Új nevek az olimpikonok emlékművén

Liget 2019. november 12., 11:55

Felújítják, aktualizálják a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt álló olimpikon-emlékművet. Az emlékmű 15 évvel ezelőtt készült Borbáth István Ágoston testnevelő tanár kezdeményezésére, most is ő járta ki az útját annak, hogy új nevek kerüljenek fel a márványoszlopokra – olvashatj&

Tizenöt éve áll a Vákár Lajos Műjégpálya előtt az olimpikonok emlékműve Fotó: Halmágyi Zsolt

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. októberében, nyolc év kilincselés és utánajárás után sikerült megvalósítania tervét Borbáth István Ágoston testnevelő tanárnak, sífutó- és biatlonedzőnek. A műemlék márványoszlopaira azoknak az olimpikonoknak és olimpiákon részt vett edzőknek a neve került fel, akik Hargita megyében születtek vagy Hargita megye képviselőiként vettek részt olimpiákon.

Az olimpikonok emlékműve fontos szerepet tölt be Csíkszereda sportéletében. Egyebek közt rendszeresen ott tartják a különböző sportversenyek díjazását, ott gyújtanak gyertyát a hálás utódok az elhunyt sportolók tiszteletére.

„Magyarországi barátomtól, az Esztergomi Tanárképző Főiskola testnevelő tanárától, dr. Magyar Györgytől jött az ötlet. Gyurinak van a szőlősében egy kis víkendháza, és ott, a borpince környékén emléktáblát készített azokról, akik Esztergomból és környékéről kijutottak az olimpiára. Először Hargitafürdőre terveztem az emlékművet, de Csíkszereda lett belőle. Az első gondolatom az volt, hogy a vashokisok, a jégpályához közeli hokis szobor mellé állítsam fel az emlékművet, de a néhai Nagy Ödön, a sokoldalú képzőművész a mostani helyet ajánlotta, és ő is tervezte meg az emlékművet. Nyolc évig koldultam a pénzt, jártam az engedélyek után, amíg végül sikerült befejezni az emlékművet. Most is hasonló volt a helyzet, több éve gyűjtöm a pénzt, járom az útját annak, hogy új nevek kerüljenek fel” – mondta el Borbáth.

Borbáth István Ágoston, az ötletgazda Fotó: Gecse Noémi

Borbáth Istvánnak több tanítványa szerepelt ötkarikás játékokon, de ő soha nem nem jutott ki olimpiára. Legnagyobb csalódása, hogy bár ő készítette fel az 1988-as téli olimpiára a női sífutó-válogatottat, végül – politikai okokból – helyette egy másik edző utazhatott el Kanadába. Az első Borbáth-tanítvány, aki olimpián vehetett részt, Abos Piroska sífutó volt. Ő viszont már spanyol színekben versenyzett, mivel az 1980-as években menedékjogot kért Spanyolországban. Borbáth volt a nevelőedzője Márton Simonnak, minden idők egyik legjobb romániai biatlonedzőjének is.

Lapozzák fel a kedden megjelent Erdélyi Sport mellékletet, és így megtudhatják, milyen nevekkel bővül Csíkszeredában az olimpikon-emlékmű.