Animációs film, ami nehezen kategorizálható: kedvcsináló a Ruben Brandt, a gyűjtőhöz

Liget 2019. november 18., 14:28

A Ruben Brandt, a gyűjtő a 2018-as év egyik legérdekesebb magyar filmje, amelynek a nemzetközi fogadtatása is igen elismerő volt. Az Előretolt Helyőrség legfrissebb számában többek között egy kis kedvcsinálót találnak hozzá.

Animációs film, mely 12 év alattiaknak nem ajánlott

A film rendezője Milorad Krstić szerb származású képző- és animációs művész, aki 1989 óta Magyarországon él és alkot, rendezése pedig, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre, kifejezetten nehezen kategorizálható. A kritikusok animációs akció-thrillerként szokták emlegetni, a film azonban számos műfaj gazdag ötvözete, megjelennek benne a film noir, a krimi és a lélektani film elemei is, szürreális és groteszk alkotás. Bár cselekményét tekintve valóban a kalandfilmhez áll legközelebb, elsődleges témája, amely minden filmkockán visszaköszön, a művészet, elsősorban a képző- és a filmművészet, melyekkel a rendező élénk dialógust folytat, írja az Előretolt Helyőrségben Serfőző Réka.

A címszereplő Ruben Brandt művészetterapeuta, akit rémálmok gyötörnek, melyekben világhírű festmények alakjai kínozzák. Hogy megszabadítsák lidércnyomásaitól, négy páciense elhatározza, hogy kirabolják a világ leghíresebb múzeumait, és megszerzik a kérdéses képeket. Olyan ismert festményeket emelnek el, mint Botticelli Vénusz születése, Vincent van Gogh Roulin postás vagy éppen a pop-art atyjának, Andy Warholnak Elvis I, II című alkotása. Feladatuk azonban korántsem egyszerű, hiszen olyan neves intézményekbe törnek be, mint a Louvre, az Uffizi, az Ermitázs és a budapesti Szépművészeti Múzeum. A helyzetet csupán bonyolítja, hogy nemcsak a rendőrség, de az alvilág is bekapcsolódik a tolvajok után folytatott hajtóvadászatba, Ruben Brandtnak pedig saját gyermekkora fájdalmas emlékeivel is szembe kell néznie a kaland során.

A Ruben Brandt sikerének hátterében elsősorban az áll, hogy a film több szinten mozog. Elsődlegesen akció-thriller izgalmas cselekménnyel, amely felvonultatja a műfaj legtipikusabb elemeit anélkül, hogy akár csak egy pillanatra is unalmassá vagy kiszámíthatóvá válna, így biztosítva a szórakozás lehetőségét azon nézők számára is, akiket nem feltétlenül vonz a film másik, mélyebben gyökerező szintje, amely a művészetről szól.

A Ruben Brandt, a gyűjtő figyelemre méltó alkotás, kimeríthetetlen film, amelyet nem elég egyszer megnézni, ugyanis sokadik alkalommal is tud valami újat nyújtani a néző számára. Mi sem igazolja a film sikerét jobban, mint a tény, hogy a magyar animációs film sok év után újra meghódította a nemzetközi mozikat, és felhívta magára a kritikusok figyelmét is.

Olvassák el cikket, amely először a vajdasági Előretolt Helyőrség idei októberi számában jelent meg, majd nézzék meg a filmet is.