Lépések a gyógyulás útján: kinek való a pszichoterápia?

Liget 2019. november 01., 10:16

Még mindig sok a tévhit, hiedelem és tartózkodás a pszichoterápiás segítség igénybevételével kapcsolatosan, sokszor övezi szégyen ennek felvállalását. Milyen problémákkal lehet keresni egy pszichoterapeutát, egyáltalán mi történik a terápiás találkozáson?

A problémák feltárása csak az első lépés Fotó: 123RF

A csíkszeredai szakember szerint bár Székelyföldön is fejlődik a pszichés-mentális-érzelmi tudatosság és kultúra, gyakran kérdés vagy sokak számára akár rejtély, hogy milyen élmények, megtapasztalások várnák rá egy terápiás találkozáson.

„Tapasztalatom szerint pszichológushoz az jár, aki szeretne tenni önmagáért, aki a gyógyszeres kezelést megelőzve vagy akár azzal párhuzamosan önmaga erőforrásait felhasználva, lelki világát feltárva szeretné meggyógyítani magát vagy kiegyensúlyozottabb életet élne. Olyan személyeken segít a pszichoterápia, akiknek nehézségeik vannak, és tenni szeretnének azok megoldása érdekében” – fogalmaz a Liget mellékletnek. Egyértelműen csak nyerni lehet – szögezi le –, hiszen fejlődik az önismeret, az énkép vakfoltjai láthatóvá válnak, erősödnek a megküzdési stratégiák, közelebb kerül az egyén a problémák feldolgozásához, megoldásukhoz, a továbblépéshez és önmagához.

Kovács Zsuzsa mintegy tizenöt éve dolgozik pszichoterapeutaként, azt mondja, érezhető, hogy szinte mindenkiben van az első találkozás során egy alapizgalom, ami teljesen természetes, hisz sokszor nehéz a leggyengébb pontjainkról, a nehézségekről beszélni, ezekkel szembenézni.

Tévhit, hogy a pszichoterápia azonnal megoldja a gondokat, hiszen a problémák feltárása csak az első lépés, innen kezdődhet el egy olyan gyógyító folyamat, melynek a főszereplője maga az érintett.

Hogy hogyan zajlik a foglalkozás? Az első ülés során közösen tűzik ki a célt, majd elindul a terápiás folyamat, amelynek során fokozatosan magabiztosabbá, önállóbbá válik a segítséget kérő, felélednek a társas kapcsolatai, kezdi magát jobban érezni a világban, a saját életében. Ebben az elfogadó, biztonságos környezetben rengeteg elfojtott érzés szabadulhat fel, és ezeket szabadon meg lehet élni anélkül, hogy ennek negatív következményei lennének, hogy bárki ezért büntetne, manipulálna vagy visszaélne ezekkel. Ugyanis – fűzi hozzá a szakember – a sok elfojtás következtében számos testi betegség alakulhat ki, most már lassan divattá vált sajnos a különféle szorongásos vagy pánikbetegségek kialakulása, a depresszió és a hangulatbetegségek, ami, mint sokszor elhangzik, „a semmiből” jött.

Kovács Zsuzsa pszichoterapeuta Fotó: Veres Nándor

Beszélgetésünk során elhangzott: a terapeuta végtelen sok megértést, elfogadást, türelmet és tapintatot biztosít, ezért a gyógyító folyamat egyféle újjászületés is lehet, ami néha fájdalmas, hisz az érintett személynek végig kell gondolnia addigi életét, szenvedéseit, az esetlegesen kergetett illúziókat, a tünetek okát, gyökerét és megérti, hogyan hatottak rá élete különböző eseményei, történései.

Hogy milyen problémák esetén lehet kérni egy pszichoterapeuta segítségét, arról a nyomtatott Liget november 1-jei számában olvashatnak.