Kétszer is vetítik Csíkszeredában a Valant

Liget 2019. november 12., 15:38

Skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, szívszorító thrillerként emlegetik a Valan című filmet, amelyet Csíkszeredában két alkalommal is levetítenek november végén. Kár lenne lemaradni a részben Balánbányán forgatott filmről.

Krisztik Csaba, a film főszereplője Fotó: Mihály László

A Valan – az angyalok völgye című thrillert nagy érdeklődés övezi Csíkszeredában és környékén. Nem véletlenül, hiszen a filmet jelentős részben Balánbányán forgatták. A mozikedvelők két jó hírnek is örülhetnek: egyrészt a november 29-én, 18 órakor kezdődő csíkszeredai premieren részt vesz – Bagota Béla rendező és Kántor László producer mellett – a főszereplő, Krisztik Csaba is, másrészt pedig az első vetítést követő közönségtalálkozó után 20.45 órai kezdettel másodszor is levetítik a filmet.

{K1}

A Valan – Az angyalok völgye című filmben Péter (Krisztik Csaba) arra teszi fel az életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban a huszonkét évvel ezelőtt elveszett húgát, Julit látja. Péter egy telefonhívás miatt hazatér az erdélyi bányavárosba, Valanba, amikor felmerül, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A nyomozás során Péternek nemcsak a bűnözéssel kell megküzdenie, hanem saját emlékeivel, szorongásaival is. Bagota Béla első nagyjátékfilmje feszült és szívszorító.

Filmforgatás Balánbányán Fotó: Mihály László

„A Valan – Az angyalok völgye c. film azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg.

De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben. A Valan – Az angyalok völgye című filmünkben Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elvész benne” – nyilatkozta korábban a film kapcsán Bagota Béla, rendező.

Hogy miért éppen Balánbányán forgatták a filmet, illetve a forgatási körülményekről Bagota Béla rendezőt kérdezte tavaly a Székelyhon munkatársa.