Paralel kánonok Erdélyben

Péter Beáta 2019. november 01., 18:05

Ősbemutatóval érkezik a budapesti CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely Erdélybe – november 3-án Székelyudvarhelyen, 4-én Csíkszeredában, míg 5-én Marosvásárhelyen hallható a kortárs zeneszerzők darabjaiból álló Paralel kánonok.

Kedves Csanád zeneszerző

A csíkszeredai származású zeneszerző, Kedves Csanád Budapest kortárs zenei életének aktív résztvevője. 2013-ban Rajk Judittal, Balogh Mátéval és Tornyai Péterrel a FUGA Budapesti Építészeti Központban megalapította a CentriFUGA elnevezésű kortárs zenei műhelyt, amely azóta több tucat kortárs magyar zenemű ősbemutatójának adott otthont. „Sok közös munka előzte meg a műhely létrehozását, és természetesen mind a mai napig vannak más projektek is, melyekben a CentriFUGA alkotói és előadói közössége akár egyénileg, akár csoportosan is részt vesz. Tekintettel, hogy a magyar kortárs zenei élet egyik fő bázisa lett a FUGA Budapesti Építészeti Központ, egyértelműsíteni szándékoztunk működésünket a törzshelyen” – magyarázta Kedves Csanád a Ligetnek.

Az eredeti koncepció szerint negyedévente kerülnek megrendezésre a CentriFUGA koncertek a központban, mely hangversenyek egyfajta beszámolóként funkcionálnak, az alapító tagok és más zeneszerzők aktuális alkotói tevékenységét ismerheti meg a közönség. A törzshelyen lévő koncertek azonban kibővültek külső projektekkel is. A CentriFUGA 2014 óta több mint hatvan koncertet adott Magyarországon és Erdélyben, többségükben egyszeri, ősbemutatókkal ellátott hangversenyeket.

A csoport céljai között első sorban az új magyar zenei élet gondozása, valamint a fiatal és rangidős zeneszerzők, alkotók, előadók összevonása szerepel, mely műhelymunkák során gyakran a társművészetek bekapcsolása is igen fontos szerepet játszik egyes produkciókban. A hagyomány teljes értékű tiszteletben tartásával az új utak, lehetőségek, gondolkodásmódok megtalálása, értelmezése, megjelenítése, feltárása és bemutatása az említett művészek közös fókuszpontjának alappillére.

„A zene folytatásának ápolása azt hiszem minden zeneművész belső igénye is valahol, ki-ki aktívan részt vesz benne, ki-ki távolról figyeli, de azt nem lehet elvitatni, hogy a szakmának a szeme sarka ne pillantana néha ide, hiszen itt születnek, születhetnek a zenetörténet további remekei, amit sok hasonló csoportosulás is bebizonyított már, például a hetvenes évek Új Zenei Stúdiója – mindegyik komponistájának van legalább egy olyan műve, mely fontossága zenetörténeti értelemben megkérdőjelezhetetlen” – mutatott rá Kedves Csanád, hogy miért is tartják fontosnak a kortárs zenei műveket bemutatni.

Arról, hogy mennyire nyitott a közönség a kortárs klasszikus zenére, úgy véli, sok összetevője van annak, hogy hol mire alakul ki igény. „A magas művészet rétegzenéjének természetesen a fővárosok egyértelműen otthont adnak, de számos kis hely, vidék is van, ahol a közönség ebbéli tájékoztatást, ha úgy tetszik, nevelést kapott, és kialakult az elmúlt században a helyi belső igény.

Míg a populáris műfajok ezen igények agresszív formálását célozzák meg, addig a művészet egyszerűen csak létezik, és mi, emberek, aktuálisan a megértés szándékával vagy csak egyszerű kíváncsisággal közelíthetünk, nőhetünk hozzá, élhetjük át.”

A Kedves Csanád vezette koncertkörutak 2012 óta immár nyolcadik alkalommal juttatnak el egy-egy budapesti kortárs zenei koncertet Erdélybe, a CentriFUGA csapatát pedig negyedjére hallhatja, láthatja a közönség itt. A hangversenyeken a mai magyar fiatal és középkorosztályú szerzők tollából régi zenei újragondolások hallhatóak, középpontban a kánon tematikájával.

„Fiatal és középkorosztályú magyar szerzők tollából hallhatóak olyan kompozíciók, melyek első sorban valamely középkori szerző művéhez nyúlnak vissza, és hogy ezt keretbe foglaljuk, elhangzik Obrecht Salve Reginaja is. Az egyetlen kivétel a betegség miatt sajnos velünk tartani nem tudó Sándor László darabja lesz, mely első sorban népzenei alapokhoz nyúlik vissza. Ezt a koncert kis kitérőjének szánjuk. Tornyai Péter, Balogh Máté, Szigeti Máté, Horváth Bálint és jómagam művei mellett elhangzik még a CentriFUGÁhoz az utóbbi időkben aktívan csatlakozó kolozsvári Szőcs Márton darabja is” – avatott be Kedves Csanád, hogy mire számíthat a közönség az erdélyi turnén.

Helyszínek, időpontok: 
November 3., Székelyudvarhely, városháza, Szent István Terem, 19 óra
November 4., Csíkszereda, Csíki Mozi, 19 óra
November 5., Marosvásárhely (Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál), Kultúrpalota, Kisterem, 19 óra

Előadók:
Szalai András – cimbalom
Szőcs Márton – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Zétényi Tamás – cselló
Horváth Bálint – zongora
Vezényel: Kedves Csanád