Díszbemutatókkal, közönségtalálkozókkal érkezik Valan az erdélyi mozikba

Liget 2019. november 28., 14:48

Keddtől több erdélyi településen láthatják Bagota Béla első mozifilmjét. A Valan – Az angyalok völgye című alkotást nem csak azért övezi nagy érdeklődés Erdély-szerte, mert műfajilag egy lélektani krimi, hanem azért is, mert  részben Balánbányán forgatták több erdélyi színésszel.

Műfajilag lélektani krimi a Valan Fotó: Mozinet

Bagota Béla feszült és szívszorító lélektani krimijének fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.

{A}

Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is – röviden így foglalható össze a Valan sztorija, amelyben Krisztik Csaba mellett főbb szerepet játszik Nyakó Júlia és

az erdélyi magyar színjátszás jeles képviselői: Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor, Mátray László is, így nem csoda, hogy nagy érdeklődés övezi az erdélyi vetítéseket.

Tollas Gábor marosvásárhelyi színész is szerepel a filmben Fotó: Mozinet

Az erdélyi gálavetítéseken jelen lesz Bagota Béla rendező, Kántor László producer, a főszerepet alakító Krisztik Csaba, illetve a szereposztás és a stáb több tagja. A program a következő:

Marosvásárhely - november 28., 20 óra, Művész mozi
Csíkszereda - november 29., 18 óra, Csíki Mozi
Kézdivásárhely - november 30., 18 óra, Vigadó
Sepsiszentgyörgy - november 30., 20 óra, Művész mozi

Valan – az angyalok völgye. Filmforgatás Balánbányán Fotó: Mihály László

Amúgy 29-étől Marosvásárhelyen, Brassóban és Besztercén is vetítik a mozik, decembertől Szatmárnémetiben, januártól pedig Bukarestben is műsorra tűzték a filmszínházak. Csíkszeredában november 29-én, pénteken két alkalommal, decemberi 6-án pedig egy alkalommal vetítik a filmet, de mivel ezekre a vetítésekre igen rövid időn belül beteltek a helyek, december 11-én este hét órától újra vászonra kerül a film a Csíki Moziban.

Nagyüzem a Csíki Moziban

Decemberben nem panaszkodhatnak a csíkszeredai moziba-vágyók. A Csíki Moziban a decemberi műsort 6-án, pénteken délután öt órától a Jetikölyök (Abominable) című magyarul beszélő amerikai–kínai animációs film vetítése kezdi. December 12-án csütörtökön délután hat órától látható a Mo, román dráma magyar felirattal, este fél kilenctől pedig a Parking, román romantikus film magyar felirattal. December 13-án, pénteken délután hat órától az Arest című román dráma kerül vetítésre magyar felirattal, míg este fél kilenctől a La Gomera, magyar feliratos román filmet lehet megtekinteni. December 20-án pénteken délután öt órától a Lengemesék 2.: Tél a nádtengeren, magyar animációs film tekinthető meg román felirattal, este hét órától pedig az Akik maradtak című magyar dráma román felirattal. December 26-án, csütörtök este hét órától a Last Christmas című amerikai vígjátékot nézheti meg a közönség magyar felirattal, 27-én délután öt órától a Terra Willy című magyarul beszélő francia, 3D-s animációs filmet tűzték műsorra, míg este hét órától a BÚÉK magyar vígjáték tekinthető meg román felirattal.