A szelektív hulladék nyomában: új résszel jelentkezett a Sapiophile

Liget 2019. november 14., 15:44

Kíváncsiak, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal, miután kiürítik a kukákat? Egyáltalán mire figyeljünk, ha szelektíven szeretnénk háztartásainkban hulladékot gyűjteni? A Sapiophile negyedik évadának első része ezekre a kérdésekre is választ ad.

Merre tart a szelektív szemetünk? – ez a kérdés bizonyára gyakran feltevődik az emberben, már amennyiben szelektíven gyűjti a háztartási hulladékot. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának vloggerjei is kíváncsiak voltak a válaszra, így az általuk készített videóelőadásban, közismertebb nevén a Sapiophile legfrissebb részében a választ is megkeresik a kérdésre.

A tavalyi hulladékmentes kihívása után Mara Gyöngyvér, az egyetem rektorhelyettese, egyetemi docens egy, mondhatni embert próbáló feladatra vállalkozik: kiüríti szelektív kukáját, majd végigköveti a hulladéka sorsát. A Sapiophile legújabb, tizenegy perces részében a vloggerek segítségével betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé, ők még a szemétben is elmerültek derékig, hogy adhassanak néhány jó tanácsot a szelektív gyűjtéshez.

Láthatjuk például, hogyan zajlik a szemét válogatása a csíkszentsimoni hulladékvállogatóban, de megtudhatjuk, hogy mi hasznosítható újra a műanyag hulladék közül, miből készülhetnek akár a polár felsők is. Mara Gyöngyvér például azzal szembesül, hogy az otthonában szelektíven gyűjtött hulladéknak csupán a huszonöt százaléka hasznosítható újra nyersanyagként. A videó záróakkordjaként Gyöngyvér öt jó tanácsot fogalmaz meg a szelektív hulladékgyűjtést illetően. Hogy melyeket? Ez természetesen a videóból derül ki.