Rákóczi és a székelyek: konferecia a Sapientián

Liget 2019. november 05., 16:32

Az Erdélyi Magyar Tudomány 2019 ünnepére II. Rákóczi Ferenc szabadságharca és a székelyek témakörben szervez megemlékező-tudományos konferenciát november 8-án az EME Csíki Fiókegyesülete. A konferencia reggel 9 órától kezdődik a csíkszeredai Sapientia EMTE nagy aulájában.

Rákóczi emlékiratainak 1739-ben, Hágában megjelent első kiadása Fotó: Forrás: wikipédia

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából. Az Erdélyi Múzeum Egyesület Csíki Fiókegyesülete az Erdélyi Magyar Tudomány 2019 ünnepére II. Rákóczi Ferenc szabadságharca és a székelyek témakörben megemlékező- tudományos konferenciát szervez. A rendezvény támogatója Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Balázs Lajos, ny. docens, a Csíki Fiókegyesület elnöke.

„Konferenciánk nem országos horderejűnek készül, csupán hangsúlyozni kívánja a nagyfejedelem és a székelyek eszmei viszonyát, kiemelve azt a gondolatot, hogy – Ravasz László református püspök szavaival – »Rákóczi alakja nemzeti önazonosságunk nagy jelképei közé tartozik«, tehát méltó arra, hogy Erdélyben, a Székelyföldön is reá emlékezzünk, és általa, és neki köszönhetően magunkról se feledkezzünk meg. Fiókegyesületünk nem tesz mást, mint lehetőséget teremt a tudomány és közgondolkodás kapcsolatának éltetésére, nemzetünk egyetemes és lokális teljesítményeinek közzé tételére, önbizalmunk lelki, szellemi »örökmécseseinek« cselekvően felelős őrzésére” – fejtette ki.

Előadók:

1. Tamási Zsolt József (Marosvásárhely): II. Rákóczi Ferenc és Marosvásárhely
2. Garda Dezső Kálmán (Gyergyószentmiklós): A gyergyóiak és a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc
3. Pál Antal Sándor (Marosvásárhely): Marosszékiek a Rákóczi táborban
4. Szekeres Attila István (Sepsiszentgyörgy): A Rákóczi fejedelmek címerhasználata
5. Halász Péter: Rákóczi szabadságharcának moldvai kapcsolatai
6. Harangozó Imre (Újkígyós): Rákóczi alakja a néphagyományban, különös tekintettel az erdélyi szálakra
7. Nemes Gyula (Marosvásárhely): Gróf székesi Bercsényi László és gróf királyhalmi Petki Dávid II.Rákóczy Ferenc szolgálatában
8. Csörsz Rumen István (Budapest): A Rákóczi-nóta rejtett és nyilvános történet
9. Balassa Zoltán (Kassa): II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hazahozatala 1906-ban
Zenei háttér: Rákóczi-dalok, kuruc nóták. Közreműködik Both Béla, a Nagy István Művészeti iskola zenetanára és csíkcsicsói kamarazenekara.