Műkedvelő színjátszó csoportok hétvégéje

Liget 2019. november 13., 14:20

Két helyszínen is találkoznak a hétvégén a Hargita megyei amatőr színjátszó csoportok: november 16-án Homoródújfaluban, november 17-én pedig Csíkvacsárcsiban tartanak seregszemlét.

A siménfalvi színjátszó csoport a bencédi színjátszó találkozón 2018-ban Fotó: Balázs Ödön/Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont partnerségben a Nénémasszonyék Felnőtt Színjátszó Csoporttal és Oklánd Község Polgármesteri Hivatalával idén is megszervezi Az ekhós szekér nyomában elnevezésű amatőr színjátszó találkozót szombaton, november 16-án, 10 órától a homoródújfalusi művelődési otthonban. A 21-ik alkalommal megrendezett találkozó célja a környék amatőr színjátszó társulatainak összefogása, találkozójuk megszervezése, tapasztalatcseréjük és későbbi együttműködési lehetőségeiknek megteremtése.

A találkozón fellép a Nénémasszonyék Felnőtt Színjátszó Csoport, Homoródújfalu, Agyagfalva Színjátszó Csoportja, Botorok Annamária népdalénekes Bögözből, Borszék Színjátszó Csoportja, Gagy Színjátszó Csoportja, Homoródszentpál Színjátszó Csoportja, a kisgalambfalvi RégiMotorosok, a Vadrózsák Színjátszó Csoport Rugonfalváról, a siklódi Tarisnyások Színjátszó Csoport, a szentábrahámi Fiatal Házasok Csoportja, a Vigyorgók Színjátszó Csoport Szentegyházáról, a székelykeresztúri Fagyöngy Színjátszó Csoport, valamint a székelyudvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár, ám a találkozón összesen 25 csoport tagjai vesznek részt.

Az ekhós szekér nyomában elnevezésű rendezvény az elmúlt években „körbejárt” az udvarhelyszéki településeken. A kilencvenes években a Homoród menti falvak találkozójaként indított seregszemle hosszabb megszakítás után 2008-ban Homoródkarácsonyfalvára vonzotta a felnőtt színjátszókat. Farkaslaka 2009-ben, Lövéte 2010-ben, Rugonfalva 2011-ben volt házigazda, majd 2012-ben Kisgalambfalva, 2013-ban ismét Farkaslaka következett, 2014-ben Kobátfalva, 2015-ben Gagy, 2016-ban Agyagfalva, 2017-ben Siklód adott otthont a találkozónak, 2018-ban pedig Bencéden találkoztak.

A siménfalvi színjátszó csoport a tavalyi, bencédi színjátszó találkozón Fotó: Balázs Ödön/Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Az évi rendszerességgel megtartott találkozó fő szervezője a Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, házigazda a homoródújfalusi Nénémasszonyék Felnőtt Színjátszó Csoport.

Szombaton, november 17-én tizennyolcadik alkalommal szerveznek Műkedvelő Színjátszó Találkozót Csíkszentmihály községben, az idén Csíkvacsárcsiban.

A Szent István Szervezet és a Vacsárcsi Ifjúsági Kulturális Egyesület által szervezett találkozó célja, hogy fellépési lehetőséget teremtsen amatőr színjátszó csoportok számára, akik megosztják egymással tapasztalataikat, és közösen hívják fel a figyelmet az amatőr színjátszás fontosságára.

A megnyitót szombaton a vacsárcsi kultúrotthonban 15 órától tartják, 15.15-től Szőgyör Árpád – nagybőgő: Variációk a Greensleeves témájára az első darab. Ezt követően a borszéki színjátszó csoport vidám jeleneteit láthatják: Gyóntatás, Széllel szemben. A Szentegyházi Vigyorgók a Julika Mariska, A kalapot én viselem, illetve A főtt borsók című népmeséket viszi el a találkozóra. A borzsovai színjátszócsoport a Zsidó hittan című előadással lép színpadra, végül a csíkvacsárcsi színjátszó csoport következik az Úrihölgy és parasztasszony a buszmegállóban, valamint A rátóti asszonyok című darabokkal. 17 órától tartják a díjazást és kiértékelést, 17.30-tól pedig a Pittyes2es és Gyufa szórakoztatja a közönséget. 19.30-tól pedig az ajnádi kultúrotthonban a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék előadása zárja a találkozót.