Hideg napokra meleg vizes élmény. Magyarországi élményfürdőket teszteltünk

Simon Virág 2019. november 29., 18:49

Hol lehet gyógyvízben pihenni és közben tévét nézni? Hol lehet élethű tengeri hullámokban ugrálni és milyen az, amikor a zajos élményfürdőt elhagyva a meleg vízben kiúszhatsz a szabad ég alá és ott a friss levegőn élvezheted a forró gyógyvíz lazító hatását? Rendhagyó fürdőhelymustránkban most háro

Télen sem kell lemondani a vizes szórakozásról Fotó: Facebook/ Aquaticum Debrecen

A román határhoz legközelebb eső Hajdúszoboszlóval kezdjük, ahol bizonyára sokan jártak már, de inkább a meleg nyári napokon, amikor a kinti strand és csúszdarengeteg igazán sok romániait is vonz a határmenti településre. Aki szereti a tömeget, a zajt és a vizet, az biztos imádja Hajdúszoboszlót nyáron.

Télen is varázslatos hely Hajdúszoboszló

Aki azonban a nyugodtabb vizes kikapcsolódást kedveli annak mindenképp érdemes ősszel, télen vagy kora tavasszal Hajdúszoboszlóra utazni. Az Európa egyik legnagyobb fedett wellnessének nevezett Aquapalace ideális kikapcsolódást biztosít gyermekeknek és felnőtteknek is. De nem mindegy, hogy mikor utazunk oda: mindenképp kerüljük el hivatalos ünnepnapokat (ilyen például a december elseje is, amikor csak román szót hallani ott), ha nyugalomra vágyunk, de az anyagországi szünidők napjain és szombat-vasárnap is zsúfoltságra kell számtani.

A többszintes fürdőbe elég borsos áron lehet belépni, így érdemes egész napos jegyet váltani, s kihasználni a nap minden percét.

A felnőttbelépő: 3400 forint, diákbelépő 2300, hét éves korig 1300 forint, családi vagy más jellegű kedvezmény nincs.

Amúgy könnyen és egyszerűen át lehet öltözni és máris felfedezőútra lehet indulni. Az egyik legnagyobb előnye a hajdúszoboszlói Aqua Palace-nak,  hogy három szinten különböző korosztályok számára vannak medencék, s mindenki ott foglal helyet, ahol számára kedvező. Ahol a kisgyerekeknek való pár centiméteres víz van, ott két nagyobb csúszda is van és egy érdekes játszóház. Itt lehet karonülő csecsemőkkel pihenni egy zajtól védett szobában, s a pelenkázást, szoptatást is nyugodt körülmények között lehet elvégezni. A gyógyvizes medencéket tartalmazó emeleten is vannak gyerekek által is használható medencék és egy szélesebb családi csúszda. Nekem nagy kedvencem a Pávai Vajna által felfedezett és az ő nevét viselő sötét színű gyógyvíz, amelynek nincs túl erős szaga és különösen reumatikus betegségekre, de sok más mindenre is ajánlják. Jó tudni és betartani, hogy 14 éven aluli gyermekeknek azonban nem ajánlott bemenni ebbe a vízbe. A gyógyvizes medencék úgy vannak kialakítva, hogy több tévékészülék is van a térben, így a National Geografic állatokról szóló sorozatait lehet követni a 20 perces időben, amíg áztatjuk magunkat.

Családi kikapcsolódásra ideális Hajdúszoboszló Fotó: Hajduszoboszlo.hu

Nagyon népszerű itt az óriáscsúszda, ami amellett, hogy nagy élmény, biztonságos is: minden medencét felügyelők figyelnek elég nagy szigorral, rögtön beavatkoznak, ha valami gond merül fel. Az úszómedence itt a legfelső emeleten van, s ott semmi más fürdésre alkalmas hely nincs, így csak azok mennek oda fel, akik ténylegesen úszni szeretnének. Többször megtörtént, hogy senki nem volt a medencében, így nyugodtan lehetett edzésszerűen is úszni. Igaz, ott fent kicsit hűvösebb a levegő, de a víz úszásra pont megfelelő.

Egyetlen olyan dolog van, amivel mi mindig elégedetlenek vagyunk az Aqua Palaceban, és az a vendéglőrész, illetver az ételkínálat. Röviden:

egy középszerű kantinhoz hasonlít az egész, a megoldások is ilyenek és a felhozatal, valamint az ételek íze is kívánnivalót hagy maga után.

Zajos vízi világ és nyugodt termál rész Debrecenben

Hajdúszoboszlóhoz közel van , így ha több napot töltünk ott, mindenképp érdemes ellátogatni Debrecenbe. Nem csak a város különleges, de fedett élményfürdője, az Aquaticum is. Ennek két része van: a Mediterrán élményfürdő és a termálfürdő. A zajos, élményekben gazdag mediterrán fürdőrészbe a belépő felnőtteknek: 3200 forint, gyerekeknek 2600. A termálfürdő részre – ahol több különböző gyógymedence van, többek között Kneipp-medencék is – külön belépőt kell fizetni, ez felnőttek számára még 2100 forintot. Gyerekeknek ide nem érdemes befizetni, mert részben a termálvizet 14 éven aluliak nem használhatják, másrészt a fürdőnek abban a részében csend és nyugalom van, nem találnak oda a gyerekzsivaj. Az  élményfürdő és a termálfürdő részt egy hosszú folyosó választja el, s mivel már elég nagyok a gyermekeink, s egy órára magukra lehet hagyni a csúszdák bűvöletében őket, mi kettesben át  szoktunk sétálni a termál részre pihenni. A termálfürdő rész azért is jó, mert

ki lehet úszni a szabadba, s télen igazán érdekes és jó érzés a forró vízben ücsörögve friss levegőt színi,

s ha olyan szerencsések vagyunk, hogy közben még a hó is hull, az már szinte mesebeli élmény.

Az élményfürdőben sok növény és számtalan kis és nagyobb pezsgőfürdő van Fotó: Facebook/ Aquaticum Debrecen

Az élményfürdőben sok növény és számtalan kis és nagyobb pezsgőfürdő van. Merészeknek és nyugisabbaknak való csúszdák várják a vendégeket, s a fiaim azért szeretik itt, mert van két versenycsúszda, ahol óra méri, hogy ki milyen sebességgel csúszik és hány másodperc alatt csobban be a vízbe. Ezt eddig még soha nem unták meg. Itt is van egy kisebb hullámmedence, ahol akár úszni is lehet, de nem az igazi. Félemeleten van kialakítva az étterem, ahol lehet napi menüt és gyors ételeket, például hamburgert is vásárolni, elfogadható áron. Kicsit kantinosak a körülmények itt is, de mivel nyitott a tér, nincs zsúfoltságérzése a vendégnek.

Nagy hullámokban ugrálni Nyíregyházán

Idén először eljutottunk a nyíregyházi fedett élményfürdőbe, az Aquariusba is. Itt lehet családi belépőt is váltani, ami két felnőtt és két gyermek esetében 13 000 forint. Másképp egy felnőtt jegy 4 200 forint, egy gyerekjegy pedig 3 300, 2-6 év közöttieknek 2 600.

Nyíregyházán külön kis rész várja a legkisebbeket, meleg vizes medencékkel és játszósarokkal Fotó: Facebook/ Aquarius Thermal Spa Nyíregyháza

Ami elsőként meglepett, hogy viszonylag kis területen fekszik az élményfürdő rész és a kupolás nagy teret nagyon megtöri a tér közepében levő lépcső. Ezen lehet feljutni a magas csúszdák tetejére. Érdekes módon van megoldva itt a sodrófolyosó, ha beállsz, az erős víznyomásnak köszönhetően sodoródsz a szűk folyosón. Itt egy része fedett, barlangszerű, s mikor megáll a sodrás, akkor vízfüggöny jön létre, ami alatt pancsolni lehet.  Minden órában húsz percet működik a hullámverés, amikor

igazi viharos, tengerparti körülményeket teremtenek, s óriási hullámokkal örvendeztetik meg a fürdőzőket.

Ilyenkor a medence mindkét részén életmentők figyelnek, s figyelmeztetik azokat, akik túl merészek.

Nagyon jó megoldás, hogy a kisgyerek számára fenntartott helyet üveggel leválasztották a többitől, így a legkisebbek külön, zárt részen lehettek, ahol nemcsak pancsolhatnak, hanem játszósarok is vár rájuk. A termálfürdő rész is külön van, egy üvegajtón lehet oda eljutni, itt is úgy van kialakítva az egyik medence, hogy a szabadba is ki lehet úszni.

Amit Nyíregyházán még nagyon szerettünk, hogy az élménymedence részből át lehetett menni a sátortetős uszodába. Itt is, akárcsak Marosvásárhelyen egy szabadtéri 50 méteres medence felé húzták fel a sátortetőt és alakítottak ki fedett úszómedencét. Amikor mi ott voltunk, éppen egyetlen úszótanfolyamos csoport sem volt, így négyen vehettük birtokba a feszített víztükrű medencét. Rajtunk kívül egy felügyelő unatkozott a sátortető alatt. Szerettük.

Kneipp-fürdő Nyíregyházán is Fotó: Facebook/ Aquarius Thermal Spa Nyíregyháza

Itt is az emeleten, különálló helyen volt kialakítva a

nyitott az étterem, nem volt túl nagy a felhozatal, de zsebbarát áron lehetett ebédelni.

Mindhárom fürdő esetében ajánlott, tervezés, indulás előtt tanulmányozni a honlapot, hiszen megtörténhet, hogy téli karbantartási munkálatokat végeznek, s akár egy hétig is zárva vannak.