A könyvet ki kell vinni az olvasó elé

Liget 2019. november 28., 12:41

December második hetében szervezik meg Kolozsváron a már hagyományosnak számító adventi könyvvásárt. Míg eddig különböző helyszíneken tartották, immár második éve megtalálta méltó helyét az esemény: a Vallásszabadság Háza lesz otthona a könyveknek – olvasható az Erdélyi Napló e heti sz&am

Tavaly történelmi környezetben több mint kétezer kiadvány közül válogathattak az olvasók Fotó: Nánó Csaba

Az unitárius egyház által működtetett Vallásszabadság Házában tartják december 12. és 15. között az adventi könyvvásárt. A felújított, csodaszép épület tavalyi átadásakor elhangzott: az egyház a közösség szolgálatába kívánja állítani az egykori püspöki palotát, ahol jelentős közösségépítő munka fog folyni. E terv megvalósulását már több rendezvény is alátámasztja, a kommunista diktatúra idején lebontásra ítélt, aztán a csoda folytán megmenekült ingatlan ma a kultúra egyik bölcsőjeként is szolgálja a kolozsváriakat. Amióta Nagy Péter, az Exit Kiadó igazgatója átvette a közösségi tér művészeti vezetését, szinte nincs olyan napja az évnek, amikor ne zajlana valamilyen kulturális rendezvény a házban.

Tavaly a 250 négyzetméteren elterülő könyvvásáron kilenc kiadó vett részt, az érdeklődők több mint kétezer kiadvány közül válogathattak. Mivel a vásárt gyakorlatilag a város központjában rendezik, a szervezők számítanak arra, hogy az érdeklődés évről évre nőni fog. A szinte múzeumi körülmények között tartott könyvvásár idén is kihagyhatatlan az ünnepi előkészületekből. Már csak azért is, mert a felhozatal a jelek szerint a tavalyinál is gazdagabb lesz, hiszen még több kiadó jelezte részvételi szándékát. Egyébként az Idea Könyvtér és a Vallásszabadság Háza által szervezett kolozsvári adventi könyvvásár a kiadók számára ingyenes, a szervezők ezzel is megpróbálják ösztökélni őket a részvételre.

A cikkben kitérnek arra is, hogy

„bár az adventi könyvvásár általában az év utolsó nagyobb könyves rendezvénye, a könyvkereskedők az év többi napján sem tétlenkednek. A kiadók is rájöttek – ahogyan egy könyvárus fogalmazott –, hogy a «könyvet ki kell vinni az olvasó elé, ha már neki nincs ideje bejönni a boltba».

Ezért ha jó kiadványt keresünk, és nem esik utunkba a könyvesbolt, egész évben találhatunk magunknak komoly könyvvásárokat.”

Minderről bővebben az Erdélyi Napló november 28-ai számában olvashatnak.