Erdélyi Prímások 22. Találkozója

Liget 2019. november 11., 15:06

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes november 13. és 15. között szervezi meg az Erdélyi Prímások Találkozóját a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A rendezvény népi örökségünk feltárását, összegyűjtését szolgálja többek közt.

Huszonkettedik alkalommal szervezi meg a prímástalálkozót a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Fotó: Sándor Csilla

Évről évre lelkes közönség várja, ugyanakkor szakmai körökben is igencsak elismert és számon tartott népzenei nagyrendezvény az Erdélyi Prímások Találkozója. Az utóbbi években a találkozó keretében lehetőség nyílik hagyományőrző zenészekkel közösen elmélyülni egy-egy tájegység népzenéjében: népi hegedű, cimbalom, furulya és ének szakmai képzésen vehetnek részt az érdeklődők. A szakmai képzések a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárainak szakmai vezetésével zajlanak.

November 13-án, szerdán 14.30 és 17.30 között népi hegedű, cimbalom, furulya és ének szakmai képzéseket tart Tankó Dezső furulyás Gyimesről, Birtalan József népdalénekes Szilágybagosról, Moldovan Giani prímás Nagysármásról, illetve id. Csurkulya József cimbalmos, aki Magyarpéterlakáról érkezik.

A képzések nyitottak bárki számára, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges,

melyet november 12-én, kedden 16 óráig tehetnek meg az érdeklődők. Jelentkezni lehet a 0266-371 362-es telefonszámon vagy a hargitaneptanc@gmail.com címen. Szintén szerdán 18.00 és 19.30 között Lajtha László erdélyi népzenei gyűjtései címmel Dr. Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék docense tart előadást.

November 14-én, csütörtökön 19 órától tartják az erdélyi hagyományőrző zenészek gálaműsorát, amelyet táncház követ. A gálaműsorban felcsíki, gyimesi, szilágysági, magyarpéterlaki, nyárádmagyarósi, nagysármási hagyományőrző zenészek lépnek színpadra. Továbbá a műsorban közreműködnek erdélyi táncházzenészek, Györfi Erzsébet népdalénekes és tanítványai, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara. Szerkesztő és műsorvezető Dr. Pávai István. A gálaműsor után 21 órától táncházat tartanak a műsorban fellépő zenekarok közreműködésével. A mulatságban a zenészekhez és a táncosokhoz bátran lehet csatlakozni – ajánlják a szervezők.

November 15-én 19 órától Dédapáink székely zenéje a címe a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói gálaműsorának, amelyet ismét csak táncház követ. A műsorban közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara. Szerkesztő Dr. Pávai István, műsorvezető Dr. Richter Pál, a hallgatókat a műsorra Dr. Árendás Péter készítette fel.