„Normális” Románia – Városi Kaland Székelyudvarhelyen

Liget 2019. november 18., 15:02

Székelyudvarhely kulturális életét, épített örökségét, és számos érdekességet fejtett fel a Román Televízió forgatócsoportja, amikor a kisvárosokat bemutató sorozatában a székely anyavárosba látogatott.

Fotó: TVR

A Román Televízió (TVR1) Városi kaland (Aventura urbană) című műsora új évadának hatodik részében ezúttal Székelyudvarhelyre kalauzolták el a látogatókat, a bukaresti stúdióban pedig Cári Tibor zeneszerző mesélt szülővárosáról.

Romániában nem csak megyeszékhelyek vannak, hanem több száz barátságos, derűs kisváros is, amelyeknek mind megvan a saját városi mitológiájuk, szokásaik, történelmük. Éppen ezért a TVR1 Aventura urbană stábja minden hétvégén egy-egy ilyen városkát mutat be, azokat a történeteket, személyiségeket, akiket nem látunk a hírműsorokban. Mert így néz ki a „normális” Románia – olvasható a műsor leírásában.

A recept egyszerű: a televízió egyik újságírója eltölt 24 órát tölt egy romániai kisvárosban, megpróbálván megérteni a titkait és a történetét, a műsor meghívottja pedig a városhoz kötődő élményeiről mesél.

A műsor készítői egy olyan Romániát szeretnének megmutatni, amelyet már elfelejtettünk, mert már felfalta a politika és a szenzációhajhász hírek.

A műsor célja, hogy olyan helyekre kalauzolja el a nézőket, amelyekről nem nagyon hallani, és ahol az embereknek még van idejük, szenvedélyeik és érdekes életük, és a szabadidejüket a családjuknak, barátaiknak és a szenvedélyüknek szentelik.

A Székelyudvarhelyt és környékét bemutató részben szó esik a közeli Jézus szíve kilátóról, a város nevezetes épületeiről, ellátogatnak a székelyderzsi templomhoz, a Haáz Rezső Múzeumnak otthont adó Haberstumpf-villába, Szejkére Orbán Balázs sírjához és a borvízmúzeumba, bemutatják a Székelyföldi Legendáriumot, a Szentegyházi Filharmóniát, a Kováts fényképészetet, majd a Gizi Csárdában ebédelnek. De megismerhetünk egy harangöntő műhelyt, egy csokiműhelyt és egy autógyűjtőt és restaurátort is. Épp a forgatás idején zajlott a 11. DráMa kortárs színházi találkozó, benéztek hát a Tomcsa Sándor Színházba is.

Videó: TVR

A műsor meghívottjaként a jelenleg Temesváron élő, székelyudvarhelyi születésű Cári Tibor zeneszerző mesélt gyermekkora Udvarhelyéről, valamint arról, hogy mit jelent számára a város. Mint mondta, számára az elcsendesedést jelenti, egy olyan települést, ahol meg tud pihenni, ahol nagyszerű, érintetlen helyek vannak. Olyan hely ez, amely inspirálja őt – fogalmazott.

A műsorvezető szerint egy „másik” Románia van itt, nem azért, mert magyarul beszélnek az emberek, hanem, mert a házak rendezettek, az utcák aszfaltozottak, kitűnő a helyi gasztronómia, az emberek pedig előzékenyek és pontosak.