Ünnep a református kollégiumban

Liget 2019. november 14., 14:36

Kollégisták családi találkozójával, valamint kórustalálkozóval ünnepelték, hogy a kolozsvári református kollégium harmincadik tanévét kezdte meg – számol be az Erdélyi Napló e heti száma.

Székely Árpád igazgató-karnagy vezetésével a találkozón az iskola híres kórusa is fellépett Fotó: Facebook/Kolozsvári Református Kollégium

Jövőre ünnepli a kolozsvári református kollégium megalapításának 30. évfordulóját. A Farkas utcai templomban Kiss-Cserey Zoltán iskolalelkész áhítatát követően elhangzott: ebben a tanévben számos ünnepi rendezvénnyel adóznak az 1990 októberében történtekre, amikor Csiha Kálmán akkori püspök javaslatára és közbenjárására újraalakult az egykor rendkívül híres, több száz éves református kollégium. Székely Árpád igazgató, aki a kezdetektől fogva az iskola vezetője, elmondta: a vezetőség úgy érezte, az eseményt illik méltó módon megünnepelni és hálát adni azért, hogy időközben az intézmény beköltözhetett az egykori iskola régi épületébe. Hozzátette: köszönet illeti a magyar kormányt és az erdélyi egyházkerületet, hiszen segítségükkel sikerült a több mint kétszáz éves, patinás épületet kívül-belül felújítani, modern eszközökkel ellátni, hogy feleljen meg a 21. századi oktatási követelményeknek. Remélhetőleg a közeljövőben a református kollégiumhoz tartozó többi ingatlan birtokbavételére is sor kerül – bizakodott Székely Árpád.

A kórustalálkozóra azokat a kórusokat hívták meg, amelyeket volt kollégista diákok vezetnek, és azokat a házaspárokat is gyerekekkel együtt, ahol mindkét szülő kollégista volt. Az iskolában különben jelenleg kilencven diák tanul, akinek szülei egykor az Alma Mater diákjai voltak.

A kollégium történetéről, és hogy mennyire volt „családos” a találkozó, valamint, hogy milyen programok színesítették az ünnepséget, a Krónika és a Székelyhon napilapok mellékleteként megjelenő Erdélyi Napló november 14-ei számában olvashatnak bővebben.