Szülések: túl korán, túl későn, műtéttel

Liget 2019. november 22., 14:26

Nem mindig akkor jön világra egy gyermek, amikor ideális lenne. Bár a gyerekanyák száma sem ritka, de egyre többen 35 év fölött vállalnak gyereket, s ez az egyik oka a császármetszések gyakoriságának is. A Székelyhon napilap pénteki számának Liget mellékletében e témáról is olvashatnak.

A társadalmi változások miatt nem a biológiailag legalkalmasabb életkorban szülnek a nők: folyamatos az emelkedés a szélsőséges életkorokban Fotó: 123RF

Szabó Béla marosvásárhelyi szülész-nőgyógyász főorvos szerint nemcsak kevesebb gyerek születik, de azok nagyon máskor és más körülmények között is jönnek világra, mint mondjunk harminc évvel ezelőtt. „’89-ben tették szabaddá a terhességmegszakítást, onnan kezdve átmentünk negatívba. Románia lakossága folyamatosan csökken, egyes előrejelzések szerint 2050-re 14 millióra fog csökkenni” – mondja. A nőgyógyász professzor állításait a számok is igazolják:

1989-ben még 2,2 szülés jutott egy párra, ma ez a szám 1,5.

1990-ben még 314 746 szülést jegyeztek egy év alatt, 2016-ban már csak évi 188 415-öt, ami 125 ezerrel kevesebb.

Azonban nem csak a megszületett gyerekek száma változott sokat. Szabó Béla szerint hirtelen életük más szakaszában kezdtek gyereket vállalni a nők. A társadalmi változások miatt nem a biológiailag legalkalmasabb életkorban szülnek: folyamatos az emelkedés a szélsőséges életkorokban.

„Két kategóriában nő a születések száma: a nagyon fiatalok, serdülőkorúak körében, ami biológiai szempontból még nem a legegészségesebb, valamint a 35 év fölöttiek körében, ami szintén nem ideális. Éppen csak ott nem növekszik a szám, akiknek esetében ez ideális volna, a 20–35 év közöttiek körében”

– jegyezte meg. A professzor kifejtette, egyre inkább kitolódik az anyaság, a nők egyre később veszik rá magukat, hogy szüljenek. A professzor szerint ennek is megvannak a maga veszélyei: amellett, hogy a teherbeesés esélyei is csökkennek, a terhesség kihordása és a szülés is más, sokkal gyakrabban végződik például császármetszéssel a 35 év fölötti nők esetében a szülés, éppen azért, mert a női test már nem olyan rugalmas.

Szabó Béla marosvásárhelyi szülész-nőgyógyász főorvos az egyre fogyatkozó népességkérdést szülészeti szempontból vizsgálta meg Fotó: Rozsnyai Hunor

A marosvásárhelyi szülész-nőgyógyász szerint ugyanis a császármetszés egyfajta univerzális megoldás lett a szülészeteken: ha a szülés nem normális mederben zajlik, rögtön ehhez fordulnak az orvosok, pedig nem minden felmerülő problémát kell rögtön műtéti úton megoldani. „Ennek több oka is van, de az biztos, hogy nagy a pszichés nyomás az orvosokon, gyakorlatilag zéró tolerancia van a szülésekkel szemben” – vélekedik Szabó Béla. Rámutat, ezelőtt száz évvel még száz nőből tíz meghalt szülés közben, manapság azonban a társadalom részéről zéró tolerancia van: nem halhat meg sem az anya, sem a baba. Sokan azt gondolják, a legkevesebb kockázatot a császármetszés jelenti. „Ha valami baj történik egy szülészeten, s nem volt császármetszés, akkor a hírcsatornák három napig mondják, hogy hagyták szenvedni az anyát. Sokan azt mondják, a klasszikus szülészet alkonyát éljük” – hangoztatja az orvos, miközben hozzáteszi: a császármetszések számának emelkedéséből származó patológiának egyelőre beláthatatlanok a következményei – olvashatják a Székelyhon napilap legfrissebb számának életmód mellékletében, a Ligetben.