalán rendezésében. Október 29-én a Móricz Zsigmond diákbérleteseket, október 30-án a Fekete István diákbérleteseket, október 31-én a Haáz Rezső bérleteseket várják a színházban. Az előadás mindhárom alkalommal 19 órától kezdődik. A fennmaradó helyek függvényében a bérletes előadásokra jegyet is lehet váltani.

„A halál bürokráciája, akinek volt dolga vele, ismeri a helyzetet, akinek még nem, átérzi. Hatházi András szövege az elmúlás és az azt körülvevő formalitások problémáját egy családtag szemszögéből bontja ki. Kovács Andrásnak haldoklik az édesapja, ő meg nem bír szabadulni az elvesztés gondolatának terhétől, majd meghal, ő megpróbál tovább állni, de belebonyolódik a temetési szertartás útvesztőjébe, és végül elmarad a megnyugvás. A temetkezési »business«-ben érintettek immunisak az emberi lélekre, az érzelmekre, a fájdalomra, egy bizonyos pont után képtelenek a megértésre, így a profitorientáltság és papírhegyek tejüvegén keresztül tekintve a másik fél valamiféle amorf bankjegyhordozóvá válik” – írják az előadásról az alkotók.

Szereposztás
Kovács János: Dunkler Róbert¬; Kovács András, Kovács János fia: Esti Norbert; Doctorul Sabo, belgyógyász: Szűcs-Olcsváry Gellér; Kovács Mária, Kovács János felesége: P. Fincziski Andrea; Parvulescu Csenge, szomszédasszony: Nagy Xénia-Abigél; Turay doktor, onkológus: Pásztor Márk; Egy várakozó a folyosóról: Pál Attila; Egy másik ember a folyosóról: Szűcs-Olcsváry Gellért; Magyar kofa: P. Fincziski Andrea; Koma, Kovács András komája: Pál Attila; Kománé, az előző felesége: P. Fincziski Andrea; Keresztlány, Kovács András keresztlánya: Nagy Xénia-Abigél; Munkatárs, Kovács János munkatársa: Pásztor Márk; Duci, Kovács János lánya: Nagy Xénia-Abigél; Sandu, Duci barátja: Pál Attila; Sonner Ida, kortalan szász apáca: Lukács Emőke; Imrezolti, családorvos: Pál Attila; Körorvos: Szűcs-Olcsváry Gellért; Református pap: Pásztor Márk; Temetkezési vállalkozó: Pál Attila; Közjegyző: Szűcs-Olcsváry Gellért; Egy férfi a torról: Jakab Tamás. Díszlet: Zakariás Zalán, jelmez: György Eszter, dramaturg: Bereczki Ágota.