A kádtól az újabb slágerekig: Erdélyben turnézik az Intim Torna Illegál

Péter Beáta 2019. november 11., 18:00

Erdélyi miniturnéra indul a magyarországi Intim Torna Illegál zenekar. A négyállomásos klubturnén a közönségnek először mutatják be két legújabb dalukat, de a korábbi slágerek is felcsendülnek. A közkedvelt formáció jövő év januárjában ünnepli tízéves fennállását. S ha kerek évforduló, akkor

Először indulnak klubturnéra Erdélyben a fiúk Fotó: Forrás: Intim Torna Illegál

Az Intim Torna Illegál (ITI) nevű alternatív rockzenekart 2010-ben alapította a Kistehén Tánczenekarból kilépett Dorogi Péter, Kiss Sándor, Gálos Ádám és Nádasdi János. Első lemezük 2010-ben jelent meg Cirkusz címmel, a másodikat 2012-ben adták ki Kísérlet címmel, majd két évre rá érkezett a Mindenkinek igaza van. 2016 szeptemberében a zenekar basszusgitárosa és menedzsere, Kiss Sándor kilépett az együttesből. A három éve megújult zenekar – Bikali Sándor basszusgitárossal – az elmúlt időszakban rengeteg koncertet adott, 2018-ban új albummal jelentkezett Élni jöttünk címmel, mely fizikai formátumban aranylemez lett. A zenekar 2019 elején új kislemezdallal, a Hibátlannal ajándékozta meg rajongóit, majd tavasszal számot írt és klipet készített az ittas vezetés ellen. A Feltöltve című dalban közreműködött a Készenléti Rendőrség rézfúvós zenekara is, amely fellépett az ITI nagy sikerű június 20-i koncertjén is a Budapest Parkban. Az igen sűrű fesztiválidőszak – az erdélyi közönség a VIBE-on és Tusványoson is bulizhatott az ITI koncertjén – után az Intim Torna Illegál ősszel erdélyi miniturnéra indul, hogy aztán kisebb szünetet tartson születésnapi koncertje előtt.

A zenekar legelső koncertjét 2010 januárban tartotta. A Kistehén Tánczenekarból kilépő zenészek asztalfiókjában csak pár demó lapult, igazából két hét alatt írták meg az újonnan formálódott zenekar első lemezét.

„Nagyon gyorsan jött egy koncertfelkérés, de nem voltak még készen a dalaink, talán csak a Hipnotizőr király volt meg, de az is angolul, és a Szeptemberben. A nevet is gyorsan ki kellett találni: akkori basszusgitárosunk, Sanyi, bement egy mosdóba, ott látta az »intim tornát vállalok« falfeliratot. Azonnal rányomta az i-re a pontot: ez lesz a nevünk, Intim Torna Illegál” – emlékezett vissza a kezdetekre Dorogi Péter.

Egy ilyen névre nyilván felkapja a közönség a fejét, és az is nyomott a latban, hogy nem teljesen a nulláról indultak, nem ismeretlen emberek alakítottak egy zenekart – vélik. „Talán az elején ez adott egy kis löketet, az első koncertnél valamilyen hírértékkel bírt, hogy a srácok a Kistehénből alapítottak egy új zenekart. De ez hamar lekopott, az első fél év után már nem volt érdekes, mert egy teljesen új dolgot kezdtünk csinálni a korábbiakhoz képest. A mostani rajongóink nagy része valószínűleg nem is tudja – és nem is baj – , hogy a Kistehénből jöttünk, mert már olyan régen volt. Most leszünk tíz évesek, úgyhogy »arccal a dalnak!«” – mondta nevetve Gálos Ádám.

A zenekar tagjai:
Dorogi Péter – ének, gitár
Gálos Ádám – dob
Nádasdi János – ütőhangszerek, rap
Bikali Sándor – basszusgitár

Kérdésemre, hogy melyiket tartják az első átütő daluknak, Péter a Vágjál lyukat a kádban címűt említi. „Ez nagyon beakadt az embereknek, és nagyon sokat játszották, a rádió beégette az emberek memóriájába. Elmondani százszor egy dalban, hogy Vágjál lyukat a kádban… Ki tudja, hogy mit jelentett? Egy teljesen banális alternatív agyszülemény volt, amely akkor éppen beletalált a magyar rádiózás eszköztárába. Nagyon sok szövegírónak megtetszett. Hirtelen ott találtuk magunkat egy színpadon a Kiscsillaggal, és Lovasi énekelte, hogy Vágjál lyukat a kádba.”

Dorogi Péter és Gálos Ádám Fotó: Péter Beáta

Ádám szerint a dal a zenekar nevéhez is stimmelt, összeégett a kettő. Ugyanakkor ő korszakokra bontja, hogy melyik dal hová vitte őket. „Ha így tíz év távlatából visszanézek, akkor azt látom, hogy

az első, ami megpecegtetett minket, az a Hipnotizőr király volt. De ez először Erdélyben lett híres szám, ott kezdték el játszani. És amikor kimentünk, nagyon meglepődtünk, hogy ezt hogy tudják és éneklik, hogy diszkókban és partikban nyomják, és buliznak rá.

Itthon játszogatták ugyan a rádiók, de nem lett akkora sláger, mint ott. Aztán jött a Vágjál lyukat a kádba, ami meghozta az átütő sikert. Itthon a Petőfi Rádió elkezdte játszani rotációban napi négyszer, és ott indult be a zenekar karrierje, mindenki megismert minket, és hirtelen olyan zenekarok mellett találtuk magunkat, akiket előtte csak néztünk. Emlékszem, az első Volt fesztiválon, amelyre az Intim Tornával lementünk 2010-ben, nagyjából a benzinpénzt ki tudtuk fizetni. Ez így indult. Fellépett akkor a Kiscsillag is, és csak néztük, hogy hű! Fél évre rá pedig együtt játszottunk. A Vágjál lyukat a kádban meghozta az ismertséget nekünk, de utána is szépen megvoltak a korszakok. Jött a Mennyország kapujában, ami szintén emelt rajtunk, még több emberhez jutottunk el, a Petőfi Rádióban vezette a slágerlistát. Aztán volt az Örökké, azt már szinte minden rádió játszotta, nagy sláger lett.” Ez utóbbi dal lett az, ami videóklip nélkül is meghozta a több millió nézettséget a YouTube-on a zenekar számára, mára több mint kilenc millióan kattintottak rá ezen a felületen.

Aki követi a zenekar pályafutását, tudja, hogy az Intim Torna Illegál koncertjein időközönként feltűnik egy igazi fürdőkád is a közönség körében. De hogyan került a kád a nézőtérre? Kiderült, még 2011-ben volt egy erdélyi turnéjuk, amely során egyetemi bulikban zenéltek. „Kolozsváron voltunk az egyetemi napokon, vizespólóverseny meg hasonlók voltak, és ott játszottunk egy kicsi színpadon rengeteg ember előtt. És ahogy elkezdtük játszani a Vágjál lyukat a kádba számunkat, azt láttuk, hogy a közönség soraiból egyszer csak felemelkedik egy kád, ül benne egy srác, és fúrja a lyukat a kádban. Mi tátott szájjal játszottunk, csoda volt, hogy tudtunk játszani. Néztünk egymásra, ledöbbentünk, ez a pillanat belénk vésődött, azelőtt soha nem láttunk ilyent. Utána még jó párszor megcsinálták ezt a koncertjeinken” – elevenítette fel Ádám.

A koncertjeiken mindig nagy buli van Fotó: Facebook.com/Intim Torna Illegál

A beszélgetés során visszakanyarodunk a „benzinpénzre”, a kezdeti időszak nehézségeire. Péter rámutatott, nehéz időszak volt ez anyagi szempontból, a családjaik is megérezték, megszenvedték. És közben ők be kellett bizonyítsák, hogy zenésznek lenni az életfelfogás, életérzés, ahol a pénz majdhogynem nem is számít. „De ezt otthon elhitetni az anyukákkal, feleségekkel, gyerekekkel, barátokkal zűrzavaros volt, és nagy volt a nyomás. Össze kellett húzni a nadrágszíjat. Minden pénzünket bele kellett rakjuk. Akkoriban vállaltam olyan melót is, mint például bútorrakodás. Bútort rakodtam egy teherautóról ki meg be, napidíjért, hogy legyen otthon mit enni. Közben mentek a próbák, és kívülről a család úgy látta, hogy ez nagyon nehéz dolog. Ha az ő támogatásuk és elfogadásuk nem lett volna, akkor még nehezebb lett volna. Kellett a támogatás.”

Ádám hangsúlyozta, azokban az időkben is mindannyian a zenéből éltek, számukra ez volt a főállás. „Kiszálltunk egy jól működő dologból (Kistehén Tánczenekar), ott voltunk nagyjából a semmiben, és hinnünk kellett egy új zenekarban, új életben. Annyit tudtunk akkor csinálni, hogy napi nyolc órát próbáltunk, és ezzel foglalkoztunk, ez tette ki a mindennapjainkat. Így toltuk mind a négyen bele a munkát és az energiát, és nagyon hittünk benne. Hittünk, de nem volt annyira egyértelmű, hogy ez egy jól működő, sikeres zenekar lesz, amiből pénzt is fogunk keresni. Nyilván a zenészségben nem a pénz az elsődleges, de az élethez pénz kell. Nagyon nehéz volt az első időszak, de szépen túléltük.”

Péter szerint a zene, a közönség vitte őket akkoriban előre. Amikor kiálltak a színpadra négyen, akkor érezték, hogy nagyon jó együtt lenni.

Ádám is úgy véli, azért is tudtak hinni a közös zenélésben, mert minden koncertjükön látszott, hogy a közönség is szereti és ők maguk is szeretik, amit csinálnak.

Nehezebb és sikeresebb időszakok: közel tíz éve alakult az Intim Torna Illegál Fotó: Facebook.com/Intim Torna Illegál

Három évvel ezelőtt volt egy törés a zenekar életében, a kezdeti felállás megszűnt, hárman viszont tovább vitték az ITI-t, és új basszusgitáros került a csapatba. „Nagyon sok energiát fektettünk a zenekarba, valószínű, hogy elfáradtunk egy kicsit. És akkor nyilván kellett egy új löket, és ez tagcserével járt. Onnantól kezdve mindenki arra kezdett figyelni, hogy visszatöltse magába az energiákat, hogy megtalálja a saját boldogságát, azért, mert ha valaki nem boldog, a másikat sem tudja boldoggá tenni. Mindenki elkezdte feldolgozni az elmúlt éveket, mindazt, ami történt velünk. És most eljutottunk egy olyan pontra, hogy mindenki kiegyensúlyozottá vált. Most egyébként két új dalt próbálgatunk, és nagyon jó együtt lenni, organikusan jönnek a dolgok. Újra megtaláltuk az előadói énünk mögött a művész és alkotó énünket, és újra tudjuk egymást támogatni az alkotásban” – magyarázta Péter.

Két legújabb dalukat az erdélyi közönség hallhatja elsőként Fotó: Forrás: Intim Torna Illegál

A zenekar először érkezik klubturnéra Erdélybe. Mint mondták, szeretnek ide járni koncertezni, szeretik az itteni embereket, és azt, hogy itt még mindig megvan a természethez való közelség. Úgy látják, hogy a zenei ízlés is kicsit másabb, talán nyersebb, mint Magyarországon. „Tusványoson négyszer játszottunk eddig, és mind a négy más volt, mindenik nagyon jó, de nincs két egyforma koncert, mint ahogy két egyforma közönség sincsen. Erdély nekem arról szól, hogy az emberek nyitottak, tiszta szívűek, szeretnek bulizni és szeretik megélni a dolgokat. És nagyon örülnek, becsülik, ha elmegy Budapestről egy zenekar koncertezni. Mindig elképesztő nagy buli van, mindig más, de az biztos, hogy a mostani turnén is hatalmas bulik lesznek” – vetítette előre Ádám.

A beszélgetésünk végén az is kiderült, hogy két új dalukat is a turnén fogják játszani először. „Az egyik az bulisabb, a másik picit összekarolósabb, lassúbb, akusztikusabb, romantikusan festői” – árulták el.

A turné állomásai:
2019. november 13. – Kolozsvár, FORM SPACE
2019. november 14. – Marosvásárhely, Jazz&Blues
2019. november 15. – Csíkszereda, GRUND
2019. november 16. – Nagyvárad, Moszkva Kávézó