Fesztiváldíj a Dévának

Liget 2019. november 11., 13:40

A Cottbusi Filmfesztivál Dialog-díját nyerte el Szőcs Petra Déva című filmje a hétvégén. A Déva Szőcs Petra 2018-ban, magyar-olasz koprodukcióban forgatott első nagyjátékfilmje, amelynek világpremierje a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Biennale College – Cinema programjában volt. A Petrozsényban és Dévan forgatott alkotást a Filmszereda közöns&

Nagy Csengelle a Déva című film csíkszeredai vetítésén Fotó: Kelemen Kinga/Filmszereda

A kelet-európai filmeknek kiemelt figyelmet szentelő németországi filmfesztivált minden évben novemberben rendezik meg. A filmmustra idei programjában Close Up HU címmel külön válogatásban szerepeltek a közelmúlt magyar filmjei, rövidfilmek és egészestés alkotások. A november 4. és 10. között megrendezett fesztiválon mások mellett Reisz Gábor Rossz versek, Szász Attila Apró mesék, Kostyál Márk Kojot és Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjét is vetítették – adja hírül az MTI. A film sajtóreferensének tájékoztatása szerint a szombati díjátadón a Déva a Dialog-díjat kapta. A 3000 euróval járó elismerést, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ítélnek oda, a német külügyminisztérium támogatta.

A filmről

Déva árvaházában nevelkedik Kató, a kamasz albínó kislány. A vadóc, különleges gyerek kirí a vele egykorúak közül: lendületes, harsány személyiség, akinek puszta jelenléte megkérdőjelezi környezetét. Új nevelőanyát szeretne magának. A nyári szünetben, egy óvatlan pillanatban áramütést szenved hajszárítás közben. Az esemény felforgatja az őt körülvevő világot. Az árvaházat villanyszerelők özönlik el, ő pedig összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, akire imádattal néz fel. Amikor kiderül, hogy Bogi hamarosan el fog menni, elhatározza, hogy feláldoz egy régi önkéntest az újért. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva város posztszocialista világát.

A film történetét javarészt Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmjének főszereplője, Moldován Katalin ihlette (innen a Kató név). Mivel a kislány időközben kinőtt a szerepből, helyét egy másik erdélyi albínó kislány, Nagy Csengelle vette át. A másik főszereplő, Komán Boglárka, Budapest VIII. kerületi Gyermekvédelmi Szakszolgálat hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó nevelőnője. A harmadik főszerepet a kolozsvári születésű színésznő, koreográfus, Mohamed Fatma játssza.

A film világpremierje 2018. augusztus 31-én volt a velencei biennálé Biennale College Cinema szekciójában. 2018 novemberben beválogatták a 15. Sevillai Fesztivál Új hullámok (Las Nuevas Olas) szekciójába, 2019 januárjában pedig a 42. Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál Új hangok (New Voices) programjába.