Illóolajok, a lélek gyógyítói

Liget 2019. november 15., 14:04

Illóolajok, növényi olajok, hidrolátumok, aromavizek, macerátumok, virágvizek – egyszóval aromaterápia. Na de mit is rejt magában ez a fogalom, mivel foglalkozik egy aromaterapeuta, egyáltalán mi legyen otthon az illóolaj-patikánkban? A kérdésekre Kovács Katalin csíkszeredai születésű, Budapesten élő okleveles aromaterapeuta válaszol.

Házi patika illóolajokból. A gyógynövényekkel való gyógyítás az alternatív orvoslás legősibb módszere Fotó: 123RF

Reneszánszát éli napjainkban az aromaterápia, s bár maga a kifejezés új keletű, 20. századi, a módszer, a gyógynövényekkel való gyógyítás az alternatív gyógyászat legősibb módszere, az ókori egyiptomi birodalomig vezethető vissza – magyarázza Kovács Katalin. Tőle tudjuk meg, hogy az aromaterápiában az illóolajokon kívül használnak növényi olajokat, macerátumokat, növényi hidrolátumokat, rügykivonatokat, remineralizáló agyagot, aromavizeket. Ez utóbbi pedig korántsem azt jelenti, hogy az illóolajat vízzel hígítják, hanem vízgőz-desztillációval nyerik.

Kovács Katalin okleveles aromaterapeuta Csíkszeredában született, ma Budapesten él Fotó: Veres Nándor

„Ha például gyermekápolásról beszélünk, vagy egy nagyon legyengült szervezetről, én biztosan aromavizet ajánlok, mert egy tömény illóolaj sokk lehet a szervezetnek. Fontos tudatosítani az emberekben, hogy az illóolaj nem táplálékkiegészítő, nincs tápértéke, egy citrom-illóolaj fogyasztásától nem kerül több C-vitamin a szervezetbe. Annyit tesz, hogy a májat munkára serkenti, hogy dolgozzon, ezáltal indirekt módon hat a méregtelenítő folyamatokra. Viszont túlzott használat esetén bizony tud telítődni a szervezet, tud érzékenység, allergia kialakulni, nem igaz, hogy azért, mert természetes, ártalmatlan. Sőt van olyan illóolaj, amelynek rengeteg ellenjavallata van” – szögezi le az okleveles aromaterapeuta, aki szerint főként a gyermekek, kismamák, idősek és a különböző krónikus betegségekben szenvedők esetében nagyon elővigyázatosan kell alkalmazni az aromaterápiát.

„Amikor az aromaterápiáról beszélek, azt is el szoktam mondani, örvendetes, hogy reneszánszát éli, viszont nem értek azzal egyet, hogy bizonyos körökben az orvosok egyfajta üldöztetésnek vannak kitéve,

mondván, minden aprósággal nem kell orvoshoz rohanni. Azt gondolom, hogy egy felelősségteljes aromaterapeuta összedolgozik egy orvossal, hiszen vannak esetek, amikor az illóolajokkal meg tudjuk oldani a problémát, de van, amikor nem. Van, amikor az aromaterápiával lelkileg tudjuk támogatni a beteget, hogy a gyógyszeres kezelés útját végigjárja, de van, amikor a gyógyszeres kezelés után tudunk segíteni, hogy a szervezetet megtisztítsuk és a beteg lelkét összeszedjük” – hangsúlyozza a szakember.

Érkezik a jó illat, a tapintás, lazul a szervezet. Az aromaterápia alkalmazása az érintésen, a masszázson alapszik Fotó: Panarom

És hogy miért ennyire közkedvelt? Az illat miatt, hiszen általában jó illatuk van. Nagyon sok illóolaj képes arra, hogy a szervezetben boldogsághormonokat szabadítson fel. Az illatnak óriási hatása van az emberre, és ezért is szoktam mondani, hogy hagyjuk az orrunkat választani, mert az nem csal – hangsúlyozza ki Katalin. De azért is szeretik – teszi hozzá –, mert keveset kell belőle használni, alkalmazása az érintésen, a masszázson alapszik.

Kíváncsiak melyek azok az illóolajok, amelyeket mindenképpen tanácsos beszerezni otthoni használatra, legyen ez párologtatás vagy masszázs? Hasznos tanácsokat kapnak, ha elolvassák a Székelyhon napilap Liget mellékletében az aromaterápiával foglalkozó cikket.